Preview: bude Terminátor Genisys novým začátkem?

Vydáno: 07.06.2015 12:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V červenci se fanoušci Arnolda Schwarzeneggera, Skynetu a vůbec celého terminátorského univerza dočkají pátého pokračování Terminátor Genisys. Nabídne pětka Terminátora něco originálního?
Premiéra pátého dílu terminátorské ságy započaté před více jak třiceti lety legendárním Terminátorem se konečně přiblížila na viditelný dosah. Co můžeme od pátého pokračování nazvaného Terminátor Genisys čekat? O tomto projektu jsme vás na stránkách filmserveru již mnohokrát a pravidelně informovali, takže si to pojďme shrnout. Pátý Terminátor by měl být pokusem vzkřísit a zároveň restartovat upadající sérii, která zvláště po předposledním Terminator Salvation začala pomalu, ale jistě vadnout. Dokáže ji režisér Alan Taylor vyškolený hlavně seriálovou tvorbou a Thorem: Temným světem dát potřebný drive do chystané nové trilogie?

Arnold Schwarzenegger ve filmu Terminátor Genisys / Terminator GenisysK nápomoci mu byl "základní kámen" celé ságy, který stál u jejího zrodu, a kterým není nikdo jiný než Arnold Schwarzenegger. Jeho kultovní hláška "Já se vrátím", která zazněla v jedničce, přijde na řadu s asi hodně silným pocitem déja vu znovu i tentokrát. Jinak bude ale všechno nové. Nebo nebude? Je jasné, že charaktery vytvořené dvojicí James Cameron a Gale Anne Hurd tu jsou klíčové. A tak se znovu vrátí nejen Arnold jako Terminátor, ale i Sára Connor (Emilia Clarke), její syn a budoucí spasitel lidstva John Connor (Jason Clarke), statečný Kyle Reese (Jai Courtney), který je Johnem vyslán časem zpět, aby ochránil svou matku.

Potud jako bychom přeříkávali syžet prvního dílu a opakovali už viděné. Nová dvojice scenáristů Patrick Lussier a Laeta Kalogridis ale využívá expozici jedničky k vytvoření alternativního děje, takže notoricky známý příběh se bude odvíjet jinou cestou než v původním filmu. Ostatně cestování v čase nabízí nepřeberné množství dějových variací a twistů. Pamatujete si, jak se Marty McFly divil ve druhém Návratu do budoucnosti, když se vrátil do roku 1985, který vypadal jako oživlá noční můra? Jiná verze minulosti a jiná verze budoucnosti, takový bude zřejmě svět v Genisys. Když už jsme u mnohokrát přetřásaného názvu, budiž ještě naposled řečeno, že Genisys připomínající biblické Genesis vzniklo spojením počítačové zkratky pro systém a termínu "genesis" jako označení pro start a začátek. Pak už stačila jednoduchá přesmyčka a nový originální název byl na světě.

Emilia Clarke ve filmu Terminátor Genisys / Terminator GenisysStejně jako uplynulo třicet let mezi prvním dílem a nynějším, tak se tento trend projeví i v příběhu. Podle slov Jamese Camerona může Terminátor "normálně" stárnout: "Upozornil jsem na to, že Terminátorova kůže není syntetická, nýbrž organická, takže může normálně stárnout. Teoreticky je tedy možné, aby byl terminátor vyslán zpátky časem, minul svůj cíl, a pak se normálně začlenil do společnosti. Protože je to učící se počítač a má mozek jako centrální procesor, může se vlastně časem polidšťovat a nebýt nikdy odhalen." 

To dovolilo tvůrcům ponechat i jeho představitele zestárlého. Takže kromě počítačem upraveného "omlazeného" Arnolda s tělem kulturisty a herce Bretta Azara tu uvidíme toho přirozeně zestárlého. Arnold se tu objeví poprvé po dvanácti letech, které uplynuly od třetího dílu Terminátor 3: Vzpoura strojů. Takže bychom tu opět měli zažít chtěně nechtěný pocit déja vu jako jsme měli v roce 2003, když se už tehdy zestárlý Arnold objevil znovu na scéně poprvé po dvanácti letech od Terminátora 2: Dne zúčtování? Arnold si odmítl obarvit šediny, aby byla autenticita zestárlého původního modelu T-800 dokonalá. 

Fotografie z filmu Terminátor Genisys / Terminator GenisysZatímco Arnold tu bude plnit roli připomínky plynutí a kontinuity jak časové, tak příběhové, úlohu nováčků zde bude plnit celá řada nových jmen. Kromě už vyjmenovaných se tu objeví ještě korejský herec Lee Byung-Hun, který naváže na Arnolda, Roberta Patricka a Kristannu Loken v tradici ztělesňování "zlých" terminátorů. Postavu počítačového génia Cyberdynu Milese Dysona, zodpovědného za vznik a zhroucení sítě Skynet, kterého ve Dnu zúčtování představoval Joe Morton, si zde zahrál Courtney B. Vance. Nováčkem v obsazení je J. K. Simmons v roli detektiva.

Spousta dohadů byla kolem ratingu Genisys, který by měl být podobně jako u Salvation s větší mírou přístupnosti PG-13 než eRkový u předchozích tří dílů. Jak ale víme, větší přístupnost paradoxně čtvrtému dílu více diváků ani větší tržby nepřinesla a Salvation si tak v tržbách po trojce o něco pohoršil. A co si budeme povídat, při nákladech 200 milionů dolarů byly celkové tržby Salvation jen 371 milionů, což tedy rozhodně není žádná sláva. Rozpočet Genisys byl proto "malinko" zkrácen oproti magické hranici 200 na 170 milionů, tržby si ale producenti jistě slibují mnohem větší než u Salvation a jistě by rádi překonali i tržby Vzpoury strojů (433 milionů), které byly také spíše zklamáním. 

O tom, jak nakonec Terminátor Genisys uspěje, nebo neuspěje a jestli vyrovná, nebo překoná tehdy rekordní tržby Dne zúčtování (520 milionů), který byl opravdovým hitem své doby, se rozhodne už za měsíc. 

Terminátor Genisys má premiéru 9. července 2015.

Originální trailer filmu Terminátor Genisys


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • T-1000 (Horman, 08.06.2015 17:57) Reagovat

    To uz je na tom Skynet tak blbe, ze si musi nechat vyrabet elitni model T-1000 u rákosniků?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY