Preview: patriotistický Americký sniper

Vydáno: 31.01.2015 18:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Válečné drama Americký sniper slaví obrovské úspěchy ve Spojených státech a je jedním ze žhavých kandidátů na Oscara v šesti kategoriích. Bradley Cooper hraje pod vedením Clinta Eastwooda odstřelovače.
Legendární Clint Eastwood se rozhodl světu a hlavně Američanům ještě jednou (a naposledy?) pořádně vytřít zrak a ukázat jim, zač je toho loket. A proto se rozhodl natočit životopisné válečné drama Americký sniper podle biografických memoárů Chrise Kylea, skutečného příslušníka amerického námořnictva a profesionálního odstřelovače nasazeného ve válečném konfliktu v Iráku.

Bradley Cooper, Ben Reed ve filmu Americký sniper / American SniperMladý Chris Kyle (Bradley Cooper) vyrůstal v Texasu, kde ho jeho otec brával na lovy a učil střílet z pušky. Poté, co Chris zahlédne zprávy o bombardování ambasády, rozhodne se narukovat k námořnictvu a je přijmut do výcvikového táboru elitních SEALs. Díky svému talentu se stane jejich nejlepším odstřelovačem. Kyle se v baru seznámí s Tayou (Sienna Miller), kterou si vezme za ženu. Po útocích 11. září je Chris odvelen do Iráku, kam se vrátí celkem čtyřikrát. Kyle se svou jednotkou musí dopadnout nebezpečného teroristu Zarkávího, ale nejdřív musí zneškodnoti jeho pravou ruku, přezdívanou "řezník" (Mido Hamada). Později musí ještě zneškodnit elitního nepřátelského odstřelovače Mustafu (Sammy Sheik).
Režisér Clint Eastwood neztrácí na režijní stoličce dech a v roce 2014 natočil hned dva filmy. Jedním z nich byli muzikáloví Jersey Boys a druhým právě Americký sniper. Po oddechovém čase, který si vzal s několika nevýraznými snímky posledních let, jakými byly například životopisné drama J. Edgar nebo fantasy drama Život po životě, se americký herecký a režijní veterán rozhodl vrátit k žánru, ve kterém naposledy promluvil v roce 2006 dvojicí filmů Dopisy z Iwo Jimy a Vlajky našich otců. Zde se na poli válečného žánru vrátil do bojů druhé světové války, zatímco v aktuálním Americkém sniperovi se vrací do historie zcela nedávné, jejíž důsledky můžeme sledovat v naší každodenní přítomnosti prostřednictvím televizních obrazovek. 

Sienna Miller ve filmu Americký sniper / American SniperA Eastwood svým filmem dává jasně najevo svůj zapálený patriotismus, ke kterému zároveň nabádá i běžné Američany. A ti na jeho "volání na poplach" nejsou hluší, jak dokazují rekordní domácí tržby, o kterých vás pravidelně informujeme. Do hlavní role si vybral (a správně) populárního Bradleyho Coopera, který je zároveň i dobrým hercem a v poslední době má za sebou několik úspěšných a na Oscara nominovaných filmů jako například Špinavý trik nebo Terapie láskou. Za roli Chrise Kylea je Cooper opět nominován v kategorii nejlepší herec v hlavní roli. Za partnerku mu Eastwood vybral Siennu Miller, kterou za pár měsíců uvidíme ještě v dramatu Hon na lišku

Americký sniper obdržel celkem šest oscarových nominací. Vedle Coopera se ji bude snažit proměnit ještě v kategoriích nejlepší film, scénář, střih a v čistě technických kategoriích mix zvuku a střih zvuku. Zajímavostí je, že se do pětice nominovaných neprobojoval sám režisér Clint Eastwood. 

Bradley Cooper ve filmu Americký sniper / American SniperAmerický sniper je přesně ten druh filmu, kteří sebevědomí Američané vyhledávají. Otázkou ale je, jak si povede ve zbytku světa a tedy i u nás. Naše publikum ale "svého" Clinta Eastwooda myslím také miluje, takže o návštěvnost bych se nestrachoval. Jediným mínusem se mi tu zdá pouze až "neštastná" březnová premiéra filmu, který by jistě každý rád viděl ještě před únorovým vyhlášením Oscarů. 

Americký sniper má premiéru 5. března 2015.

Český trailer filmu Americký sniper / American Sniper


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY