Box Office: Žlutí Mimoni málem zlomili rekord

Vydáno: 13.07.2015 07:00 - Václav Limberk | foto: CinemArt

Ani minulý víkend nebylo u pokladen amerických kin mrtvo, když ho svými tržbami zcela ovládli animovaní Mimoni, kteří zaznamenali druhý nejlepší otvírák pro animovaný film v historii.
Fotografie z filmu Mimoni / Animovaní Mimoni zaznamenali rekordní otvírák v podobě druhého nejlepšího otvíráku všech dob pro animovaný snímek s částkou 115,2 milionů. Po pátku (46,2 mil.) dokonce nejsmělejší odhady předpovídaly, že by Mimoni mohli atakovat hranici 120 milionů a rekordní otvírák Shreka Třetího (121,6 mil.). Tyto odvážné prognózy se nakonec nenaplnily a otvírák Mimoňů je tak "pouze" druhým největším v historii. Mimoni ale tím pádem za sebou zanechali další rekordmany: Shreka 2 (108 mil.), Toy Story 3: Příběh hraček (110,3 mil) a pochopitelně i filmy Já, padouch (56,3 mil.) a Já padouch 2 (83,5 mil.), jejichž jsou prequelem.

Každopádně jsou dalším zásahem do černého společnosti Universal, která už letos skórovala s rekordy trhajícími filmy Rychle a zběsile 7 a Jurský svět. Osmého července překonaly světové tržby hranici tří miliard, což je nejrychleji, kdy nějaké studio tuto hranici překonalo (předchozí rekord drželo studio 20th Century Fox z roku 2014). Je to rovněž vůbec poprvé za celou stotříletou existenci Universalu, kdy jeho tržby přesáhly hraníci tří miliard v mezinárodním měřítku. Právě Jurský svět, letošní nejúspěšnější film vůbec, se po pěti týdnech konečně odsunul na druhé místo a brzy by měl atakovat hranici šesti set milionů domácích tržeb, kterou zatím překonaly jen tři snímky: Avengers, Titanic a Avatar.

Pfeifer Brown ve filmu  / The GallowsPixarovka V hlavě je opět krok za Jurským světem na třetím místě a její domácí tržby se blíží pro změnu k hranici tří set milionů. Minule třetí Terminátor Genisys skončil druhý týden čtvrtý, ale jeho domácí tržby za dva týdny (68,7 mil.) jsou mizerné. Na pětce se umístila druhá novinka minulého týdne, další extrémně nízkorozpočtový found-footage eRkový horor Šibenice s deseti miliony. S rozpočtem sto tisíc dolarů jsou jakékoliv tržby astronomické a deset milionů jsou pro producenty dostatečným důvodem v natáčení podobných záležitostí pokračovat i nadále.

Na šestku klesnul Bez kalhot XXL a na sedmičku Méďa 2. Osmá je třetí z novinek, sci-fi thriller Nesmrtelný, který zklamal s pouhými 5,3 miliony. Zvláštností v top 10 je přítomnost indického akčně dobrodružného snímku Baahubali: The Beginning, který na devátém místě pobral z pouhých 236 kinosálů velmi slušných 3,5 milionu. Dá se očekávat, že distributor Blue Sky Cinema film označovaný jako "největší indický film všech dob" ještě nasadí do více kin. Topku uzavírá vlčák Max.

Příští týden nasazuje Buena Vista další očekávaný hit, novou marvelovku Ant-Man a Universal další "apatowku" Vykolejená.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 10.7. 2015

 1. Mimoni 115,2 mil. (novinka)
 2. Jurský svět 18,1 mil.
 3. V hlavě 17,1 mil.
 4. Terminátor Genisys 13,7 mil.
 5. Šibenice 10 mil. (novinka)
 6. Bez kalhot XXL 9,6 mil.
 7. Méďa 2 5,6 mil.
 8. Nesmrtelný 5,3 mil. (novinka)
 9. Baahubali: The Beginning 3,5 mil. (novinka)
10. Max 3,4 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY