Oscar 2015: Nejlepší herec v hlavní a vedlejší roli

Vydáno: 07.02.2015 17:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Kategorie Nejlepšího herce v hlavní roli patří k jedné z nejsledovanějších vůbec. Letos je hlavním favoritem Michael Keaton za výkon v Birdmanovi. Za nejlepší vedlejší výkon pak J. K. Simmons ve Whiplash.
Rok co rok se svádí boje v oscarových kategoriích, o jejichž zisk usiluje vždy pětice vybraných kandidátů. V atraktivní kategorii Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli jsou letos největšími favority americký herec Michael Keaton a anglický herec Eddie Redmayne. V kategorii Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli je pak jasným favoritem J. K. Simmons. Pojďme se na jednotlivé oscarové kandidáty podívat blíže.

Michael Keaton (Birdman)

Michael Keaton ve filmu Birdman / BirdmanPro amerického herce Michaela Keatona je role v Birdmanovi pověstnou rolí životní, a po zásluze mu za ni náleží v 63 letech jeho vůbec první oscarová nominace. Keaton se před mnoha lety vzdal hvězdné kariéry, když se odmítl potřetí navléci do netopýřího kostýmu Batmana, a vydal se raději na nejistou dráhu "nekomerčního" herectví. Režisér Alejandro González Iñárritu všechno tohle moc dobře věděl, když si Keatona do sžíravě satirického Birdmana vybral. Keaton nenechal nic náhodě a předvedl zde bez debaty fenomenální a strhující herecký výkon, vědom si toho, že lepší roli v životě nedostal (a nedostane). Keaton téměř po celou dobu nevyjde ze záběru a celá tíha, ale i lehkost leží na něm a určitě by si Oscara letos zasloužil právě on. Jeho šance zvyšuje i zisk Zlatého glóbu, i když "jen" v kategorii muzikál nebo komedie, která je obecně ceněná méně než drama. Je tedy i možné, že se bude opakovat situace z roku 2004, kdy byl také na svého prvního Oscara nominován Bill Murray za Ztraceno v překladu. Ten pak Oscara nezískal, přestože za něj předtím vyhrál Zlatý glóbus.

Steve Carell (Hon na lišku)

Steve Carell ve filmu Hon na lišku / FoxcatcherPrvním velkým překvapením v pětici nominovaných herců je nepochybně komediální herec Steve Carell. Režisér Bennett Miller si ho vybral do hlavní role Johna Du Ponta, milionáře, nadšence do zápasů a mecenáše zápasníků a bratrů Schultzových. Toto nečekané obsazení komediálního herce do vážné role je typickým příkladem toho, kdy je herec obsazen přesně proti typu role, do které je publikem i režiséry zaškatulkován. Hon na lišku na premiéru teprve čeká, ale můžeme s předstihem prozradit, že Carellův výkon zde spočívá hlavně ve snaze, pravda podařené, držet po celou dobu trvání filmu kamennou, nehnutou tvář. Pokud toto bude považováno za ukázku špičkového herectví, pak má Carell šance ze všech kandidátů největší. Carellův zjev je zde značně změněn nánosem make-upu a vzpomeňte na Nicole Kidman v Hodinách. Odnesla si tehdy Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli nejen kvůli svému výkonu, ale velkou částí i kvůli její fyzické proměně "k nepoznání" způsobené kvalitním make-upem. S těmito poznatky nejsou Carellovy šance na zisk Oscara vůbec špatné. Ještě doplňme, že jde o vůbec první oscarovou nominaci pro tohoto herce.

Bradley Cooper (Americký sniper)

Bradley Cooper ve filmu Americký sniper / American SniperBradley Cooper se už pomalu stává pravidelným kandidátem na zisk Oscara. Průlomovým byl pro něj rok 2012, kdy byl poprvé nominován v kategorii nejlepší herec v hlavní roli za Terapii láskou. Rok poté byl nominován za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli za Špinavý trik. Toto je jeho celkově třetí nominace a druhá za výkon v hlavní roli. Nominaci obdržel za ztvárnění skutečné postavy, příslušníka námořní pěchoty a odstřelovače působícího v Iráku, Chrise Kylea. Vzhledem k tomu, jak obrovský úspěch snímek Clinta Eastwooda v USA sklízí, není Bradleyho nominace vůbec bez šance i v takto silné konkurenci. A to i přes to, že jeho výkon se tu omezuje především na mužný zjev a pevnou mušku. Jak vidět, když je film v kursu, stačí i tak málo. Cooperovi hraje do karet samotný fakt, že se vyskytl ve filmu, který je momentálně na vrcholu divácké i kritické přízně. Je také jediným z pětice nominovaných, jehož jméno se nevyskytovalo v nominacích na Zlatý glóbus. Jeho přítomnost zde je proto druhým velkým překvapením výběru letošní pětice oscarových uchazečů.

Benedict Cumberbatch (Kód Enigmy)

Benedict Cumberbatch ve filmu Kód Enigmy / The Imitation GameBenedict Cumberbatch je prvním Angličanem zastoupeným v úzkém výběru pětice nominovaných nejlepších herců. Jde o jeho první oscarovou nominaci. A bez nadsázky se dá napsat, že vedle Keatona jde o druhý nejsilnější herecký výkon, který rok 2014 nabídl. Cumberbatch tu mimořádně přesvědčivě ztvárnil složitou postavu matematického génia Alana Turinga, kterému se během druhé světové války podařilo prolomit nacistický "kód enigmy". Veškerou nejednoznačnost, psychologickou komplikovanost a skrývanou homosexualitu tu Cumberbatch vystihl tak famózně, že se až tají dech a pokud by si někdo Oscara za nejlepší herecký výkon zasloužil, byl by to právě on. Bez nadsázky se k jeho výkonu hodí jen superlativy. Nicméně i přes jedinečnost svého hereckého výkonu Cumberbatch není největším letošním favoritem. 

Eddie Redmayne (Teorie všeho)

Fotografie z filmu Teorie všeho / The Theory of EverythingTím je letos vedle Keatona jiný Angličan, a zřejmě největší objev uplynulého roku, Eddie Redmayne. Ten ztvárnil známého anglického teoretického fyzika trpícího vzácnou chorobou, která způsobuje ochrnutí celého těla, světoznámého Stephena Hawkinga. A byl to právě Redmayne, kdo získal letos Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herec v hlavní roli v žánru drama. Papírově jsou tedy jeho šance na zisk Oscara vedle těch Keatonových nejvyšší. Pokud by Redmayne tedy Oscara skutečně získal, bylo by to sice překvapivé, ale nikoliv šokující. A stejně jako v případě Keatona i zasloužené, neboť Redmayneův především fyzicky velmi náročný výkon je opravdu mimořádný a akademici na podobné typy rolí velmi dobře slyší. Za všechny stačí připomenout oscarového Daniela Day-Lewise v Mojí levé noze.

And The Oscar Goes to…

Rozhodovat by se mělo mezi dvěma vítězi Zlatých glóbů, tedy mezi dvojicí Michael Keaton a Eddie Redmayne. Pro Keatona hovoří fakt, že jde o jeho životní roli. Pro Redmaynea zase "společenská závažnost" , výjimečnost i fyzická náročnost role, kterou ztvárnil. Kdo zvítězí?

Šance podle Filmserveru:


NEJLEPŠÍ HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI

J. K. Simmons (Whiplash)

Fotografie z filmu Whiplash / WhiplashAmerického herce J.K.Simmonse znáte hlavně z televizních seriálů, jako je Zákon a pořádek a nebo jako šéfredaktora fiktivních newyorských novin v trojici Raimiho Spidermanů. Simmons je letos podobný případ v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli, jako je Michael Keaton v roli hlavní. Jde rovněž o jeho první oscarovou nominaci a zároveň už za roli fanatického hudebního učitele Terence Fletchera, který "terorizuje" své žáky, získal Zlatý glóbus. Simmons tu předvedl podobně energicky "fuckující" herecký výkon jako kdysi R.Lee Ermey v Kubrickově Olověné vestě a je po právu největším favoritem a skoro určitě Oscara získá a dost pravděpodobně také půjde o jediné ocenění pro film režiséra Damiena Chazelleho, který obdržel pět nominací. Čeká se, že Simmons tu svou (téměř) na sto procent promění.

Robert Duvall (Soudce)

Fotografie z filmu Soudce / Jde už o celkově sedmou hereckou nominaci pro tohoto hereckého veterána. Třikrát byl nominován na Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli a jednou Oscara získal za film Něžné milosti v roce 1982 a počtvrté je nominován také za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli. Nominaci si vysloužil za ztvárnění soudce Josepha Palmera v jinak průměrném dramatu Soudce. Duvall se stal ve věku 84 let vůbec nejstarším na Oscara ve vedlejší roli nominovaným hercem. Nečeká se, že by Oscara skutečně získal, ale jeho účast ve vybrané pětici je jistě úctyhodná a zasloužená.

Ethan Hawke (Chlapectví)

Fotografie z filmu Chlapectví / Neočekává se, že by Ethan Hawke získal Oscara za vedlejší roli v Chlapectví. Jde spíše o uznání všeobecných kvalit potenciálního nejlepšího filmu roku, kam patří i herecké výkony všech herců. A tedy i Ethana Hawka, který hraje otce hlavního hrdiny filmu. Mimochodem jde o druhou hereckou nominaci a opět ve vedlejší roli pro Hawka. Tu první si před lety vysloužil za drsný policejní thriller Training Day

Edward Norton (Birdman)

Edward Norton ve filmu Birdman / BirdmanTaké u Edwarda Nortona se nepředpokládá, že by si zlatou sošku odnesl, nicméně jeho výběr do pětice nominovaných je oprávněný. Norton v Birdmanovi hraje ambiciózního a arogantního herce Mike Shinera, který dohání režiséra divadelní hry Riggana Thomsona k šílenství. Edward Norton tu připomněl, že je hercem jedinečného talentu, který kdysi zazářil jako kometa v soudním dramatu Prvotní strach, ve kterém mimochodem debutoval a hned za svou první roli vypočítavého Aarona obdržel první oscarovou nominaci za nejlepší vedlejší roli. Druhá nominace pak přišla o dva roky později za hlavní roli v Kultu hákového kříže a nyní po dlouhých patnácti letech přichází jeho třetí nominace.  

Mark Ruffalo (Hon na lišku)

Mark Ruffalo ve filmu Hon na lišku / FoxcatcherMark Ruffalo zastupuje druhou hereckou nominaci za drama Hon na lišku. Ruffalo tu hraje staršího z bratrů Schultzových, kteří se dostanou do zhoubného vlivu podivínského nadšence do zápasů Johna Du Ponta. Ruffalo si na své konto připisuje už druhou oscarovou nominaci a podobně jako za drama Děcka jsou v pohodě jde o vedlejší roli. Nepředpokládá se, že by Ruffalo zvítězil, ale může se rozhodně pochlubit tím, že se do prestižní oscarové pětky probojoval. 

And The Oscar Goes to…

Oscarové nominace v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli se přesně shodují s těmi na Zlatý glóbus a dá se očekávat, že budou mít i stejný výsledek, tedy vítězství J.K.Simmonse v dramatu Whiplash

Šance podle Filmserveru:


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • ...ve vedlejší roli je jasnej satan Simmons...Ru... (kaapaa1, 16.02.2015 10:00) Reagovat

    ...ve vedlejší roli je jasnej satan Simmons...Ruffalo se mi více líbil v Love songu...hlavní role nejspíš Keaton, ikdyž dle mě nejvíce svým projevem i vizuálem překvapil Carell! Cooper si bude muset asi ještě počkat.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY