Box Office: Americký sniper trhal lednové rekordy

Vydáno: 19.01.2015 07:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Válečné drama Americký sniper Clinta Eastwooda překonalo historické tabulky, zatímco Mannův "techno" thriller Hacker brutálně propadl. Solidně si také vedla komedie s Kevinem Hartem Perfektní svědek.
Bradley Cooper ve filmu Americký sniper / American SniperVeterán a žijící klasik amerického filmu Clint Eastwood se zase jednou trefil přímo do černého, do diváckého vkusu a nálady. Po třech týdnech v limitovaném releasu se jeho novinka, válečné drama Americký sniper o odstřelovačovi speciálních jednotek SEAL amerického námořnictva, dostala do široké distribuce a trhla historický rekord. Připsala si rekordních 90 milionů, což je vůbec nejlepší lednový výsledek a je to více než dvakrát více než předloňský válečný thriller Na život a na smrt (37 mil.), předpředloňských 30 minut po půlnoci (24 mil.) nebo komedie Jízda švárů (41 mil.), která měla premiéru přesně před rokem.

Diváci se rozhodli podpořit americký patriotismus, na který vždy dobře reagovali a shodou okolností byli ve čtvrtek, těsně před jeho premiérou, oznámeny oscarové nominace a Americký sniper jich získal rovnou šest. To vše i fakt, že v hlavní roli figuruje nesmírně populární Bradley Cooper, vyhnalo Amerického snipera do rekordních výšin. Ten zároveň také třikrát překonal nyní druhý nejlepší otvírák Clinta Eastwoda, kterým bylo jeho drama Gran Torino (29. mil.) v lednu 2009. Americký sniper by měl během svátečního prodlouženého víkendu Martina Luthera Kinga překonat stamilionovou hranici.

Kevin Hart, Josh Gad ve filmu Dokonalý svědek s.r.o. / The Wedding RingerNa druhém místě se s velmi velkým rozestupem ocitla komedie Dokonalý svědek s.r.o. s 21 miliony. "Nepřístupná" komedie s Kevinem Hartem také zaznamenala rekord, když se stala nejlepším lednovým otvírákem v žánru komedie označené ratingem R. Jde již o čtvrtý Hartův snímek, který při premiérovém víkendu překonal hranici 20 milionů a dokazuje, že tento komik je momentálně velmi rentabilním a lukrativním "zbožím" společnosti Sony Pictures, která jeho snímky produkuje.

Třetí místo patří další novince, rodinnému a britskému Paddingtonovi, který u pokladen pobral 19 milionů, zatímco v zámoří už překonal stomilionovou hranici. Je to jen o malinko méně než loňská lednová Velká oříšková loupež (19 mil.). Na čtvrté místo se propadla minulá jednička, akčních 96 hodin: Zúčtování a na páté dvojka z minule, ambiciózní drama o hnutí za rovnoprávnost Selma

Chris Hemsworth ve filmu Hacker / BlackhatOd místa 6. do místa 9. se poskládaly stálice z minulých týdnů v pořadí Kód EnigmyČarovný lesHobit: Bitva pěti armád a Nezlomný. Na desátém místě pak katastrofálně dopadla třetí z novinek, techno thriller Michaela Manna Hacker, kterému nepomohl ani hvězdný Chris Hemsworth. Na Hackera tentokrát padl pověstný "černý Petr", a společnost Universal musí spolknout velmi hořkou pilulku v podobě slaboučkých 4 milionů, což je pro film s rozpočtem 70 milionů opravdu nejhorší možný výsledek.

Hacker zkrátka propadl na plné čáře a zachránit ho můžou jen tržby ze zámoří, zvláště z asijského trhu, kde by si mohl vést lépe s přihlédnutím k faktu, že se částečně odehrává v Hong Kongu a Jakartě a kromě Hemswortha a Violy Davis je většina castingu asijského původu. Nyní je jasné, že se jedná o jeden z nejhorších debutů v kategorii filmů, které otvíraly ve více jak 2500 kinech. 

Příští týden se silnou pozicí Amerického snipera budou pokoušet otřást thriller The Boy Next Door, akční komedie Mortdecai: Grandiózní případ a animák Strange Magic.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 16.1.2015

 1. Americký sniper 90,2 mil. 
 2. Dokonalý svědek s.r.o. 21,0 mil. (novinka)
 3. Paddington 19,2 mil. (novinka)
 4. 96 hodin: Zúčtování 14,0 mil.
 5. Selma 8,3 mil.
 6. Kód Enigmy 7,1 mil.
 7. Čarovný les 6,5 mil.
 8. Hobit: Bitva pěti armád 4,8 mil.
 9. Nezlomný 4,2 mil.
10. Hacker 4,0 mil. (novinka)

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY