Festival krátkých filmů zná své vítěze

Vydáno: 24.01.2011 13:58 - Michal Hoge | foto: Facebook tvůrce

Hlavní cenu získal rumunský snímek Klec
Fotografie z filmu KlecFestival krátkých filmů Praha, který se před šesti lety odpojil od Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, předal při sobotním večeru své ceny. Tu hlavní honorovanou získal rumunský snímek Klec režiséra Adriana Sitaru, který má již na kontě i celovečerní film Pescuit sportiv.
Sedmnáctiminutové dílo vypráví v duchu a s prostředky "rumunské nové vlny" o otci, jehož malý synek si přinese domu zraněného holuba. Rodina ve stylu matka u plotny a otec s láhví piva se náhle musí poprat s novým přírustkem. Prvotní otcova dělnická necitlivost se výtečně střihově a zkratkovitě proměňuje na to, že i sám otec mu do zobáčku vkládá zrovna chycené mouchy a obstarává klec. Každodenní život s jeho drobnými detaily, jasně definované postavy, minimalistické filmové prostředky a i přesah (do vegetariánství) byly jistě důvodem k ocenění.
Během ceremonie byla také udělena dvě Zvláštní uznání pro filmy Jenny a žížala od Iana Clarka a thajský snímek Meziprostor, o životě mezi současným a posmrtným životem. Cenu diváků získala dánsko-britská komedie I Love Luci.
Na festivalu bylo odpromítnuto patnáct hraných soutěžních snímků, a řada dalších "kraťasů" v tematických sekcích jako např. Check the Czech, experimentální Labo nebo První podání. Za sebe mohu vyzdvihnout švédský snímek z žánru mockumentary This is Alaska.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY