Kinopremiéry: Holubi, motýli, noční běžci ani zahradnice neutečou

Vydáno: 15.04.2015 09:18 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Šest novinek obohatí tentokrát programy kin a pozitivní je, že všechny něčím zaujmou. Některé bizarními názvy, jiné oscarovým hereckým výkonem nebo netradičními tvůrci, zbytek pak spokojenými prvními ohlasy. Je tak z čeho vybírat.
Pořád jsem to já (Still Alice) (Falcon)

Český plakát filmu Pořád jsem to já / Still AliceS lehčím zpožděním, ale nakonec přece se do tuzemských kin dostává americké drama režisérské a scenáristické dvojice Richard Glatzer a Wash Westmoreland podle knihy Lisy Genova. Mimo atraktivního a lidsky nepříjemného tématu Alzheimerovy choroby a vyrovnávání se s jejími důsledky je největším lákadlem Oscarem oceněná Julianne Moore v titulní roli. Tu doplňují dále třeba Alec Baldwin, Kristen Stewart nebo Kate Bosworth. Hodnocení jsou velice slušná a hovoří o citlivém a zároveň ne úplně prvoplánovém snímku, který nabízí hodně námětů k přemýšlení. O tom vám ostatně podrobněji řekne naše recenze.

Synopse: Šťastně vdaná profesorka lingvistiky a matka tří dětí Alice Howland (Julianne Moore) začíná zapomínat slova. Brzy poté je jí diagnostikována raná forma Alzheimerovy choroby, což znamená, že její život se zcela změní a rodinné vztahy projdou těžkou zkouškou. Přesto se žena pokouší zůstat tím, kým kdysi bývala.

Zajímavost: Jeden ze spoluautorů filmu Richard Glatzer trpí amyotrofickou laterální sklerózou (ALS), kvůli níž nemůže mluvit. Režii mu tak umožnila aplikace, která převádí text na řeč.

Český trailer filmu Pořád jsem to já / Still Alice
Noční běžec (Run All Night) (Freeman Ent.)

Český plakát filmu Noční běžec / Run All NightAkční krimi vypadá poměrně zajímavě a fanoušci žánru by si v ní mohli přijít na své. Jde totiž již o třetí spolupráci španělského režiséra Jaumeho Colleta-Serry s Liamem Neesonem, což už samo o sobě je velké lákadlo, neboť předchozí dvě dopadly velmi dobře až výborně. V posledních letech osvědčenou hvězdu akčních rolí v tomto případě navíc doplňují především Ed Harris, Joel Kinnaman a Vincent D'Onofrio. Jelikož i první recenze jsou vesměs spokojené, mělo by jít o naprostou sázku na jistotu. Proto tentokráte nedejte na relativní komerční neúspěch filmu, který může být dán mimo jiné i "tvrdým" eRkovým ratingem. Údajně oldschoolová podívaná. 

Synopse: Brooklynský gangster a nekompromisní zabiják Jimmy Conlon (Liam Neeson), kdysi přezdívaný Hrobník, na tom není úplně nejlépe. Utápí se v alkoholu, jeho jediným kamarádem je mafiánský boss Shawn Maguire (Ed Harris) a v zádech má neustále zarputilého detektiva Hardinga (Vincent D'Onofrio), jenž by mu rád několik zločinů dokázal. Jenže teď se něco pokazilo a terčem mafiánů se stává jeho syn Mike (Joel Kinnaman), jehož několik let neviděl. Jimmy si tak musí vybrat mezi rodinou skutečnou, kterou kdysi opustil a rodinou zločineckou, jíž si vybral dobrovolně.

Zajímavost: Ve snímku se na pár minut objeví i Nick Nolte, z titulků byl ale kvůli velkému množství nepoužitých scén vyškrtnut. 

Český trailer filmu Noční běžec / Run All Night
Neutečeš (It Follows) (CinemArt)

Český plakát filmu Neutečeš / It FollowsNezávislý americký horor podle synopse vypadá dost tuctově a jen jako další z řady v současnosti populárních nízkorozpočtových žánrovek, nicméně ho předchází pověst hodně povedené záležitosti, která z podobné škatulky výrazně vyčnívá. Prakticky neznámý režisér a scenárista David Robert Mitchell údajně dokáže skvěle pracovat s atmosférou a takřka na maximum využívá originální premisu. K autentickému zážitku by mělo dopomoci i obsazení tvořené neokoukanými tvářemi, jimž v hlavní roli dominuje Maika Monroe. Tak snad se opravdu zadařilo a milovníci hrůzy a mrazení v zádech budou mít zase jednou o čem mluvit.

Synopse: Devatenáctiletá Jay (Maika Monroe) se večer seznámila s přitažlivým mladíkem, s nímž strávila příjemné chvilky na zadním sedadle auta. Posléze se ale ocitá svázaná v opuštěné továrně a její milenec ji pozoruje zpovzdálí. Čeká totiž na okamžik, kdy se objeví démoni a celé to tím pro něj skončí. Pro Jay naopak všechno začíná, neboť muž jí sexem předal prokletí, jehož se může zbavit jen tím, že ho pošle dál. Uniknout tak nemá kam a ocitá se sama a bezbranná uprostřed ulice. Dokáže přežít?

Zajímavost: Snímek vznikl za pouhé dva miliony dolarů.

Oficiální český trailer filmu Neutečeš / It Follows
Králova zahradnice (A Little Chaos) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Králova zahradnice / A Little ChaosBritské historické drama jste mohli vidět už na letošním Febiofestu, kam ho osobně přijel uvést režisér a představitel jedné z rolí Alan Rickman. Ten podle trailerů vsadil především na velkolepou výpravu, atraktivní období z francouzských dějin a v neposlední řadě i dobovou atmosféru. Ohlasy jsou ovšem dost rozporuplné - některé hovoří o frašce a nezajímavosti, další zase o solidně zvládnutém snímku, který ale řeší zbytečně mnoho témat. Evidentně tak nebude pro každého a záleží na momentálním diváckém rozpoložení. Doplním jen to, že v dalších rolích uvidíte třeba Kate Winslet, Stanleyho Tucciho, Jennifer Ehle nebo Matthiase Schoenaertse.

Synopse: Emancipovaná zahradnice Sabine de Barra (Kate Winslet) je povolána do Versailles, aby pro Ludvíka XIV. (Alan Rickman) vytvořila zahrady dosud nevídané nádhery. Jenže pro pobyt na jeho dvoře jsou potřeba hodně ostré lokty a situaci neulehčuje ani to, že je žena. Svou upřímností navíc vnese do upjatého prostředí velký rozruch, což není každému milé.

Zajímavosti: Když dokončovala film, byla už Winslet ve třetím měsíci těhotenství.

Český trailer filmu Králova zahradnice / A Little Chaos
Pestrobarvec petrklíčový (The Duke of Burgundy) (Aerofilms)

Český plakát filmu Pestrobarvec petrklíčový / The Duke of BurgundyBritské drama je vůbec prvním počinem svérázného režiséra a scenáristy Petera Stricklanda, který se dostává do našich kin. Za zajímavým a zprvu těžko zapamatovatelným názvem by se mělo skrývat podobenství o lidských vztazích, které odkazuje na sexploatační filmy šedesátých a sedmdesátých let. Jak to u podobných děl bývá, reakce jsou různorodé a hodnocení se pohybují snad na všech možných škálách. Jisté je jen to, že rozhodně nejde o divácky vstřícný kousek a je třeba u něho dost přemýšlet a jít tvůrci naproti. V hlavních rolích Sidse Babett Knudsen a Chiara D'Anna.

Synopse: Na chátrajícím šlechtickém sídle žije sběratelka motýlů Cynthia (Sidse Babett Knudsen) se svou milenkou Evelyn (Chiara D'Anna) a společně existují ve svébytném světě, kde se oddávají rafinovaným erotickým hrám.

Zajímavost: Ačkoli se to nezdá, je tuzemský název filmu doslovným překladem originálu, který je vzhledem k výskytu slova The duke (tedy vévoda) záměrně matoucí.

Český trailer filmu Pestrobarvec petrklíčový / The Duke of Burgundy
Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě (En duva satt på en gren och funderade på tillvaron) (Film Europe)

Český plakát filmu Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě / En duva satt på en gren och funderade på tillvaronEvropské koprodukční komediální drama dvaasedmdesátiletého švédského tvůrce Roye Anderssona jednoznačně zaujme netradičním a dost bizarním titulem, který o filmu leccos napoví. Opět pro něho platí, že komentáře jsou hodně rozporné a mluví o filozofickém dílu, které pro jedny naprosto selhává, nudí svou pomalostí a ambicemi, pro ty ostatní ale říká hodně o smyslu života, ironicky baví a upozorňuje na nešvary společnosti. Je tak asi logické, že do kina zamíří spíše ti, kteří rádi přemýšlí a následně o filmech diskutují. Pro zbytek diváctva je pak vstup na vlastní nebezpečí.

Synopse: Sam (Nils Westblom) a Jonathan (Holger Andersson) jsou dva cestující prodejci s drobnými cetkami, kteří se vydávají na výlet. Ten jim odhalí lidské touhy, krásu jednotlivých momentů obyčejného života, malichernost druhých, humor i tragédii, které se skrývají v každém z nás, i lidské slabosti.

Zajímavost: Název filmu je inspirován obrazem Lovci ve sněhu Pietera Bruegela staršího.

Český trailer filmu Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě / En duva satt på en gren och funderade på tillvaron



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY