Box Office: Popelka natrhla kinům kasy

Vydáno: 16.03.2015 07:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Jedenáctý týden v roce ovládla moderní verze Popelky s úctyhodnými sedmdesáti miliony víkendových tržeb. Naproti tomu poslední akčňák Liama Neesona Noční běžec tvrdě propadl.
Lily James ve filmu Popelka / Po několika hubených týdnech to u pokladen kin opět trochu ožilo díky silnému sedmdesátimilionovému nástupu moderní Popelky nyní už nejen výhradně shakespearovského adaptátora, režiséra Kennetha Branagha. Popelka z dílny Disneyho je další blockbusterovou adaptací pohádkové látky, kterýžto trend započala veleúspěšná Alenka v říši divů, která v roce 2010 otevřela za rekordních 116 milionů.

Nepředpokládalo se, že by se tomu mohla Popelka byť jen přiblížit, každopádně sedmdesát milionů za víkend ji staví do stejně úrovně jako premiéru Mocného vládce Oz (otvírák za 79 mil.) z před dvou let a dokonce o chlup překonala i premiérové tržby loňského hitu Zloba - Královna černé magie, který v květnu otevřel za 69 milionů. Popelka to dokázala i bez star power jmen, jako jsou Angelina Jolie či Johnny Depp a oproti zmíněným snímkům má ještě jednu výhodu - stála "jen" 95 milionů, což je zhruba o polovinu méně než u obou předchozích Disneyho megaprojektů. Bude zajímavé sledovat, zda se tržby Popelky nakonec vyšplhají na úroveň Zloby a Vládce

Liam Neeson ve filmu Noční běžec / Run All NightHodně daleko za Popelkou se na druhém místě ocitla další akční novinka s už poněkud vyčichající značkou Liam Neeson, která neměla vedle rodinné disneyovky valnou šanci na úspěch i díky omezujícímu nepřístupnému ratingu. V lednu se ještě na Liama Neesona chodilo slušně v posledních 96 hodinách: Zúčtování (otvírák za 39 mil.), ale Noční běžec se tomuto výsledku ani zdaleka nepřiblížil. 11 milionů za premiérový víkend je taky znatelně horší než loňská spolupráce režiséra Jaume Collet-Serry a Neesona ve filmu NON-STOP (29 mil.) a dokonce i o něco méně než jiný Neesonův slabý snímek (12,7 mil.). Je zřejmé, že diváci už jsou zaměnitelnými akčními rolemi irského sympaťáka přesyceni a éra Liama Neesona jako akčního herce se pomalu, ale jistě nachyluje ke svému finiši.

To je z premiérových novinek vše a zbytek žebříčku je zastoupen tituly z minulých týdnů. Akčně dobrodružný Kingsman: Tajná služba se dokázal v silné konkurenci obhájit a nyní již překonal hranici sta milionů a patří mu třetí místo. Úplně špatně si také nevede podfukářský kousek Focus na čtvrtém místě, který se pomalu, ale jistě škrábe k hranici padesáti milionů domácích tržeb, což je mimochodem i rozpočet této ne zcela povedené záležitosti. Na pětku klesl inteligentní sci-fi snímek a jednička z minula Chappie, který bohužel komerčně velmi propadl a k nějakému zisku se musí spoléhat především na tržby ze zahraničí, které jsou ale prozatím ještě slabší než ty domácí.

Richard Gere ve filmu Druhý báječný hotel Marigold / The Second Best Exotic Marigold HotelŠestý je slušně vydělávající "důchoďák" Druhý báječný hotel Marigold a za ním ještě daleko lépe výdělečný SpongeBob ve filmu: Houba na suchu, který už v tržbách překonal hranici stopadesáti milionů. Sportovní McFarland, USA je osmý a nejúspěšnější film roku 2014 Americký sniper se po dvanácti týdnech stále drží v top 10 na devátém místě. Desítku pak uzavírá low budget high-school flick The DUFF.

Příští týden pak přinese premiéru akčního thrilleru Gunman: Muž na odstřel a především očekávaný hit v podobě druhého pokračování série Divergent, Rezistence.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 13.3.2015

1. Popelka 70,0 mil. (novinka)
2 . Noční běžec 11,0 mil. (novinka)
3. Kingsman: Tajná služba 6,2 mi.
4. Focus 5,805 mil.
5. Chappie 5,800 mil.
6. Druhý báječný hotel Marigold 5,7 mil.
7. SpongeBob ve filmu: Houba na suchu 4,1 mil.
8. McFarland, USA 3,6 mil.
9. Americký sniper 2,93 mil.
10. The DUFF 2,90 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY