Za horizontem: The Interview aneb Kimova noční můra

Vydáno: 01.01.2015 17:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Americká politická satira The Interview si bere na paškál totalitní severokorejský režim, který nesnese kritiku, navíc z rukou amerických tvůrců. Je The Interview nejkontroverznějším filmem roku po zásluze?

InterviewRecenzoval/a Václav Limberk dne 01.01.2015 17:30. Americká politická satira The Interview si bere na paškál totalitní severokorejský režim, který nesnese kritiku, navíc z rukou amerických tvůrců. Je The Interview nejkontroverznějším filmem roku po zásluze? Hodnocení: 3
Interview
The Interview
Komedie / Akční
USA, 2014 , 112 min.

Režie: Evan Goldberg, Seth Rogen
Scénář: Dan Sterling, Seth Rogen, Evan Goldberg
Kamera: Brandon Trost
Hudba: Henry Jackman
Herci: James Franco, Seth Rogen, Lizzy Caplan, Randall Park, Diana Bang, Timothy Simons, Reese Alexander, James Yi, Paul Bae, Geoff Gustafson, Dominique Lalonde, Anesha Bailey, Anders Holm, Charles Rahi Chun, Don Chow

Česká premiéra: 01.01.1970

Hodnocení: 6/10
Interview hodnocení na Kinobox.cz: 71.79 %
Občas se stane, že se podaří udělat nějakému filmu reklamu, o které se může jiným filmům nebo hollywoodským studiím jen zdát. Jenže v případě americké komedie The Interview se jedná o zcela výjimečný případ. V posledních dnech se události kolem uvedení/neuvedení tohoto dílka režisérského tandemu Evan Goldberg a Seth Rogen vystupňovaly a i přes hrozby hackerské skupiny "Strážci míru" se nakonec film dočkal omezené premiéry v některých kinech Spojených států a především placeného online uvedení na První svátek vánoční. Během čtyř dní si ho takto stáhlo více než dva miliony lidí, které za něj zaplatily 15 milionů dolarů, což je zatím pro společnost Sony rekord. A my se ptáme: stál ten humbuk kolem The Inteview opravdu za to?

Seth Rogen, James Franco ve filmu  / The InterviewDave Skylark (James Franco) uvádí "svou" populární televizní show, ve které zpovídá rozličné celebrity ze světa showbyznysu. Na "Skylark Tonight", jak se pořad nazývá, spolupracuje Dave se svým přítelem Aaronem Rapoportem (Rogen), který je jejím producentem. Rapoport po bujaré oslavě obdrží telefonát od severokorejské představitelky Sook (Diana Bang), která mu sdělí, že velkým fanouškem jeho pořadu a zvláště Davea je i sám severokorejský vůdce Kim (Randall Park). A navrhne mu setkání a interview s vůdcem, které bude dopředu pečlivě předepsáno. To je jedinečná příležitost nejen pro Davea a Aarona, ale i pro americkou tajnou službu CIA, jejíž zvláštní agentka Lacey (Lizzy Caplan) vymyslí, jak obávaného diktátora vládnoucího jadernými hlavicemi zavraždit. Že to bude především velká legrace, je téměř zaručeno.

A nyní k nadhozené otázce, zda-li stál všechen ten povyk a kontroverze kolem The Interview za to. Je tato podvratná politická satira a "teroristický film" skutečně něčím pozoruhodný? Ani ne. Kdyby se zápletka netočila kolem "nedotknutelné" postavy totalitního diktátora, prošuměl by tento snímek americkými i světovými kiny bez větší pozornosti. A celkem po zásluze, protože The Interview je sice místy vtipná, ale celkově tuctová záležitost, která v ničem nevybočuje ze standardů obvyklých obhroublých amerických komedií, kterým prostě není nic svaté. Co na tom, že to někomu, v tomto případě Severní Koreji, není po chuti?

Randall Park ve filmu  / The InterviewA tak více než o průměrné filmové kvality této místy parodie, místy frašky, místy úplné pitomosti jde opět o otázku, nakolik je v dnešní době ohrožená svoboda projevu a demokracie a nakolik je hrozba terorismu skutečná a reálná. V podstatě se tu stále dokola opakuje ta samá historie, kdy jakýkoliv režim a vládci všech diktatur, co kdy byly, jen těžko snášely kritiku a ještě hůře zesměšňování. Po této stránce se The Interview vcelku vydařilo. Severokorejského vůdce Kima v podařeném podání Randalla Parka tu ukázali jako mimořádně směšnou a trapnou figurku, stejně jako celý tamní komunistický režim založený na klamavé propagandě.

Na druhé straně je The Interview zoufale konveční, řekněme v dramatické výstavbě. Skutečné kontroverzi se její tvůrci vyhli a omezili se jen na "drsné a ještě drsnější" vtípky, v nichž dostává Severní Korea a Kim lidově řečeno "na prdel". The Interview je prostě jen další předpisově a nejen politicky rádoby nekorektní záležitostí, v níž ti správní po zásluze vytrestají ty špatné stejně jako v pohádkách. Jednoduchá báchorka s jasným poselstvím a spoustou vtipných hlášek a scének. Některé jsou opravdu podařené a lze je přičíst k pozitivům této nezávazné a místy vážně se tvářící srandě, která vyvolala tak silnou a reálnou odezvu v podobě hackerských hrozeb a útoků. 

Diana Bang, Seth Rogen, James Franco ve filmu  / The InterviewNečekejte od The Interview zázraky, protože taková bomba to není. Poprask médií, který kolem sebe tento snímek způsobil, je daleko větší než konečný výsledek. The Interview není nic víc a nic míň než další "rogenovka", která se místy ubírá docela vtipnými cestami (podařená jsou například camea EminemaRoba Lowe a dalších celebrit), a vymyká se více svým námětem než vlastními kvalitami, které neurazí, ani neohromí. Určitě se ale u ní zasmějete, takže ji lze s uvedenými výhradami přece jen doporučit. Ostatně, film o kterém se nyní všude mluví je nutné vidět, nebo ne?

Originální trailer filmu The Interview


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY