Kinopremiéry: Padesát odstínů sexu a ženy v černém

Vydáno: 11.02.2015 07:39 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Valentýnský týden je v tuzemských kinech ve znamení adaptace bestselleru Padesát odstínů šedi. Distributoři jsou si toho dobře vědomi a nenasazují proti ní žádnou komerčně rovnocennou premiéru, ale pouze několik žánrovek.
Padesát odstínů šedi (Fifty Shades of Grey) (CinemArt)

Český plakát filmu Padesát odstínů šedi / Fifty Shades of GreyFilm na motivy obřího knižního fenoménu a absolutního literárního bestselleru posledních let se dostává do kin a asi je zbytečné se o něm nějak zásadně rozepisovat. Prakticky jedinou nezodpovězenou otázkou zůstává, zda se z plytkého románu oplývajícího banálními a lacinými dialogy podaří režírující Sam Taylor-Johnson udělat o trochu lepší film. Vzhledem k tomu, že na něj stejně půjdou jen čtenářky, se to ovšem předpokládat moc nedá. Jelikož je komerční úspěch zaručen dopředu, zbývá už jen dodat, že v hlavní roli se objeví a novým dívčím / ženským idolem se stane Jamie Dornan, jeho protějšek ztvárnila Dakota Johnson. V tomto případě všichni vědí, do čeho jdou.

Synopse: Studentka literatury Anastasia (Dakota Johnson), která má nízké sebevědomí a je podle sebe dost nezajímavá, přišla pro článek do studentského časopisu vyzpovídat tajemného podnikatele Christiana Greye (Jamie Dornan). Ten se ji sice snaží odradit odměřeným a chladným chováním, přesto ho má děvče plnou hlavu, což se prohlubuje při dalších pracovních setkáních. Ačkoli on ji varuje, že je komplikovaný a naznačuje, že má zvláštní vkus, není ona schopna jeho přitažlivosti odolat. Jelikož ani Christian není k dívce lhostejný, začne jí postupně otevírat dveře své třinácté komnaty. Když do ní Anastasia vstoupí, pozná jeho pravou tvář, z níž může jít strach.

Zajímavost: Dornan prozradil, že v rámci přípravy na roli navštívil "veřejné sexuální vězení".  

Český trailer filmu Padesát odstínů šedi / Fifty Shades of Grey

Žena v černém 2: Anděl smrti (The Woman in Black: Angel of Death) (Falcon)

Český plakát filmu Žena v černém 2: Anděl smrti / The Woman in Black 2: Angel of DeathOd pokračování překvapivého britského hororového hitu se toho nedá moc očekávat. Oproti zdařilému předchůdci se totiž změnili jak režisér, kterým se stal na velkém plátně debutující Tom Harper, tak i obsazení, v němž je nejznámější tváří Jeremy Irvine. Dost tuctově vypadá i synopse, která evidentně těží z již zmiňovaného prvního dílu a zřejmě nepřinese vůbec nic nového ani jiného. Doufejme, že se vydaří alespoň atmosféra, pár lekaček a nebude to velká nuda.

Synopse: Skupina osmi evakuovaných školáků přijíždí za druhé světové války v doprovodu ředitelky školy Jean Hogg (Helen McCrory) a mladé učitelky Eve Parkins (Phoebe Fox) do skoro opuštěné vísky Crythin Gifford. Míří do zchátralé rezidence Eel Marsh, kde se chtějí ukrýt před válečnými hrůzami. Netuší ale, že svou přítomností probudí k životu tajemné síly, které tuto budovu pronásledují po celá staletí a jsou možná ještě mnohem děsivější než realita, před kterou utíkají.

Oficiální trailer filmu Žena v černém 2: Anděl smrti / The Woman in Black: Angel of Death

Zvonilka a tvor Netvor (Tinker Bell and the Legend of the NeverBeast) (Falcon)

Plakát filmu Zvonilka a tvor Netvor / Tinker Bell and the Legend of the NeverBeastUž podle názvu je jasné, že jde o další pokračování animovaných filmů s dětmi oblíbenou vílou. Nelze tedy čekat žádnou zásadní změnu, ale spíše především prostinkou dětskou podívanou, která dospělému nenabídne moc přidané hodnoty. Režie se tentokráte chopil televizí protřelý Steve Loter, který zřejmě pojede na jistotu. Vzhledem k logické přítomnosti dabingu, ztrácí film pro českého diváka jediné lákadlo, kterým je zajímavé původní hlasové obsazení. Bez potomstva opravdu nemá návštěva kina smysl.

Synopse: Veselá a talentovaná víla Chovatelka Fauna věří, že každý živý tvor je v jádru dobrý. Proto se spřátelí se záhadným tvorem, jenž je podle prastarých legend znám jako tvor Netvor. Zvonilka a její kamarádky nevědí, co si o něm mají myslet, strážci Hvězdné roklinky se ho ovšem rozhodnou ulovit dřív, než přivolá na jejich společný domov zkázu. Fauna tak musí zariskovat a pokusit se s pomocí vílích kamarádek tvora Netvora zachránit.

Zajímavost: Tento snímek je již šestým, který pojednává o Zvonilce.

Český trailer filmu Zvonilka a tvor Netvor / Tinker Bell and the Legend of the NeverBeast

vlna vs. břeh (Aerofilms)

Český plakát filmu  / vlna vs. břehSlovensko-český dokument je zřejmě určen především těm, kteří se hlouběji zajímají o dějiny společné kinematografie, neboť s ním režijně a scenáristicky debutuje zkušený kameraman Martin Štrba, který patří ke spoluzakladatelům tzv. Slovenské nové vlny. Jelikož by film měl být složen převážně z rozhovorů s jeho kolegy a společného vzpomínání, čekejte spíše edukativní než umělecký dokument. I ty ale někdy dost baví, tak věřme, že tento bude právě takový.

Synopse: Na začátku osmdesátých let se Martin Štrba společně se sedmi kolegy podílel na vzniku tzv. Slovenské nové vlny. Všichni byli fotografové, kteří do svých děl vnesli energičnost, hravost a neomezenou imaginaci a dokázali je propojit s tradičními postupy inscenované fotografie. Štrba se v dokumentu za svými přáteli vrací, zpovídá je a pokouší se zjistit, jak moc jejich práce ovlivnila je samé a další generace.

Originální trailer filmu vlna vs. břeh

Milenky starého kriminálníka (NFA)

Český plakát filmu  / Milenky starého kriminálníkaUž na loňském karlovarském festivalu mohli zájemci vidět téměř neznámý československý němý film, který byl nově rekonstruován a promítal se s živým hudebním doprovodem. Nyní se dostává i do několika vybraných kin a zážitek může být hodně unikátní. Lákadly by pak kromě již zmiňovaných restaurované kopie a živého hudebního doprovodu měli být Vlasta Burian a Anny Ondra v hlavních rolích a prý i docela dost fungujících vtipů. Doplňme, že režisérem snímku, který je adaptací knihy Josefa Skružného, je Svatopluk Innemann.

Synopse: Cyril Pondělíček (Vlasta Burian) se vyprávěním smyšlených historek o vraždách svých milenek pokouší uniknout manželství s energickou Fifi (Anny Ondra).

Zajímavost: Jedná se o poslední Burianův němý film a zároveň první, v němž si zahrál dvojroli.

Ukázka z filmu Milenky starého kriminálníka


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY