Preview: Sejmi prezidenta aneb Air Force One po finsku

Vydáno: 23.05.2015 12:43 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Z bohaté červnové nadílky v kinech se nás bude snažit zaujmout také dobrodružný akční film Sejmi prezidenta. To by nebylo ničím zvláštní, kdyby ho ale nenatočil finský podivín Jalmari Helander.
Pokud máme možnost v kinech vidět akční dobrodružný thriller, který je dílem někoho jiného, než amerického nebo anglicky mluvícího režiséra, pak se jedná pro mnoho diváků o malý svátek. Jeden z takových malých svátků nastane za necelý měsíc, kdy do našich kin zavítá velmi exotický zástupce Finska Sejmi prezidenta, který už ovšem vznikl jako mezinárodní a anglicky mluvená koprodukce (vedle Finska ještě za přispění Velké Británie a Německa).

Onni Tommila, Samuel L. Jackson ve filmu Sejmi prezidenta / Big GameČlověk se při té příležitosti neubrání, aby si ihned nevybavil jiný dobrodružný akční film, a sice Cliffhangera. Podobností je tu hned několik. Oba filmy se odehrávají v kulisách zasněžených hor. Ačkoliv se Sejmi prezidenta odehrává ve Finsku, exteriéry se natáčely v německém Bavorsku, což není nic neobvyklého (exteriéry skalistých hor v Cliffhangerovi zase vnikaly v italských Dolomitech). V obou se hlavní hrdinové musí potýkat s nebezpečnými teroristy. A oba snímky pocházejí od rodilých Finů. Rennyho Harlina se tu snaží napodobit Jalmari Helander

Když píšu napodobit, tak mám na mysli pouze a jen jeden konkrétní případ, kterým byl Harlinův komerčně velmi úspěšný Cliffhanger. Určitě nemám na mysli, jeho další "up and down" filmovou kariéru. Těm, kterým jméno Helander nic neříká, se nedivím, protože dlouhou dobu jsem neměl ani já tu čest vědět, o koho se jedná. Nicméně stačilo mi zhlédnout Helanderův předchozí kousek Rare Exports a rázem jsem "prozřel". Bizarnější a úchylnější film, aby v dnešním už tak dost bizarním filmovém světě jeden pohledal.

Samuel L. Jackson ve filmu Sejmi prezidenta / Big GameHelander určitě nechtěl příliš měnit směr, kterým se jeho zatím teprve se rozjíždějící filmografie ubírá, a tak jen lov na Santa Clause vyměnil za poněkud diváčtější a méně neobvyklý lov na prezidenta jménem Alan Moore (Samuel L. Jackson). Toho v jeho prezidentském speciálu Air Force One sestřelí nad divokou a zasněženou přírodou Finska teroristé. Statečný prezident by byl jako jediný přeživší po pádu ztracen, kdyby uprostřed divočiny nenarazil na třináctiletého chlapce a lovce Oskariho (Onni Tommila). Ten tak místo lovu na jelena musí s nejmocnějším mužem planety unikat před hrstkou teroristů vedenou Hazarem (Mehmet Kurtulus), která je jim v patách. "Doma" je zatím přes satelit sleduje celý pentagon, včetně víceprezidenta (Victor Garber), ředitelky CIA (Felicity Huffman) a dalších (a některých i zkorumpovaných) členů vlády.

Sejmi prezidenta by měl být Helanderovou vstupenkou na americký trh, čemuž odpovídá i divácky vstřícnější zápletka, která variuje oblíbené téma amerického prezidenta v ohrožení teroristy a lá Air Force One s panenskou krásou finské divočiny, která poskytuje dostatečně vizuálně přitažlivou kulisu podobně jako v už zmíněném Cliffhangerovi. Zároveň by měl film těžit z herecky i věkově nesourodé a navíc mezinárodní dvojce. Na jedné straně herecký veterán a prvotřídní profík Samuel L. Jacskon a na straně druhé mladý a neznámý finský herec Onni Tommila, který si zahrál v Rare Exports. Zjevnou nesourodost a protikladnost ještě zesiluje filmový plakát, kde vedle sebe oba hlavní představitelé pózují jako rovnocenní.

Samuel L. Jackson, Onni Tommila ve filmu Sejmi prezidenta / Big GameKritické ohlasy jsou na Sejmi prezidenta, který už měl premiéru v domácím Finsku v březnu, zatím vzácně pozitivní s aktuálními 73% na kritickém serveru Rottentomatoes. Některými hlasy je Sejmi prezidenta označen jako za křížence Indiana Jonese a Smrtonosné pasti, kteří se potkávají ve Finsku. Sejmi prezidenta je s rozpočtem osm a půl milionů eur také nejdražším filmem vyrobeným ve Finsku. Zatím celosvětově vydělal zhruba tři a půl milionu dolarů, což odpovídá zhruba stejné částce v eurech. Na svou premiéru ale ještě teprve čeká v Německu i USA, která bude podobně jako u nás v červnu.

Sejmi prezidenta startuje v našich kinech 18. června.

Originální trailer filmu Sejmi prezidenta


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY