TV tipy: Komisař RoboCop na stopě kroniky

Vydáno: 16.01.2015 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Dozvuky svátků jsou minulostí a televize se vrací k zaběhlým pořádkům, což znamená, že žádný velký hit v programu nenajdete. Prostor dostaly solidní, i když nevýrazné žánrovky a pár absolutních klasik typu RoboCop.
Kronika (Chronicle) (pátek 16. 1., Prima, 22.40 - 00.20 / sobota 17. 1., 03.25 - 06.20)

Plakát filmu Kronika / ChroniclePod lehce matoucím názvem Kronika temna najdete v programu před třemi lety opěvovaný nízkorozpočtový debut Joshe Tranka, který patřil k nejpříjemnějším překvapením sezóny. Zejména první polovina je výtečná a zábavná a prakticky nemá chybu, ve druhé se sice malinko poleví, některé situace jsou příliš chtěné a křečovité a logických děr se objevuje až moc, triková stránka je ale překvapivě parádní. Na celém dílku je zkrátka vidět ohromný tvůrčí potenciál, velké nadšení pro věc a znalost pravidel žánru. Když nebudete řešit některé evidentní nesmysly, užijete si velmi slušnou až výbornou podívanou, což vám potvrdí i naše recenze.

Synopse: Charismatický hezoun Steve (Michael B. Jordan), třídní vědátor Matt (Alex Russell) a v kolektivu neoblíbený Andrew (Dane DeHaan) se ničím neliší od stejně starých vrstevníků až do chvíle, kdy v lese najdou záhadnou substanci, která jim dodá nadpřirozené schopnosti. Ty ale neumějí rozumně využít a slouží jim jen jako součást zábavy ve volných chvílích. Postupem času je navíc přestávají zvládat úplně a začínají ohrožovat ostatní.

Zajímavost: Rozpočet filmu dosáhl pouhých dvanácti milionů dolarů a jeho natáčení trvalo osmnáct týdnů.

Český trailer filmu Kronika / Chronicle

Zbraně pro San Sebastian (La bataille de San Sebastian) (sobota 17. 1., Prima, 13.50 - 16.10)

Plakát filmu Zbraně pro San Sebastian / La bataille de San SebastianFrancouzsko-italsko-mexický western nepatří k těm úplně nejznámějším, což je dáno také tím, že nepřichází s ničím originálním, ale je pouhou variací na mnohem slavnější a většinou lepší kousky. To ale neznamená, že nestojí za pozornost, jen je třeba počítat s tím, že kvůli určitému náboženskému přesahu a častým dialogům o víře nesedne úplně každému. Režírující Henri Verneuil vsadil na pomalé tempo, minimum akce (to ale dostatečně vyváží fantastický závěr), zajímavou atmosféru a spolehlivý hudební doprovod Ennia Morriconeho. V hlavní roli exceluje Anthony Quinn, jehož protivníka si s gustem vystřihl Charles Bronson. Velmi slušná žánrovka.

Synopse: Pistolník Leon Alastray (Anthony Quinn) prchá před zákonem, ale slituje se nad ním otec Joseph (Sam Jaffe) a ukryje ho. Když ovšem místní zjistí, že kněz kryje kriminálníka, oba je vyženou z města. Společně tak dorazí do vylidněné vesnice, kterou terorizují indiáni. Když se Leon seznámí s míšencem Teclem (Charles Bronson), je požádán, aby se stal novým duchovním vůdcem. Netuší ale, že se v této prosbě skrývá rafinovaná past.  

Zajímavost: V USA měl snímek premiéru 20. března 1968.

Originální trailer filmu Zbraně pro San Sebastian / La bataille de San Sebastian

Komisař Clouseau na stopě (A Shot in the Dark) (sobota 17. 1., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Komisař Clouseau na stopě / A Shot in the DarkKriminální komedie je faktickým počátkem série Růžový panter, ačkoli byla natočena až jako druhá v pořadí. Může za to fakt, že teprve zde je postava oblíbeného popleteného komisaře Clouseaua tou hlavní, což z filmu dělá nezapomenutelnou záležitost. Režírující Blake Edwards moc dobře věděl, jaký trumf má v ruce a nebál se ho využít. V hlavní roli se totiž objeví bezmála geniální Peter Sellers, který veškerou pozornost strhává na sebe a snímek mění v přehlídku šílených, bizarních, zároveň ale promyšlených a inteligentních vtipů, která se nezastaví až do konce. Potěší i to, že logicky upozaděná detektivní zápletka má originální řešení a i vedlejší postavy v podání třeba Elke Sommer nebo Herberta Loma baví úplně stejně. Až na pár hluchých míst absolutně dokonalá záležitost. 

Synopse: Řidič bohatého pana Ballona (George Sanders) je nalezen v jeho rezidenci mrtev a jelikož je u jeho těla s ještě kouřící pistolí spatřena komorná Maria (Elke Sommer), zdá se, že je o všem jasno. Jenže to by případ nesměl řešit inspektor Jacques Clouseau (Peter Sellers), jehož nikdo nepřesvědčí o tom, že křehká a krásná žena, do které se na první pohled zamiloval, je vražedkyně.

Zajímavost: Snímek šel do kin pouhé tři měsíce po premiéře prvního dílu.

Oficiální trailer filmu Komisař Clouseau na stopě / A Shot in the Dark

Indické nokturno (Nocturne indien) (sobota 17. 1., ČT art, 23.40 - 01.25)

Plakát filmu Indické nokturno / Nocturne indienFrancouzské drama z konce osmdesátých let je prakticky neznámé, což má hned několik důvodů. Režisér Alain Corneau v něm totiž nejde naproti divákovi a zcela záměrně zvolil extrémně pomalé až meditativní tempo, v němž se toho moc neděje, ale jde spíše o jakousi filozofii a hlavně pocity. Nepřipravené publikum zaskočí nejspíš i to, že tvůrce tu ukazuje Indii bez příkras a ústřední příběh je dost syrový, takže nejde o úplně veselou podívanou a atmosféra je tím pádem lehce depresivní. K celkovému pochmurnému zážitku přidává i výrazná hudba. Jelikož je film na programu v nočních hodinách, může se stát, že u něj usnete, takže s tím počítejte.

Synopse: Mladý Francouz (Jean-Hugues Anglade) přijíždí do Indie, aby tu našel dávného přítele. Na dané adrese ho ale nenachází, takže se pouští do hledání, které ho zavádí do vykřičené čtvrti a nemocnice v Bombaji, posléze do Madrásu a nakonec na pláže v provincii Goa. Při tom se setkává s řadou neobvyklých lidí a poznává pravdu o sobě samém.

Zajímavost: Na festivalu v Montrealu získal snímek cenu diváků i speciální velkou cenu poroty.

Ukázka z filmu Indické nokturno / Nocturne indien

Dům za všechny peníze (The Money Pit) (neděle 18. 1., Nova, 12.40 - 14.20 / pondělí 19. 1., 02.45 - 04.25)

Plakát filmu Dům za všechny peníze / The Money PitU nás lépe než v zahraničí hodnocená americká komedie je velmi příjemnou žánrovkou, která neoplývá originalitou, její síla nicméně spočívá v načasování a množství vtipů. Režírující Richard Benjamin se nemohl opřít o kompaktní a chytrý příběh, což dalece vykompenzoval pohodovou atmosférou, velkým množstvím humorných situací a vtipných dialogů. Hlavní role svěřil Tomu Hanksovi a Shelley Long, kteří nezklamali a prokázali velký komediální talent. Škoda jen, že ve druhé polovině dojde filmu dech a tzv. vaří z vody. Ideální zábava na víkendové odpoledne.

Synopse: Úspěšný právník Walter Fielding (Tom Hanks) žije s čerstvě rozvedenou houslistkou Annou (Shelley Long) v domě jejího exmanžela (Alexander Godunov), který se ovšem vrací, takže si ti dva musí hledat domov nový. Výhodně koupí na první pohled krásný a prostorný dům a těší se na společnou budoucnost. Ani zdaleka netuší, jaké peklo je v údajně idylickém stavení čeká. 

Zajímavost: Vůbec poprvé v kariéře se při tvorbě filmu sešel Hanks se Stevenem Spielbergem, který ho produkoval.

Oficiální trailer filmu Dům za všechny peníze / The Money Pit

Tommy Boy (Tommy Boy) (neděle 18. 1., Smíchov, 20.00 - 21.40 / pondělí 19. 1., 15.00 - 16.35)

Plakát filmu Tommy Boy / Tommy BoyU nás ne moc známá a jen průměrně hodnocená, v zahraničí však neuvěřitelně populární americká komedie rozhodně nesedne každému. Režírující Peter Segal v ní dostal k dispozici příběh, jenž trpí značnou nevyrovnaností vtipů. Na jeden až dva vydařené tu spadá poměrně dost nepovedených, někdy i trapných, což mnoho lidí odradí, někomu to ovšem vůbec nevadí. Ať už se zařadíte do kterékoli skupiny, film můžete považovat za typickou ukázku komiky předčasně zesnulého Chrise Farleyho, jehož tu doplňují třeba Brian Dennehy, Dan Aykroyd nebo David Spade. Tip bez větších záruk.

Synopse: Tommy (Chris Farley) se po škole, kterou dokončil s odřenýma ušima, vrací domů, kde má zajištěno místo v otcově firmě na brzdové destičky, kde navíc pracuje i jeho kamarád z dětství Richard (David Spade). Po jeho příjezdu se ale věci začnou komplikovat a najednou je na něm, aby podnik smysluplně řídil. 

Zajímavost: Spade se podle svých slov při natáčení dostal do fyzické potyčky s Farleym, který žárlil na to, že jednoho večera šel na drink s Robem Lowem.

Originální trailer filmu Tommy Boy / Tommy Boy

Ďábelské líbánky (neděle 18. 1., ČT2, 21.55 - 23.25)

Plakát filmu  / Ďábelské líbánky"Normalizační crazy komedie" dnes trochu zapadla, protože nepatří k tomu úplně nejlepšímu ve svém žánru, její zhlédnutí ale nikoho neurazí. Režírující Zdeněk Podskalský si tu sice vybral slabší chvilku, pořád ale dokazuje, že řemeslo ovládal bravurně. Pár povedených cynických a černohumorných vtipů, dobře vypointovaných situací a vydařený hudební doprovod doplňuje skvělé obsazení v čele s Vlastimilem Brodským a Janou Brejchovou. Hlavně tyto faktory vyvažují poměrně dost nehumorných momentů, neoriginální příběh a nevyužitý sci-fi motiv. Neškodná tuzemská jednohubka.

Synopse: O geniálního vynálezce (Vlastimil Brodský) usilují dvě ženy zároveň. To se není co divit, že se ve hře najednou ocitá zločin všeho druhu a dostane se i na vraždu.

Zajímavost: Premiéry filmu už se nedožila Světla Svozilová, která zemřela v únoru 1970.

Televizní upoutávka filmu Ďábelské líbánky

V běhu času (Im Lauf der Zeit) (úterý 20. 1., Čt art, 23.10 - 02.00)

Plakát filmu V běhu času / Im Lauf der ZeitDokončení volné trilogie Wima Wenderse považují mnozí za jeho vrcholné dílo. Slavný autor tu na ploše bezmála tří hodin medituje o smyslu života, volí záměrně pomalé tempo a zdánlivě rezignuje na příběh, který se ovšem postupně rozkrývá a po skončení divák zjistí, že se tu toho stalo vlastně docela dost. V druhém plánu se snímek dá považovat za poctu filmařině jako takové a oslavu ryze mužského přátelství. V hlavní roli se tradičně objevuje Rüdiger Vogler, jehož tentokráte doplňuje Hanns Zischler. Samozřejmě, že vše výše zmíněné může být bráno i jako negativum, je tedy jen na vás, jaký postoj zaujmete.

Synopse: Robert (Hanns Zischler) opustil svou ženu a chce skoncovat se životem. Náhodou se ale setká s mobilním technikem promítacích zařízení Brunem (Rüdiger Vogler), jenž objíždí zapadlá a omšelá kina podle hranice NSR a NDR. Dva muži, kteří se dosud neznali, tak vyráží na společnou cestu, v jejímž průběhu pochopí spoustu věcí.

Zajímavost: K filmu prakticky neexistoval scénář, drtivá většina dialogů je improvizovaná.

Originální trailer filmu V běhu času / Im Lauf der Zeit

Náhlý úder (Sudden Impact) (čtvrtek 22. 11., Fanda, 20.20 - 22.20 / pátek 23. 1., 01.10 - 08.00)

Plakát filmu Náhlý úder / Sudden ImpactPředposlední díl ze ságy o Harrym Callahanovi je lehce nadprůměrnou žánrovkou, na níž se dnes už moc nevzpomíná. Režisér a představitel hlavní role Clint Eastwood nemá problém s vytvořením potemnělé atmosféry, dodává své osobité charisma a spoléhá na poněkud pomalejší tempo, přesto výsledku něco chybí. Můžou to být silnější příběh, syrovost, lepší akční scény a obsazení, v němž zaniká také autorova tehdejší manželka Sondra Locke. Solidní, i když nijak zázračný kousek s legendární a ikonickou hláškou "Go ahead. Make my day."  

Synopse: Nekonformní policejní inspektor Harry Callahan (Clint Eastwood) je pověřen vyšetřením případu zastřeleného muže v autě. Stopy ho dovedou do malého městečka San Paulo, kde se setkává s mladou malířkou a restaurátorkou Jennifer (Sondra Locke), která se brzy stává hlavní podezřelou. Detektivovi tentokráte ztíží práci to, že se mezi nimi rozvine milenecký vztah. 

Zajímavost: Jde o nejvýdělečnější film z celé série.

Originální trailer filmu Náhlý úder / Sudden Impact

RoboCop (RoboCop) (čtvrtek 22. 1., Prima Cool, 21.55 - 23.55 / pátek 23. 1., 02.15 - 03.50)

Plakát filmu RoboCop / RoboCopDnes už absolutní klasika potěší každého fajnšmekra. Hollywoodský debut Nizozemce Paula Verhoevena je zábavně brutální, nekompromisní a v druhém plánu zároveň nadčasovou satirou na konzumní styl života a společnost ovládanou médii. Celé je to navíc svižně natočené, najdete tu několik nezapomenutelných a opravdu "výživných" scén a skvěle obsazené, neboť v hlavní roli exceluje Peter Weller, i když není vidět, kterého doplňují třeba Nancy Allen a výteční záporáci v podání Ronnyho Coxe a Kurtwooda Smithe. To se pak snadno odpouští zastaralé triky a triviální příběh. Více prozradí náš Stroj času.

Synopse: V ulicích Detroitu není bezpečno a zločin tu jenom kvete. Strážci zákona ale mají nového pomocníka RoboCopa - kyborga, jehož sestavili z těla mrtvého policisty Alexe Murphyho (Peter Weller). Zpočátku jde vše hladce a stroj pracuje, jak má, nikdo ale nečekal, že mu zůstaly vzpomínky na jeho předchozí lidský život. 

Zajímavost: Úplně poprvé na sebe Weller navlékal robo-oblek neuvěřitelných jedenáct hodin.

Originální trailer filmu RoboCop / RoboCop


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY