Kinopremiéry: Nezlomný Jupiter s velkýma očima

Vydáno: 04.02.2015 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hned polovina z šestice aktuálních premiér vzbuzuje z různých důvodů pozornost. Sci-fi Jupiter vychází zavání průšvihem, drama Nezlomný viditelně pokukuje po Oscarech a civilní snímek Big Eyes by málokdo čekal od Tima Burtona.
Jupiter vychází (Jupiter Ascending) (Warner Bros.)

Český plakát filmu Jupiter vychází / Jupiter AscendingJiž jednou odložené sci-fi sourozenců Andyho a Lany Wachovských se konečně dostává do kin, bohužel ovšem zavání průšvihem (to částečně potvrzují i naše první dojmy). Studio propagaci omezilo na minimum a navíc uspořádalo tajnou projekci na festivalu v Sundance, což opravdu nevzbuzuje velkou důvěru. Těžko tedy říci, co z toho nakonec bude, faktem ovšem je, že v hlavních rolích poměrně ambiciózního snímku se objeví Channing Tatum a Mila Kunis, které doplňují mimo jiné Sean Bean nebo Eddie Redmayne. Velká neznámá.

Synopse: Jupiter Jones (Mila Kunis) se narodila pod noční oblohou a znamení napovídala, že je předurčena k velkým činům. Dospělá Jupiter sice o hvězdách sní i nadále, jenže se probouzí do chladné reality uklízečky toalet a nekonečného sledu neúspěchů. Až když na Zemi dorazí geneticky upravený bývalý armádní lovec Caine (Channing Tatum), jehož úkolem je dívku sledovat, uvědomuje si, že její genetická výbava ji předurčuje jako dědičnou následovnici královny vesmíru. Jenže toto neobvyklé následnictví by mohlo rovnováhu ve vesmíru značně ovlivnit.

Zajímavost: Kvůli své roli musel Tatum nosit naústek, aby změnil tvar spodní čelisti, takže nemohl zavřít pusu a měl problémy s mluvením.

Český trailer filmu Jupiter vychází / Jupiter Ascending

Nezlomný (Unbroken) (CinemArt)

Český plakát filmu Nezlomný / UnbrokenNa tři Oscary (kamera, zvuk, zvukové efekty) nominované životopisné drama působí po všech stránkách jako dokonalý kalkul. Režírující Angelina Jolie se obklopila štábem plným zvučných jmen, vsadila na silné téma oblíbené a slavné osobnosti a vypadá to, že jela po zavedených žánrových kolejích. Dostupné ohlasy něco podobného potvrzují, takže se dá očekávat na emoce působící šablonovité drama, jakých vídáme každý rok mnoho. V hlavní roli se objeví Jack O'Connell, vedle kterého uvidíte třeba Domhnalla Gleesona, Jaie Courtneyho nebo Garretta Hedlunda. Zřejmě sázka na diváckou (a akademickou) jistotu.

Synopse: Louis Zamperini (Jack O'Connell) od mládí rád běhal, což dokázal zúročit na olympiádě v Berlíně roku 1936, kde ohromil i samotného Hitlera. O pár let později byl členem posádky amerického bombardéru operujícího v jižním Pacifiku, kde jako jeden ze tří přežil pád letadla do oceánu. Když ho po měsící stráveném v záchranném člunu našla okolo plující loď, ukázalo se, že je japonská. Louis se tedy ocitl v zajateckém táboře, který připomínal peklo na zemi. Jakmile se navíc jeho věznitelé doslechli, že jde o slavného sportovce, rozhodli se, že ho úplně poníží.

Zajímavost: Skutečný Zamperini se premiéry filmu už nedožil, protože zemřel loni v červenci ve věku sedmadevadesáti let.

Český trailer filmu Nezlomný / Unbroken

Big Eyes (Big Eyes) (Forum Film CZ)

Plakát filmu Big Eyes / Big EyesPřekvapivě bez velké propagace přichází do kin životopisné drama režiséra Tima Burtona. Je to ale logické, protože by se mělo jednat o civilní kousek, který bude prost jakýchkoli jeho extentričností, ale bude se ubírat klasičtější cestou vyprávění skutečného příběhu u nás nepříliš známé umělkyně. V hlavních rolích se objeví dvojice Christoph WaltzAmy Adams. Podle ohlasů jde o docela vydařené dílko, které je příjemným osvěžením ve v poslední době notně stereotypní tvorbě slavného tvůrce. Nejen jeho fandové by tak mohli mít radost.

Synopse: Na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století dosáhl malíř Walter Keane (Christoph Waltz) neuvěřitelného úspěchu se svými obrazy tváří s velkýma očima. Nakonec ale vyšlo najevo, že autorem bizarních portrétů nebyl on, nýbrž jeho manželka Margaret (Amy Adams). Walter tak zřejmě žil celý život ve lži a dokázal oklamat celý svět. Jenže jeho žena nechtěla neustále zůstávat v jeho stínu a tiše trpět.

Zajímavost: Obsazení sestává z drtivé většiny z herců, s nimiž tvůrce ještě nepracoval, což je pro něho dost nezvyklé.

Oficiální český trailer filmu Big Eyes / Big Eyes

SpongeBob ve filmu: Houba na suchu (The SpongeBob Movie: Spong Out of Water) (CinemArt)

Český plakát filmu SpongeBob ve filmu: Houba na suchu / The SpongeBob Movie: Sponge Out of WaterSlavná mořská houba se vrací ve vlastním celovečerním filmu, který by měl kombinovat počítačovou animaci s klasickým filmem a mělo by jít o dost šílený a nevázaný zážitek. Tomu napovídá i to, že režie se chopil Paul Tibbitt, který stojí za původním seriálem, takže má se známou postavou dost zkušeností a ví, co na její diváky platí. Je ale opravdu velmi těžké odhadovat, co vlastně můžeme očekávat. Děti by se ale měly dobře pobavit.

Synopse: SpongeBob je mořská houba, která nosí kalhoty, bydlí v ananasu a dělá úžasné krabí hambáče u Křupavého kraba. Tentokrát se ale ocitá na souši, protože receptu na hambáče se zmocnil pirát Hambivous, který zaparkoval svou kocábku na pláži a proměnil ji ve stylový stánek s rychlým občerstvením. SpongeBob to samozřejmě nemůže nechat jen tak a s partou kamarádů se pokusí získat recept zpátky. Jenže souš je pro něj dost nepřátelské prostředí.

Zajímavost: Film měl být původně uveden už loni, studio nakonec premiéru přesunulo na únor 2015.

Český trailer filmu SpongeBob ve filmu: Houba na suchu / The SpongeBob Movie: Spong Out of Water

Bílý bůh (Fehér isten) (Artcam)

Český plakát filmu Bílý bůh / Fehér IstenHodně zajímavě vypadá podle synopse maďarsko-švédsko-německé drama, které by mělo být podobenstvím zpochybňujícím nadřazenost lidské rasy. Jméno režiséra a spoluscenáristy Kornéla Mundruczó asi nikomu moc neřekne, stejně jako kompletní obsazení. Je tak jasné, že jde o záležitost pro milovníky evropské kinematografie a trochu náročnějších snímků. Podle prvních ohlasů se navíc jedná o poměrně zdařilý žánrový experiment. 

Synopse: Pes Hagen má milující paničku v podobě třináctileté Lili (Zsófia Psotta). Jenže jednoho dne je od ní oddělen a musí se tak naučit přežít v ulicích Budapešti, kde mu ze strany lidí hrozí neustálé nebezpečí. Při svém putování městem ale získává další a další psí společníky a staví se do čela velké smečky, která chce trýznitelům vrátit vše i s úroky.

Zajímavost: Ve snímku vystupuje dvě stě sedmdesát čtyři psů, což je zároveň světový rekord v počtu psů v celovečerním filmu.

Český trailer filmu Bílý Bůh / Fehér isten

Tři srdce (3 coeurs) (Film Europe)

Český plakát filmu Tři srdce / 3 coeursFrancouzské drama, které mohli zájemci vidět už na Festivalu francouzského filmu, se nyní dostává do "širší" distribuce. Jak dopadlo, lze ale těžko odhadovat, protože jméno doma ostříleného a zkušeného režiséra a scenáristy Benoîta Jacquota nepatří u nás k nejznámějším a ani obsazení, z něhož našinec pozná nejspíš jen Charlotte Gainsbourg a Catherine Deneuve, není nijak hvězdné. Ohlasů je zatím minimum, ale jsou spíše spokojenější, takže se tvůrcům snad zadařilo.

Synopse: Marc (Benoît Poelvoorde) a Sylvie (Charlotte Gainsbourg) zmeškali vlak, tak se šli společně projít po francouzském provinčním městečku, přičemž zjistili, že si dost rozumí a domluvili si další rande. To by mělo proběhnout v Paříži, jenže Marca zradí srdce a vinou náhlého infarktu schůzku nestihne. Ačkoli na ženu nemá kontakt a nezná ani její jméno, neustále po ní pátrá. Při tom ale potká Sophii (Chiara Mastroianni), která mu není úplně lhostejná. Netuší ale, že právě ona je sestrou té, kterou hledal původně.

Český trailer filmu Tři srdce / 3 coeurs


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY