Za horizontem: The Guest aneb pozor na to, koho zvete!

Vydáno: 24.01.2015 17:30 - Václav Limberk | foto: Picturehouse

V akčním thrilleru The Guest se do jedné rodiny vetře záhadný a tajemný host. Zpočátku to vypadá, že jí pomáhá. Posléze vyplouvají na povrch nepříjemná tajemství. Z novinky Adama Wingarda vás bude mrazit.

The GuestRecenzoval/a Václav Limberk dne 24.01.2015 17:30. V akčním thrilleru The Guest se do jedné rodiny vetře záhadný a tajemný host. Zpočátku to vypadá, že jí pomáhá. Posléze vyplouvají na povrch nepříjemná tajemství. Z novinky Adama Wingarda vás bude mrazit. Hodnocení: 4
The Guest
The Guest
Tajemný / Thriller / Akční
USA, 2014 , 99 min.

Režie: Adam Wingard
Scénář: Simon Barrett
Kamera: Robby Baumgartner
Herci: Dan Stevens, Maika Monroe, Brendan Meyer, Sheila Kelley, Leland Orser, Lance Reddick, Tabatha Shaun, Chase Williamson, Joel Moore, Stephen Brown, Brenden Wedner, Alex Knight, Ethan Embry, Nancy Jeris, Matthew Page


Hodnocení: 8/10
The Guest hodnocení na Kinobox.cz: 68.04 %
Americký thriller The Guest s prvky akčního filmu i hororu je zatím posledním filmem hororového specialisty Adama Wingarda, který naposledy slavil úspěchy s levným home-invasion slasherem You're Next, kterému se překvapivě dobře vedlo u domácích pokladen v roce 2013. The Guest má s You´re Next dva styčné body. Je rovněž levným (rozpočet 2 miliony) a rovněž jde o druh home-invasion filmu, jen s tím rozdílem, že jde více o thriller než klasický slasher. Zároveň se tu koketuje s válečným žánrem, který tu slouží jako "psychologická zástěrka". 

Dan Stevens ve filmu  / The GuestRodina Petersonových žije poklidný příměstský život kdesi v nespecifikovaném místě USA (točilo se v Novém Mexiku). Tvoří ji manželé Laura (Sheila Kelley) a Spencer (Leland Orser) a jejich dvě děti Luke (Brendan Meyer) a Anna (Maika Monroe). Zvláště Laura ještě truchlí nad ztrátou syna Caleba, který padl při plnění svých povinností ve válce v Afghánistánu. Z truchlení ji vyruší nečekaná návštěva v podobě Davida (Dan Stevens), který tvrdí, že byl s jejím synem ve válce a rovněž, že byl u toho, když padl. Laura nabídne Davidovi dočasné přístřeší a tato nečekaná návštěva změní běh rodiny, jak čím dál více proniká tajemství kolem postavy "hosta" na povrch. 

Jak už bylo zmíněno na začáktu, The Guest částečně těží z "populární" války na Blízkém východě a konkrétně zde je úplně jedno, zda jde o Afghánistán, nebo Irák. Mnohem více si Wingard oblíbil odnož hororů a thrillerů, takzvaný home-invasion podžánr. A zde si vede excelentně. Nikam nespěchá a pomalu si buduje napětí i atmosféru tajemna a očekávání "něčeho zlého", co nepochybně přijde. Dlouhou dobu se mu daří zadržovat své trumfy v rukávu, aby byl divák dostatečně dlouho držen v napětí a očekávání a ve správnou dobu pak dusná atmosféra budovaná z náznaků exploduje ve výbuch akce. 

Brendan Meyer, Maika Monroe ve filmu  / The GuestV budování zlověstné atmosféry mu kromě výborně obsazeného i výborně hrajícího Dana Stevense (Panství Downton), jehož přítomnost bychom v podobném druhu filmů ani ve slunném a zaprášeném americkém zapadákově nečekali, značně pomáhá minimalisticky laděný syntezátorový soundtrack, který budí dojem jako bychom byli v osmdesátých letech a nikoliv ve žhavé současnosti. Zároveň tento hudební doprovod připomíná hudbu, jakou skládal podobně minimalisticky, ale účelně hororový klasik John Carpenter. Ku prospěchu filmu v něm zazní skladba "Emma" anglických The Sisters of Mercy a také skladby belgických elektroniků Front 242.

Wingard dobře pracuje s atmosférou i budováním napětí, jak již bylo napsáno. Mimo to tu dobře zvládnul i akční scény a také umí zacházet s celou řadou klišé. Ta tu jsou, ať už jde o samotnou postavu záhadného hosta nebo závěrečnou scénu využívající karnevalových a halloweenských atributů, ale Wingard je užívá vědomě a ví, jak s nimi zacházet, aby to fungovalo. Pokud tohle zvládáte, pak se vám přítomnost klišé nemůže vyčítat. To je právě Wingardův případ.

Dan Stevens ve filmu  / The GuestThe Guest je zajímavým hybridem hned několika filmů z rozdílných dob i žánrů. Vojenským experimentováním s psychikou i fyziologií individua, využívaným a zneužitým pro vojenské účely připomene klasického Mandžuského kandidáta i akční béčko Univerzální voják. Postava Dana je pak svého druhu až jakýmsi lidským klonem Terminátora

Wingard si ponechal závěrečným záběrem pootevřené dveře k možnému pokračování na způsob legendární hororové série Noční můry v Elm Street, i když mohlo jít také jen o pouhý vtípek na závěr. Tak či onak jde o mimořádně povedený a zábavný thriller, u kterého se nudit nebudete.

Originální trailer filmu The Guest


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • , (thornhill, 24.01.2015 21:23) Reagovat

    prečo takéto kvalitné filmy k nám nechodia do kín? asi preto že hlavnú úlohu nehrá Tom Cruise alebo Brad Pitt. škoda no

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY