TV recenze: V Banshee nemůžete věřit nikomu

Vydáno: 11.02.2015 18:30 - Ivan Hladík | foto: Cinemax

Pokud nejdete pro ránu daleko, máte černé svědomí, nějaký vroubek z minulosti, jinou identitu nebo pokud přes den vymýšlíte cokoli za hranou zákona, pak se vypravte do městečka Banshee. Nebudete se tam cítit sami.
Bývalý trestanec Lucas Hood (Antony Starr) opouští vězení, kde strávil dlouhé roky v podstatě ne úplně fér. Zbyl mu jediný kámoš – excentrické zjevení jménem Job (Hoon Lee), který si coby transvestita umí navléct neuvěřitelné modely, ale stejně tak je zručný jako hacker nebo střelec. Hood pátrá po ženě, kterou viděl naposledy před patnácti lety, kterou miloval a která s ním sdílí jedno tajemství. Tato žena nyní žije v Banshee, říká si Carrie Hopewell (Ivana Milicevic), je vdaná za místního okresního prokurátora, má s ním dvě děti (z nichž jedno může být Lucasovo), a snaží se žít co nejnenápadněji... Hood se do tohohle malého venkovského amišského městečka vypraví a díky souhře událostí zahrnujících jedno neúmyslné zabití se Lucasovi naskytne příležitost vzít si identitu mrtvého a stát se v Banshee šerifem.

Fotografie z filmu  / BansheeA tak Hood otřese nejen pracně vybudovaným světem Carrie a oživí staré vášně, ale vlastně rozhýbe řadu událostí ve městě, kde si nemůžete být jistí vůbec ničím. Banshee je prolezlé korupcí a vládne mu amišský suverén Kai Proctor (Ulrich Thomsen), budující zde brutálně impérium postavené na drogách, hazardu a výpalném. Lucas s pomocí bývalého boxera, nyní barmana Sugara Batese (Frankie Faison) dokáže být Kaiovi a jeho gangsterům rovnocenným soupeřem a dokonce se mu podaří nastolit v Banshee jistou míru přísné spravedlnosti. Ovšem Lucasovi stále zůstává chuť loupit a to jeho i Carrie svádí na nebezpečnou cestu pokrytectví, kterou zkříží pomstychtivý Mr. Rabbit (Ben Cross), newyorský gangster, jehož kdysi obrali. A těch tajemství je víc!

Pokud jste se k seriálu dostali až nyní, máte docela štěstí, protože můžete spoustu těch tajemství odhalit poměrně rychle a bez čekání. Alan Ball, proslulý tvůrce seriálůTrue Blood: Pravá krevSix Feet Under přišel v roce 2013 se seriálem, který je i na televizi docela drsný. Rvačky do krve, sexuální scény naturalistické (kdeže jsou dny Červených střevíčků a soft porna po desáté). Díly nabité akcí, zloduchy a bojem, který není tak úplně košer, protože vlastně fandíme zločincům. K tomu porce krásných žen, charismatických mužů a o zábavu pro chlapy je postaráno.

Fotografie z filmu  / BansheeV lednu 2015 začala už třetí řada a nutno říct, že u fanoušků panují obavy, aby seriál nebyl uměle natahován do prázdna. Pokud nechcete riskovat, nejspíš vám budou stačit první dvě řady, které mají svá silná i slabá místa, ale vcelku působí jednotně a divák si je může užít. Amorální charaktery soupeřící s kdekým o moc nebo o vlastní život si získají vaše sympatie poměrně brzy. Ano, časem sice získáte pocit, že Lucas Hood musí být mimo jakékoli prahy bolesti a zřejmě má schopnost regenerace na jiné úrovni. Nebo také dojem, že v tomhle městě spolu spí úplně všichni, ale díky dobře vystavěnému scénáři tohle všechno hodíte za hlavu.

Béčkový seriál, který nemá ale ambice hrát si na víc, se povedl. Pro Antonyho Starra je Banshee odměnou za trpělivost. Naposledy si ve filmu zahrál v roce 2010, když získal roli v neúspěšném After the Waterfall. Od té doby se pohybuje výhradně v televizních vodách. Přitom má všechny dispozice pro to, aby se stal miláčkem fanynek a získal obdiv fanoušků. Jeho herecký projev (co se Hoodovy postavy týká) je úsporný, ale poměrně uvěřitelný. Hood je prostě drsný chlap, který má za sebou hořké a těžké zkušenosti. To Ivana Milicevic (Carrie Hopewell) nám bude asi povědomější – mohli jsme ji už vidět v řadě úspěšných filmů, včetně Casino Royale. Jak se téhle dvojici daří v Banshee, se podívejte. Mimochodem – ano, v několika epizodách si opět zahrál zloducha Željko Ivanek.

Oficiální trailer první řady seriálu Banshee


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY