BD a DVD tipy: pád a vzestup superhrdinů

Vydáno: 21.05.2015 10:21 - | foto: facebook tvůrce

Druhým květnovým BD a DVD tipům dominují superhrdinové: Batman, Birdman a Baymax. Tento trojlístek naruší pouze Hacker, který by se mohl dočkat docenění na nosičích pro domácí kino, přestože má oscarovou konkurenci.

Batman vs. Robin (Magic Box)
DVD obal filmu  / Batman vs. RobinBatman vs. Robin u nás vychází pouze na DVD, nikoliv na BD, jehož zahraniční edice mezi bohatým bonusovým materiálem (audiokomentář, film o filmu, dokumenty ad.) nabízí i díly ze starších animovaných superhrdinských seriálů ze stáje DC. Mezi nimi je i jeden ze seriálového animovaného Batmana z počátku 90. let, který kvalitativně převyšuje hlavní film. Zatímco dvoudílnému Návratu Temného rytíře od stejného režiséra prospěla věrnost kultovní předloze Franka Millera, Batman vs. Robin škodí jednak motivická návaznost na Son of Batman, jednak dost nešťastné zhuštění dvou komiksových románů Scotta Snydera, Soví tribunál a Soví město, do jednoho ani ne hodinu a dvacet minut trvajícího filmu. 

Bonus (DVD):  Tajný pohled na další film DC Universe: Liga spravedlivých: Bohové & Monstra.
Obraz (DVD): 16:9 / 1,78:1 / 720x576. 
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, polsky; Dolby Digital 2.0 maďarsky, turecky.   
Titulky (DVD):  anglické pro neslyšící, arabské, hebrejské, maďarské, polské, rumunské.

Pozn.: bonusový materiál obsahuje české titulky.

Doporučená cena: 199 Kč (DVD).

V prodeji od 20. 05. 2015.

Upoutávka k filmu Batman vs. Robin (2015)

Koupit na Bontonland.cz


Birdman (Bontonfilm)
BD obal filmu Birdman / BirdmanPřestože byl Birdman s českými titulky i dabingem k sehnání v zahraničí již začátkem tohoto roku, museli jsme si počkat, než přilétne i na domácí trh s nosiči pro domácí kino. Na atraktivitě satiře o kdysi slavné filmové hvězdě, která se snaží uspět na Broadwayi, přidaly jistě i čtyři zlatí plešouni (za film, režii, kameru a původní scénář) z devíti nominací (zvuk, střih zvuku, herce v hlavní - Michael Keaton - a vedlejší - Edward Norton a Emma Stone - roli). Birdman, který je završením úspěchu mexických tvůrců v Hollywoodu, se na rozdíl od předloňské Gravitace nepřiklání ke konvencím klasicky hollywoodsky odvyprávěných děl, ale svým neustálým stíráním rozdílu mezi subjektivním vnímání postavy a zachycením dění spadá do kategorie umělecky odvyprávěných děl. Přechody (mezi vnímáním protagonisty, do jehož mysli se díky neohraničeným vzpomínkám a představám noříme, a hlediskem dalších mezipostav; mezi hudbou, která je součástí fikčního světa, a doprovodem, který v něm nemá svůj původ; mezi jevištěm a zákulisím a interiéry a exteriéry...) činí snímek velmi opojným. Člověk přitom málem nepostřehne, že jako satira míjí terč, protože satirizované (superhrdinské velkorozpočtové produkce) dostatečně nezná. 

Bonus (BD): Birdman: Bez tajností (cca 33,5 min.); Rozhovor s Michaelem Keatonem a Alejandrem G. Iñárritu (cca 14 min.). Galerie: Fotografie z natáčení. 
Obraz (BD): 16:9 / 1.85:1 / FullHD. 
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky; DTS 5.1 francouzsky; Dolby Digital 5.1 česky, anglicky - deskriptivní, maďarsky, polsky, portugalsky, španělsky, turecky. 
Titulky (BD): české, slovenské, anglické pro neslyšící, arabské, bulharské, chorvatské, německé, francouzské, řecké, hebrejské, maďarské, islandské, korejské, mandarínské, polské, portugalské, rumunské, srbské, slovinské, španělské, turecké. 

Pozn.: bonusový materiál obsahuje české titulky.

Bonus (DVD): Birdman: Bez tajností (cca 33,5 min.). Galerie: Fotografie z natáčení. .
Obraz (DVD): 16:9 / 1.85:1. 
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, turecky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).   
Titulky (DVD): české, slovenské, anglické, bulharské, chorvatské, řecké, hebrejské, maďarské, islandské, polské, portugalské, rumunské, srbské, slovinské, turecké.

Pozn.: bonusový materiál obsahuje české titulky.

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD - amaray s návlekem).

V prodeji od 20. 05. 2015.

Q&A s režisérem a herci na 52. Newyorském filmovém festivalu k filmu Birdman (2014)



Koupit na Bontonland.cz

Hacker (Bontonfilm)
BD obal filmu Hacker / BlackhatZa nejlepší film Michaela Manna je filmovými fanoušky považován Nelítostný souboj, který se u nás dočkal hned dvou BD edic, z nichž ani jedna ale neobsahovala bonusové materiály. Hacker je oproti tomu považován za nejslabší "mannovku", ale to nejspíš proto, že se nejvíc odklání od představy po konvenčně odvyprávěné a hollywoodsky vysoustružené žánrovce. Nemá dvě ústřední postavy stojící proti sobě (Nelítostný souboj, Collateral, Veřejní nepřátelé), ale dva protagonisty jdoucí po enigmatickém antagonistovi. Namísto psychologické drobnokresby postav/y (Červený drak, Nelítostný souboj, Insider, Ali, Collateral) a posouvání vyprávéní vpřed je nekomunikativní, co se týče minulosti a vztahů mezi protagonisty, a stojí na zámlkách a až po delší době zužitkovaných volných motivech. A především se svým stylem se snahou o autentičnost (přecházející dle některých až k abstraktnosti) vymyká nejenom soudobé produkci. Pro určitou skupinu lidí jde o nesmírně opojnou podívanou, která patří k tomu nejlepšímu, co bylo letos v kinodistribuci k vidění. 

Bonus (BD): Kybernetická hrozba (cca 13 min.); Na lokacích kolem světa (9,5 min.); Vytváření reality (17 min.). 
Obraz (BD): 16:9 / 2.40:1 / FullHD. 
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky; Doby Digital 5.1 česky, maďarsky, španělsky, rusky, thajsky, turecky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over); Dolby Digital 2.0 anglicky.
Titulky (BD): české, anglické, potrugalské, bulharské, čínské, chorvatské, estonské, řecké, hebrejské, maďarské, indoneské, korejské, španělské, litevské, lotyšské, polské, rumunské, ruské, slovinské, thajské, turecké, ukrajinské.

Bonus (DVD): Kybernetická hrozba (cca 13 min.).
Obraz (DVD): 16:9 / 2.40:1. 
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, rusky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).  
Titulky (DVD): české, anglické, bulharské, chorvatské, estonské, řecké, hebrejské, maďarské, litevské, lotyšské, polské, rumunské, ruské, slovinské, ukrajinské.

Pozn.: bonusový materiál (na DVD i BD) obsahuje české titulky.

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD - amaray).

V prodeji od 20. 05. 2015.

Featurette Lokace k filmu Hacker (2015)

Koupit na Bontonland.cz

Velká šestka
 (Magic Box)
BD obal filmu Velká šestka / Big Hero 6Magic Box na konci května znovu vydává disneyovské animované pohádky. Od těch ze zlatého věku (Sněhurka a sedm trpaslíkůPinocchioDumboBambi, Popelka, Lady a Tramp, Petr Pan, Šípková Růženka, Kniha džunglí) přes převážně devadesátkovou obnovu zašlé slávy (Malá mořská víla, Kráska a zvířeAladin, Lví král,Pocahontas) až k současnému trojrozměrnému rembrandingu princeznovského kánonu (Princezna a žabák, Na vlásku, Ledové království). Vedle toho ale nejenom na DVD, ale i na BD vychází Oscarem v kategorii Nejlepší celovečerní animovaný film oceněná Velká šestka. Disneyovská adaptace marvelovského komiksu je ovšem značně přeceňovaná, protože sice dává nahlédnout do propracovaného fikčního světa a zaobírá se vážným tématem vyrovnání se se ztrátou blízké osoby, ale selhává jako vyprávění. Namísto toho, aby se zaměřila na protagonistu Hira (a jeho robotu Baymaxe) a antagonistu (a jeho...), mezi kterými je řada podobností i odlišností, do toho vnáší v druhé hodině tým zprvu vedlejších, neprokreslených postav.

Bonus (BD): Krátký film: Hostina (cca 6 min.). FeaturettyPříběh o zrození Velké šestky: Hirova cesta (cca 15 min.); Velká šestka animátorů: Postavy za postavami (6,5 min.). Vystřižené scény s úvodním slovem režisérů Dona Halla & Chrise Williemse: Alternativní úvod - Prolog (4:05 min.); Alternativní úvod - Němý skřivan (4:53 min.); Yokaiova posádka (2:42 min.); "Každý příběh o zrození velkého hrdiny začíná zachytávacím hákem" (1:12 min.). Ukázka na film Velká šestka (1:41 min.). Mickey Mouse v grotesce - Fofr v Tokiu. Informace.
Obraz (BD): 16:9 / 2.39:1 / FullHD.
Zvuk (BD): DTS-HD Master Audio 7.1 anglicky; DTS 5.1 česky. 
V českém znění: Ondřej Havel - Ryan Potter (Hiro), Kamil Halbich - Scott Adsit (Baymax), Ladislav Županič - James Cromwell (Callaghan), Táňa Vilhelmová - Jamie Chung (Go Go), Anna Theimer Suchánková - Genesis Rodriguez (Honey Lemon), Marek Holý - Daniel Henney (Tadashi), Michal Holán - Damon Wayans Jr. (Wasabi), Jan Dolanský - T.J. Miller (Fred), Miroslava Pleštilová - Maya Rudolph (Cass), Jiří Dvořák - Alan Tudyk (Krei), Jiří Ployhar, Otto Rošetzký, Petr Pelzer, Stanislav Lehký, Jiří Krejčí, Petr Gelnar, Tomáš Borůvka, Natálie Topinková, Tomáš Gibiš, Matěj Převrátil, Pavlína Kostková, Martina Šťastná, Pavel Šrom, Daniel Margolius, Veronika Bajerová, Tomáš Karger, Tereza Chudobová
Titulky (BD): české...

Bonus (3D BD): Krátký film: Hostina (cca 6 min.). Informace.
Obraz (3D BD): 16:9 / 2.39:1 / FullHD (+ 3D). 
Zvuk (3D BD): DTS-HD Master Audio 7.1 anglicky; DTS 5.1 česky. 
Titulky (3D BD): české, anglické.

Bonus (DVD): Distributor neposkytl informace o bonusové výbavě disku.
Obraz (DVD): 16:9 / 2.39:1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky.   
Titulky (DVD): české...

Pozn.: bonusový materiál obsahuje české titulky.

Doporučená cena: 199 Kč (DVD), 499 Kč (1x BD /2D/ - amaray), 599 Kč (2x BD /2D plus 3D/ - amaray).

V prodeji od 27. 05. 2015.

Vystřižené scény z filmu Velká šestka (2014)

Koupit na Bontonland.cz

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!
 
 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY