Preview: Bude Padesát odstínů šedi opravdu šedých?

Vydáno: 17.01.2015 18:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Příští svátek všech zamilovaných bude příznačně ve znamení celosvětového i českého uvedení filmu natočeného podle erotického bestselleru Padesát odstínů šedi. V hlavních rolích Jamie Dornan a Dakota Johnson.
Celý svět zachvátilo před čtyřmi lety šílenství v podobě eroticky laděného románu Fifty Shades of Grey britské autorky E.L. James, který se stal spolu s dalšími dvěma díly Fifty Shades Darker a Fifty Shades Freed bestesellerem. Celosvětově se celé série prodalo přes sto milionů, dočkala se překladu do více jak padesáti světových jazyků a ve Velké Británii se stal nejrychleji prodávaným paperbackem vůbec. Práva na filmovou podobu a na potenciální komerční trhák získalo studio Universal a film Padesát odstínů šedi je po dlouhém čekání mnoha skalních fanoušků a především fanynek konečně na světě.

Dakota Johnson ve filmu Padesát odstínů šedi / Fifty Shades of GreyKdyž se studentka literatury Anastasia "Ana" Steel (Dakota Johnson) vydá na interview s bohatým byznysmenem Christianem Grayem (Jamie Dornan), aby udělala laskavost své spolubydlící Kate Kavanagh (Eloise Mumford), potkává přitažlivého, krásného, ale i tajuplného muže. Naivní a nevinnou Anu Gray přitahuje jako magnet. Také Gray není schopen odolat Anině kráse a nezávislému duchu. Gray jí přiznává, že ji také chce, ale "po svém". Ana zjišťuje, že Gray je navzdory svému bohatství a štěstí stravován touhou vše ovládat. Jak se s ním Ana sbližuje, poznává Grayovy neobvyklé sexuální touhy a zároveň poznává i ty své.

Dílo, které jeho autorka E. L. James vypracovala jako fan fikci literární upírské série Twilight, se stalo fenoménem. James chytře vystihla aktuální potřeby trhu a poptávky, která po Harry Potterech a teen upírech prahla po něčem trochu "dospělejším". Kniha si získala reputaci díky erotice a zvláště přítomností některých "pikantních" erotických praktik, které se mezi "odborníky" označují jako BDSM praktiky. A jak víme, to je ten hlavní aspekt "zakázaného ovoce, které chutná nejlépe", které mnoho fanoušků a fanynek na celé této věci přitahuje nejvíce. Pochopitelně, že dalším lákadlem je také "odvážný" R-rating filmové podoby, který zaručuje, že něco z toho, o "čem ženy (a někteří muži) sní", také uvidíme. 

Jamie Dornan ve filmu Padesát odstínů šedi / Fifty Shades of GreyOsmdesátá léta měla "softporno" 9 a 1/2 týdne s přitažlivým a charismatickým miliardářem Mickey Rourkem a naivní a přitažlivou Kim Basinger. Nová éra nyní dostává svých Padesát odstínů šedi a "tvrdší" podobu erotických hrátek, jež v nevinné podobě před téměř třiceti lety, kdy ještě valná většina nynějších fandů "šedé" nebyla na světě, praktikovali Rourke s Basinger. Každá doba si prostě žádá svůj "update", a nejinak je tomu i v tomto případě. Rovněž, nešlo si toho nevšimnout, anglická literatura měla Doriana Graye, nyní k němu přibyl jeho "mladší bratr" Christian Gray.

Od srovnávání zpátky k aktuální filmové podobě "šedé". Režie byla svěřena britské režisérce Sam Taylor-Johnson známé díky filmu Nowhere Boy, ve kterém si zahrál její nynější manžel, herec Aaron Taylor-Johnson. Velké problémy byly dlouho s obsazením hlavní mužské role, do které byl původně obsazen Charlie Hunnam, poté se spekulovalo se jménem Alexander Skarsgård, některé skalní fanynky by ve filmu nejraději viděly Matta Bomera, nicméně roli nakonec získal Jamie Dornan, herec ze Severního Irska známý hlavně ze seriálu The Fall.

Dakota Johnson, Jamie Dornan ve filmu Padesát odstínů šedi / Fifty Shades of GreyS obsazením hlavní ženské role bylo jasno hned od počátku a získala ji mladá herečka z Texasu Dakota Johnson, kterou jste naposledy mohli vidět v nepovedeném akčňáku Need for Speed. Pokud bude Padesát odstínů šedi hitem, což se očekává, pak se z obou hlavních představitelů stanou přes noc hvězdy.

Ve vedlejších rolích pak uvidíte kromě zmíněné Eloise Mumford například ještě Jennifer Ehle (Anina matka), Luke Grimese (Christianův adoptovaný bratr Elliot) nebo Ritu Ora (Christianova adoptivní sestra Mia). Jediným opravdu prověřeným hereckým jménem je pak Marcia Gay Harden v roli Christianovy adoptivní matky Grace. Scénář napsala Kelly Marcel, za kamerou stál Seamus McGarvey a hudbu složil Danny Elfman. Takže nyní již zbývá vyčkat jen necelý měsíc a v únoru hurá do kina.

Padesát odstínů šedi má premiéru 12. února.

Originální trailer filmu Padesát odstínů šedi


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY