MFF Karlovy Vary 2015: oceněné filmy 50. ročníku

Vydáno: 13.07.2015 19:40 - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

V sobotu 11. července skončil jubilejní padesátý ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Soutěžním filmům byly uděleny ceny a byla zveřejněna oficiální statistika festivalu.
Delegace filmu  / Bob and the TreesNa záverečném ceremoniálu si Velkou cenu v podobě Křišťálového Glóbusu za vítězný film v Hlavní soutěži přišel vyzvednout francouzský režisér a scenárista Diego Ongaro, který ji vyhrál s filmem Bob a stromy, dokumentárně laděným dramatem o svérázném dřevorubci a chovateli dobytka žijícím s manželkou a třemi dětmi v Massachusetts. Zvláštní cenu poroty získalo rakouské drama Má křídla, kdo končí pádem.

Cenu za režii obdržel mladý a nadějný tvůrce a rodák z Kosova Visar Morina za snímek Babai, v němž ztvárnil hlavní postavu desetiletý chlapec. Cenu za nejlepší ženský herecký výkon si odnesla česká herečka Alena Mihulová za roli ve filmu Domácí péče. Na domácí půdě skončila i Cena za nejlepší mužský herecký výkon, která připadla Kryštofu Hádkovi vystupujícímu ve snímku Kobry a Užovky. Oba tyto filmy přitom reprezentovaly Českou republiku i v Hlavní soutěži.

Fotografie z filmu  / Bob and the TreesSoutěž sekce Na východ od západu vyhrálo maďarské drama Středeční dítě, v Soutěži dokumentárních filmů porotci ocenili časosběrný snímek režisérky Heleny Třeštíkové Mallory. V sekci Dokumentárních filmů do 30 minut se cena usmála na chilský krátkometrážní film Bílá smrt. Na výherní film soutěže sekce Fórum nezávislých čekala kromě ceny i nabídka České televize ohledně jeho zakoupení do televizního vysílání - této pocty se dočkalo americké drama s názvem Transdarinka.

Divácká cena deníku Právo, o níž hlasovali v průběhu festivalu sami diváci, byla udělena očekávanému filmu Mládí italského režiséra Paola Sorrentina, který už předloni uhranul diváky ve Varech svou Velkou nádherou a s Mládím se mu nyní podařilo dosáhnout podobného úspěchu. Cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii si z festivalu odvezl jeho hlavní host, herec Richard Gere, Cenou prezidenta MFF KV za přínos české kinematografii byla vyznamenána pro změnu herečka Iva Janžurová.

Michael Caine, Harvey Keitel ve filmu Mládí / YouthFestivalu se zúčastnilo 12857 akreditovaných návštěvníků, z toho 1062 si zakoupilo festivalový pass. Odbornou veřejnost tvořilo 547 filmových tvůrců, 1017 filmových profesionálů a 670 novinářů. Celkový počet promítaných snímků se vyšplhal na 226, přičemž za devět dnů se stihlo odehrát 488 filmových představení. Hned 35 filmů si ve Varech odbylo světovou premiéru, 26 mezinárodní a 12 evropskou.

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech proběhne od 1. do 9. července 2016.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY