První dojmy: Jaký je Kingsman: Tajná služba?

Vydáno: 05.02.2015 17:00 - Pavel Klimeš | foto: facebook tvůrce

(Ne)adaptace komiksu o nezávislé mezinárodní organizované tajné službě přináší kromě pocty filmům s tajnými agenty i velkou dávku krve a nekorektního humoru. Jaké z něj máme pocity několik hodin po projekci?
Přiznám se, že jsem se na tento film skutečně těšil. Zároveň jsem se pak snažil vyvarovat se zejména pozdějších trailerů, protože ty, jak známo, dokáží prozradit z děje více, než je pro vychutnání si příběhu zdrávo. A pro nejnovější počin Matthewa Vaughna (známý zejména pro hity Kick-Ass, X-Men: První třída) to platí dvojnásobně. První, co mě na filmu zaskočilo, je to, jak málo se drží své komiksové předlohy The Secret Service od Marka Millara a Davea Gibbonse.

Colin Firth ve filmu Kingsman: Tajná služba / Kingsman: The Secret ServiceS takovým množstvím obměn a nových nápadů by se snad i mohl bez mrknutí oka stát původním dílem a nemluvit o „adaptaci“. Za normálních okolností by příběh, kdy se špión snaží zabránit megalomanskému šílenci (s tradičním pomocníkem s na „zbraň“ přeměněnou některou částí těla) ve zničení lidstva, mohl působit velmi ohraně, avšak v tomto filmu jde spíše o způsob, jakým se to všechno děje. A děje se to vážně skvěle.

Herecké výkony zejména uhlazeného Colina Firtha a božsky šišlajícího Samuela L. Jacksona jsou naprosto vynikající, ale nezaostávají ani osvědčený Michael CaineMark Strong ve své v krátké době již druhé špiónské roli, či nově příchozí Taron Egerton. Potěšila i účast Marka Hamilla, kterého si tak po delší době můžeme užít na plátně, ještě než ho před Vánoci uvidíme v hábitu mistra Jedi. Zvláště u Colina Firtha jsem byl překvapen, jak ladně vklouzl do své nezvyklé akční role. Když byla řeč o Matthewu Vaughnovi, nemůžeme opomenout fakt, že tento film ve dvou aspektech velice připomíná jeho „ne-komiksový“ film Kick-Ass.

Samuel L. Jackson, Colin Firth ve filmu Kingsman: Tajná služba / Kingsman: The Secret ServiceZa prvé, ten, kdo čeká na nějakou alespoň trochu vážně se tvářící špionážní akci ve stylu „toho zábavnějšího Jamese Bonda“, bude trpce zklamán, protože film balancuje na hraně parodie a párkrát si za ni i klidně odskočí (úvodní titulky, výbuchy na konci). Nicméně stejně jako Kick-Ass, který komiksové příběhy vysloveně parodoval, má i vlastní příběh, který umí být i velmi vážný. S tím jde ruku v ruce i občas velmi nekorektní humor, kterého se nám tu dostává v míře vrchovaté. Druhým aspektem je opravdu velká porce brutálních scén, kterými na sebe upozornil Kick-Ass, a od nichž si Vaughn poněkud odpočinul v X-Menech. Tento film by pak na rozdíl od mainstreamovější podívané o mutantech v žádném případě neměly vidět děti. Humorná absurdita některých situací a poetika nacházená v krvavém masakru by se dala přirovnat k některým snímkům od Tarantina.

Suma sumárum jde o snímek, kterému k dokonalosti mnoho nechybí a ač musím ještě jednou zdůraznit, že nejde o podívanou pro každého, mohu jej za sebe vřele doporučit (Pavel Klimeš).

[Recenzi vám přineseme v premiérovém týdnu filmu.]

Originální trailer filmu Kingsman: Tajná služba


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY