Hudba Hollywoodu: slavné melodie se rozezní v Praze

Vydáno: 16.03.2015 07:00 - Ivan Hladík | foto: facebook tvůrce

Příznivci soundtracků mají zřídka kdy možnost se někde sejít a společně si užívat svoje oblíbené melodie. Teď se blíží jejich den, tedy spíš večer. Nezbývá, než se hodit do gala a jít si vychutnat kus pravé filmové muziky.
Hudba HollywooduLoňský koncert skladatele Patricka Doylea byl pastvou pro uši všech potterovských fanoušků, kteří měli možnost si poslechnout hudbu z filmu Harry Potter a Ohnivý pohár. Letos si užijí ti z nás, kdo mají rádi některý z následujících snímků. Království nebeské, Jak vycvičit draka 2, Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň, Princ z Persie: Písky času, X-Men: Poslední vzdor, Doba ledová 2: Obleva nebo Shrek jsou filmy, které se kromě velké sledovanosti těší také zájmu posluchačů filmových soundtracků.

Hudba v nich totiž příběh nejen podporuje, ale dokonce mnohdy dodává nový rozměr. Bez kvalitní filmové hudby si dnes už těžko dokážeme pořádný trhák představit. Někdy je to právě hudba, která dokáže naplno vyvolat emoce ještě o chvíli dřív, než se to podaří ději na plátně. Strach, romantika, smích, napětí – to jsou nástroje, které v nás hudba dokáže rozpumpovat naplno a usnadnit tak práci hercům. Pamatujete třeba na film natočený podle skutečných zážitků jedné rodiny, která si vyrazila užívat exotiky, aniž by tušila, že ji zakrátko rozdělí ničivá vlna tsunami? Ano, mluvím o filmu Nic nás nerozdělí, který byl takřka očitým svědectvím o síle nejen té spousty vody, která pustošila krajinu i životy, ale také o síle lidské soudržnosti.

Hudba HollywooduNeuvěřitelně dojemnou a silnou hudbu do tohoto snímku zkomponoval španělský skladatel Fernando Velázquez. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu uvede 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina své největší hity, mezi nimiž Nic nás nerozdělí nemůže chybět. Zazní i jeho neméně známé skladby z filmu Sirotčinec a ve světové premiéře také hudební ukázka z očekávaného hororu Crimson Peak, který přijde do kin letos v říjnu a který vznikl v režii slavného Guillerma del Tora. „Fernando Velázquez se dokonce ujme dirigentské taktovky a všechny své skladby odřídí sám,“ prozradil ředitel festivalu Nikola Bojčev.

Jako by hudba z tak vynikajících filmů nebyla sama o sobě dost nosným zážitkem, zvlášť v tak noblesních prostorách, jaké nabízí pražské Rudolfinum, organizátoři navíc slibují řadu vizuálních efektů a velkoplošných projekcí. „Chceme oproti minulým ročníkům ještě víc vtáhnout diváky do dění. Zkrátka bude to neobyčejný koncert,“ říká Bojčev. Nejenom, že si můžete v tento večer naplno vychutnat melodie, které oživují výpravné filmové scény, ale navíc pomůžete, protože pořadatelé chtějí věnovat část výtěžku na výzkum rakoviny. A když už byl zmíněn film Nic nás nerozdělí, je třeba také prozradit, že v programu bude připomenuto 10. výročí tsunami v jihovýchodní Asii.

Zkrátka – bude o co stát. A my vám přinášíme ochutnávku ze skladeb, které ten večer pro všechny milovníky filmů a filmové hudby zaznějí. Chcete-li se přidat, navštivte www.filmmusicprague.com. O koncertu přineseme také my další informace.

Titulní skladba k filmu Nic nás nerozdělí


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY