Box Office: Padesát odstínů šedi už nikoho nebaví

Vydáno: 23.02.2015 17:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Po hektickém minulém víkendu, který byl ve znamení premiéry kasovního trháku Padesát odstínů šedi, je právě uplynulý víkend daleko klidnějším kvůli absenci silných novinek. Žádná z nich erotický hit neodsunula.
Fotografie z filmu Padesát odstínů šedi / Fifty Shades of GreyPadesát odstínů šedi zaznamenalo rekordní třiasedmdesátiprocentní propad tržeb z premiérového víkendu, což je jeden z nejhorších propadů vůbec. Naposledy takto rekordní propad zaznamenal Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 v roce 2011. Přesto se tento kontroverzně a rozporuplně přijímaný kasovní trhák umístil na špici žebříčku. Stačilo mu k tomu jen 23 milionů. Padesát odstínů šedi si přišlo za deset dní od premiéry na 130 milionů, což je o nějakých deset milionů více, než na kolik si za tu samou dobu přišlo spřízněné Stmívání. Celosvětově si pak dvojka Anastasia a Christian přišla už na 410 milionů a jako výsledek agresivní propagační kampaně je to více než uspokojující výsledek. 

První tři místa topky vlastně kopírují výsledky z minulého týdne, takže na druhém místě se stejně jako minule udržela špionážní komedie Kingsman: Tajná služba se 17,5 miliony před animákem SpongeBob ve filmu: Houba na suchu s 15,5 miliony. Oba filmy zaznamenaly shodně zhruba padesátiprocentní propad. S celkovými tržbami je na tom zatím lépe mluvící houba se 125 miliony, která má ale oproti Kingsmanovým 67 milionům jednotýdenní náskok. 

Kevin Costner ve filmu  / McFarland, USAZ novinek se nejlépe na čtvrtém místě umístilo sportovní drama McFarland, USAKevin Costner tu hraje středoškolského učitele, který se ze skupiny převážně hispánských žáků snaží vytvořit tým pro šampionát v přespolním běhu. Za posledních dvanáct měsíců jde již o čtvrtý film, po Třech dnech na zabití, Draft Day a nedávno uvedeném dramatu Black or White, s Kevinem Costnerem, který tak zažívá vcelku plodný rok a malý comeback. McFarland, USA s 11,3 miliony o něco zaostal za Třemi dny na zabití (12,2 mil.), ale vedl si lépe než oba předchozí tituly (otvíraky za 9,8 mil., respektive 6,2 mil.). 

Jen těsně za Costnerem se na páté příčce umístila high-school komedie The DUFF určená hlavně pro teenagery. Jedná se o adaptaci young adult knihy, v níž je student střední školy označen jako "designated ugly fat friend" (budoucí ošklivý tlustý přítel). Tržbami se pak The DUFF pohybuje mírně nad hranicí, na které se před čtyřmi roky pohyboval podobně orientovaný snímek Netvor (otvírák za 9,8 mil). 

Fotografie z filmu  / Hot Tub Time Machine 2Šestý je pak stabilní blockbusterový Americký sniper, který má z amerických kin už rekordních 319 milionů. Za největší propadák z novinek minulého týdne se může označit komediální sequel o cestování v čase Hot Tub Time Machine 2. Pokračování pět let staré komedie To byl zítra flám vydělal ubohých 5,8 milionu, což je více jak o polovičku méně než původní Hot Tub Time Machine, který otevíral za slušných 14 milionů. V případě druhých dílů komedií se vyplatí kratší než pětiletá prodleva, neboť divácký vkus se velmi rychle proměňuje, jak dokazuje i vlažný zájem o pokračování této komedie. 

Zbytek žebříčku pak okupuje gigantický propadák Jupiter vychází, výdělečný nezávislý Kód Enigmy a skromný, ale výdělečný Paddington. A co nás čeká příští týden? Z velkých premiér toho moc nebude. Budou vlastně jen dvě. První bude komedie Focus s Willem Smithem, kterou ve stejný týden uvidíme i nás a druhou bude horor Vzkříšení démona.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 20.02.2015

 1. Padesát odstínů šedi 23,2 mil.
 2. Kingsman: Tajná služba 17,5 mil.
 3. SpongeBob ve filmu: Houba na suchu 15,5 mil.
 4. McFarland, USA 11,3 mil. (novinka)
 5. The DUFF 11,0 mil. (novinka)
 6. Americký sniper 9,6 mil.
 7. Hot Tub Time Machine 2 5,8 mil. (novinka)
 8. Jupiter vychází 3,6 mil.
 9. Kód Enigmy 2,5 mil.
10. Paddington 2,2 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY