Preview: Jupiter vychází, Wachowští riskují

Vydáno: 13.01.2015 07:00 - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Kandidát na nejriskantnější blockbuster roku, ale zároveň obcí fandů dua Wachowských toužebně očekávaná pecka. Jupiter vyjde už za měsíc a my se mu podíváme na zoubek.
Přibližně touhle dobou před dvěma roky jsem dával dohromady preview na Atlas mraků a rozepisoval jsem se v něm o tom, že podle mnohých je to látka jen těžko zfilmovatelná a obsáhnutelná. Ale Wachowští nám ukázali. Osobně jsem se nenechal jejich epickou koláží úplně opít hned napoprvé, druhý pokus mě ale přeci jen přesvědčil. Andy s Lanou se ovšem zřejmě rozhodli v bizarnosti každým filmem překonávat, a proto tentokrát přichází s původním scénářem o uklízečce, vesmírném kozlo-člověku a galaktických machinacích.

Fotografie z filmu Jupiter vychází / Jupiter vychází je od třetího Matrixu první původní sci-fárnou, kterou nám tihle žánroví hračičkové servírují. Nese se v duchu nejtypičtějších mezihvězdných fláků a připomíná něco mezi Star Wars a každou druhou fantasy postavenou kolem nenadále se objevivší postavy klíčové pro celý svět. Tou postavou je Jupiter Jones (Mila Kunis), což je obyčejné děvče, které vězí v podřadném zaměstnání a celý její život tak nějak vůbec není žádná sláva. Jednoho dne se ale objeví muž jménem Caine Wise (Channing Tatum), geneticky vytvořený voják, který jí sdělí, že jí v žilách proudí královská krev, a je tím pádem právoplatnou dědičkou celé Země. Ta je v tomhle příběhu jenom jakousi obří plantáží, na níž mimozemská rasa sklízí lidi, jakmile dojdou do určitého stádia, a následně si z nich vyrábí něco jako elixír mládí. Jupiter je se svým nárokem trnem v oku aristokrata jménem Balem (Eddie Redmayne), který se právě chystá Zemi sklízet, pročež vypíše na Jupiteřinu hlavu velkou odměnu. Je tak na Cainovi, aby jí pomohl přežít a získat, co je její.

Křičí z toho dvě věci – Matrix a lacinost. První už nás vlastně nepřekvapuje, Wachowští si tohle téma neodpustili ani před dvěma lety v Atlasu, to druhé mírně zarážející je, vše se ale musí brát s rezervou, protože jde přeci jen o duo, které si zatím poradilo se sebepodivnějšími náměty, a i klišé se dají využít chytře. Jupiter vychází těžko bude bořit žánrová pravidla, spíš naopak – tady půjde o ždímání klasických sci-fi/fantasy atributů a hru v jejich rámci. A my doufáme hlavně v to, že se na to bude koukat stejně božsky jako na Matrix, Speed Racera nebo Atlas mraků.

Fotografie z filmu Jupiter vychází / A tomu se dá snadno věřit, jelikož Wachowští mají s sebou na palubě starou partu, která jim právě tyhle kultovní bijáky pomáhala realizovat. Když tedy přišlo třeba na akční sekvenci, kde se Tatum prohání vzdušným prostorem Chicaga na antigravitačních botách, nenechala se veškerá práce na dnes až příliš využívaných digitálních modelářích, ale co největší část záběrů opravdu poctivě vznikala s Tatumem (a dubléry) a šesticí kamer připevněných na helikoptéře, takže spektrum záběrů bylo zatraceně široké (tenhle systém mimochodem vymyslel speciálně pro film trikový mág Dan Glass, který pracoval už na Atlasu mraků). Channing Tatum sám prohlásil, že digitálních náhradníků se užívalo naprosto minimálně a že do akce vždy vyrážel on nebo některý z kaskadérů.

A kdo by se bál, že charaktery budou ploché, může se přinejmenším těšit na pár bizarností, co se jejích pozadí týče. Ušatý Tatum, který má podle trailerů víc společného se psem než s člověkem (ta scéna je trošku, ehm, zoofilní?), vás praští do oka hned, je ale fajn si pročíst i bio ostatních postav, zvíte tam totiž, že třeba Stinger Apini, kterého hraje Sean Bean (kurz na jeho přežití je 1:78273874), má v sobě včelí DNA, „díky čemuž disponuje křídly, rychlostí, vylepšeným zrakem a věrností“ a pak je tu taky postava jménem Famulus, která je křížencem člověka a jelena. K zahození navíc určitě nebude ani Eddie Redmayne, který tu záporačí na plný úvazek a je vážně k nepoznání, na Hawkinga si ani nevzpomenete.

Fotografie z filmu Jupiter vychází / Letos nás čeká v kinech poměrně slušná řádka hodně nejistých kasovních želízek. Kiny už se prohání Sedmý syn (ten v USA začíná až 6. února, nastejno s Jupiter jako její rival), pak jsou tu Ant-Man, Pan, a ani Jurský svět s Terminátorem zrovna důvěru nevzbuzují. Jupiter vychází ale upřímně se svým žánrově konzervativním kumpánem Sedmým synem nutí zdvihnout obočí nejvýš. Za sebe se na novou wachováckou podívanou upřímně těším a rozhodně bych jim přál úspěch, už jen za to, že jdou na trh s vlastní kůží, hlavně ale protože od nich očekávám osobitost, která se málokde jinde najde. Jde o to, kolik diváků právě tohle ocení...

Jupiter vychází má v českých kinech premiéru 5. února 2015.

Český trailer filmu Jupiter vychází


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY