Nejlepší film roku je Birdman, oscarové šance se zvyšují

Vydáno: 25.01.2015 11:10 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Podle asociace amerických producentů je nejlepším filmem loňského roku hollywoodská satira Birdman Alejandra G. Inárritua - ta překvapivě zvítězila nad hlavním favoritem Chlapectví.
Michael Keaton ve filmu Birdman / BirdmanOcenění PGA (Producers' Guild of America) je posledním významným indikátorem oscarových šancí - američtí producenti v něm hlasují o nejlepším filmu předchozího roku a je jen výjimkou z pravidla, kdy by se jejich výsledek neshodoval s aktuálním vyhlášením Cen Akademie. To se naposledy stalo před devíti lety, kdy byl jako nejlepší film zvolen Malá Miss Sunshine, ale nakonec vyhrála Skrytá identita. Od té doby probíhala shoda, takže filmy posledních let jako The Artist, Argo nebo 12 let v řetězech byly jasnými favority už před samotným ceremoniálem. Letošní výsledky jsou však trochu šok, protože byl před favorizovaným Chlapectvím (Zlatý Glóbus) upřednostněn snímek Birdman.

Hollywoodská satira o zkrachovalém herci, který chce obnovit svou kariérní slávu divadelní hrou na Broadwayi, se stala nejlepším filmem loňského roku, což ji staví do čela oscarových šancí. Pozoruhodné jsou však výsledky i v dalších kategoriích, které nejvíce udiví v tom, že ani jeden z vítězných snímků nebyl na Oscara vůbec nominován - řeč je o LEGO® příběhu jakožto nejlepším animovaném filmu a Životu Rogera Eberta jako nejlepším dokumentárním filmu. Hravá satira konzumerismu a dojemný životopis jednoho z nejznámějších filmových kritiků si cestu k Akademii však nenašla, což je nanejvýš zarážející.

Co se týče televizní sekce, tam měli producenti jasno. Nejlepším dramatickým seriálem se stal oblíbený Perníkový táta, zatímco nejlepší komedii proměnil seriál streamovací služby Netflix Orange Is the New Black z prostředí ženské věznice. Nejlepší minisérií se pak stalo (stejně jako na Zlatých Glóbech) mrazivé Fargo, který vyhrálo i nad favorizovaným Temným případem.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY