Zemřel legendární herec Christopher Lee

Vydáno: 11.06.2015 17:35 - Jan Varga | foto: Warner Bros.

Saruman, Hrabě Dooku, Drákula, Comte de Rochefort, bondovský padouch Scaramanga a Sherlock Holmes - to jsou nejznámější filmové role britského herce Christophera Leeho, který zemřel v úctyhodném věku 93 let.
Christopher Lee ve filmu Star Wars: Epizoda II - Klony útočí / Star Wars: Episode II - Attack of the ClonesNa onen svět se Christopher Lee vydal v neděli 7. června ráno z nemocnice v Londýně, kam byl převezen kvůli zástavě srdce a dýchacím potížím. Zprávu o jeho smrti se jeho žena Birgit Kroencke rozhodla zveřejnit až poté, co o nešťastné události informovala zbytek rodiny. Manželi byli 54 let a měli spolu dceru Christinu Eriku Carandini Lee.

Herectvím se Christopher začal zabývat po skončení druhé světové války, odkud si odnesl hodnost poručíka letectva a zkušenosti z Britské tajné služby a z bojů v Jižní Africe. Trvalo dlouho, než se prosadil, zlomovou rolí však byla postava zlátaného monstra ve filmu Frankensteinova kletba, která mu vynesla přátelství s hercem Peterem Cushingem a rozmáchlou kariéru v hororech studia Hammer, kde se proslavil zejména rolí Hraběte Drákuly, a kde setrval až do poloviny sedmdesátých let.

Christopher Lee, Colin Blakely ve filmu Soukromý život Sherlocka Holmese / The Private Life of Sherlock HolmesPoté odcestoval do Ameriky, aby se ze škatulky hororového herce vymanil. Získal roli ve filmu Rituál, ztvárnil postavu Comte de Rocheforda ve Třech Mušketýrech a v obou jejich pokračováních, dostal příležitost zahrát si záporáka v bondovce Muž se zlatou zbraní a objevil se v dlouhé řadě dalších filmů. Ikonickou postavou pro nové tisíciletí se pro něj stal Saruman z Jacksonovy trilogie Pán prstenů, s níž se vrátil později i v Hobitovi. Výrazná byla i jeho role Hraběte Dooku ve druhé a třetí epizodě Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů. Do malých rolí ho často obsazoval ve svých snímcích Tim Burton. Posledním Leeho filmem je prozatím dokončované romantické fantasy Angels in Notting Hill, kde coby nadpozemská bytost dohlíží nad událostmi ve světě. Čeští fanoušci ho měli šanci na vlastní oči spatřit v roce 2008, kdy se zúčastnil Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Kromě herectví se Christopher Lee zabýval i zpěvem (mimo jiné vydal v roce 2010 vlastní heavy-metalové album Charlemagne: By the Sword and the Cross a jeho píseň Jingle Hell se umístila v hitparádě Billboard Hot 100, což mu vyneslo post nejstaršího zpěváka, který se kdy v tomto žebříčku umístil) a napsal několik knih. Měl rád film, divadlo, šerm a kriket a miloval svou profesi. V roce 1973 mu byl ve Francii udělen odznak důstojníka Řádu umění a literatury, roku 2001 obdržel medaili britského impéria a o osm let později byl jmenován rytířem Řádu britského impéria.

Christopher Lee byl neopakovatelnou osobností a nenahraditelným charismatickým hercem. Válečným hrdinou, milujícím manželem, otcem a filmovou legendou. Natáčení filmů se věnoval do posledních sil. Všechna čest.

Christopher Lee zpívá s Rhapsody of Fire


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY