Box Office: Hobita nezlomily ani Angelina Jolie a Meryl Streep

Vydáno: 29.12.2014 06:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Přes vánoční svátky se do kina nejvíce chodilo na třetího Hobita, který bere podruhé první místo. Hned za ním se umístily válečné drama Angeliny Jolie Nezlomný a fantasy muzikál Čarovný les.
Martin Freeman, Richard Armitage ve filmu Hobit: Bitva pěti armád / The Hobbit: The Battle of the Five ArmiesStart třetího Hobita v kinech sice nebyl nijak oslnivý, jeho síla se však ukázala až v dalším týdnu, kdy jeho tržby spadly jen o 24 procent, což je menší propad než například u Návratu krále před deseti lety. Ve výsledku si Bitva pěti armád během povánočního víkendu uzmula v kinech 41 milionů dolarů, což je nejlepší druhý víkend pro hobití trilogii vůbec, což je ale spíše zapříčiněno tím, že tento díl šel podruhé až po Vánocích. Vyhledově to vypadá, že film, který má aktuálně na kontě celkem 168 milionů jen z Ameriky, v následujících týdnech dorovná i Šmakovu dračí poušť. Ke dnešnímu dni celosvětově utržil slušivých 573 milionů dolarů.

Na druhém místě se hvězdně uvedl druhý režijní počin herečky Angeliny Jolie, válečné drama Nezlomný, které za víkend utržilo skoro 32 milionů dolarů, připočteme-li k tomu však i tržby ze Štědrého dne (film startoval o den dřív), dojdeme k impozantní cifře 47 milionů. Takové tržby jsou srovnatelné například s Nespoutaným Djangem, který se vřítil do kin přesně před dvěma lety, a mezi filmy z druhé světové války jde rovnou o čtvrtý nejlepší kasovní výsledek. Letošní žánrově spřízněné snímky jako Železná srdce nebo Památkáři si vedly o poznání hůře (24 milionů a 22 milionů).

Jack O'Connell ve filmu Nezlomný / UnbrokenÚspěch filmu samozřejmě můžeme připsat několika faktorům - jedna z nejznámějších hollywoodských hereček za kamerou, bestsellerová knižní předloha, trailery lákající na inspirativní příběh podle skutečné události. To vše zapůsobilo v souvislosti s Vánoci i přes to, že film neobsahuje žádné ačkové herecké obsazení. To se však jevilo hlavním tahákem následujícího filmu, který za Nezlomným zaostal jen o pár set tisíc dolarů. Řeč je o fantasy muzikálu studia Walt Disney Čarovný les, který za víkend utržil 31 milionů dolarů - s připočtením dřívejšího štědrodenního uvedení 46 milionů.

Což je opět výsledek srovnatelný s jiným muzikálem Bídníci (27 milionů za víkend, 49 milionů za Vánoce), který byl v kinech uveden před dvěma lety. Studiu se podařilo navázat na úspěch svých předešlých hitů jako Zloba nebo Ledové království, jistý komerční úspěch byl zaručen také tím, že se magickým lesem prohánějí známé pohádkové postavy, které hrají známí hollywoodští herci jako Johnny Depp, Meryl Streep nebo Chris Pine. Muzikálu se nakonec dařilo natolik, že se jedná o třetí nejlepší víkendovou tržbu všech dob v rámci žánru - hned za třetím High School Musical a Kouzelnou romancí.

Anna Kendrick ve filmu Čarovný les / Into the WoodsNa čtvrtém a pátém místě se objevily dvě novinky z minula - komedie s Benem Stillerem Noc v muzeu: Tajemství hrobky a muzikál Annie. Oba snímky si ale přes Vánoce vedly mnohem lépe než minulý týden, kdy měly premiéru - první jmenovaný o 21 procent (tržba 20,6 milionů), druhý o 5 procent (tržba 16,6 milionů). Hned za hitovými Hunger Games na šestce se na sedmé pozici umístila třetí novinka týdne, kriminální drama The Gambler s Markem Wahlbergem. Ještě před několika týdny potenciální oscarový kandidát však kiny jen prošuměl s 9 miliony, čemuž nepomohly ani průměrné recenze hovořící o zapomenutelném filmu, na nějž si nikdo za pár dní ani nevzpomene.

Co se týče osmého místa, tam do 747 kin expandoval oscarový kandidát Kód Enigmy s Benedictem Cumberbatchem s velmi solidní tržbou 7,9 milionů dolarů. Což je například o 3 miliony více než měla před třemi lety oscarová Králova řeč. Za velké zklamání však můžeme považovat čtvrtou novinku týdne, nový snímek Tima Burtona Big Eyes, který na patnáctém místě otevřel s chabými třemi miliony dolarů - sázka na neatraktivní životopisný snímek bez Johnnyho Deppa a Heleny Bonham Carter se kdysi kultovnímu tvůrci vůbec nevyplatila.

Příští víkend rok 2015 načne pouze jedna novinka, a to hororové pokračování s názvem Žena v černém 2: Anděl smrti.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 26.12.2014

 1. Hobit: Bitva pěti armád 41,4 mil.
 2. Nezlomný 31,8 mil. (novinka)
 3. Čarovný les 31 mil. (novinka)
 4. Noc v muzeu: Tajemství hrobky 20,6 mil. 
 5. Annie 16,6 mil.
 6. Hunger Games: Síla vzdoru 1. část 10 mil.
 7. The Gambler 9,3 mil. (novinka)
 8. Kód Enigmy 7,9 mil.
 9. EXODUS: Bohové a králové 6,8 mil.
10. Divočina 5,4 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY