Soundtrack: Vychytané Hunger Games v dvojrecenzi

Vydáno: 15.12.2014 18:47 - Alžběta Fridrichová | foto: Lionsgate

Hunger Games opět přináší dvojitou porcí originální hudby, která by neměla chybět žádnému fanouškovi filmových melodií, protože jak Score Jamese Newtona Howarda, tak Soundtrack se v davu rozhodně neztratí.
Už od prvního dílu jsou soundtracky k Hunger Games sázkou na jistotu. Instrumentální část měl ve všech třech případech pod palcem James Newton Howard a i tentokrát to dopadlo nad očekávání. Zato písničkový soundtrack se pokaždé nesl v trochu jiném duchu. Pojďme si je tedy oba rozebrat trochu detailněji. 

Various Artists – Hunger Games: Mockingjay - Part 1
Original Motion Picture SoundtrackMožná si ještě vzpomenete na první soundtrack (o němž jsme psali zde), jehož ladění bylo z všech tří dílů zdaleka nejumírněnější. Titulní duet Taylor Swift a Civil Wars Safe and Sound okupoval první příčku žebříčků několik týdnů. Připojte k tomu ještě Birdy a je jasné, že Hunger Games OST bylo album mířené spíš na dívčí část publika, stejně jako film byl celkově koncipován jako náhrada za ukončenou Twilight sagu.

Druhý díl už popustil opratě odvážnější hudbě a vzniklo tak album, které smíchalo Coldplay, Christinu Aguileru, Imagine Dragons nebo třeba The Lumineers. Na soundtracku se svou skladbou Everybody Wants to Rule the World objevila i mladičká zpěvačka Lorde, které byl pro třetí díl svěřen celý soundtrack. Osmnáctiletá Lorde poskládala dohromady pozoruhodnou kompilaci interpretů, která pravděpodobně nebude mít v letošním roce konkurenci.

Samotná Lorde nazpívala pro soundtrack čtyři tracky, z nichž hned úvodní Meltdown, na němž spolupracovala s celou řadou dalších umělců, rozehraje energickou notu. Yellow Flicker Beat, která zazní u závěrečných titulků, je naopak výrazně klidnější. V Hunger Games tentokrát debutují hned tři interpreti - písničkář Raury a jeho melancholicky laděná Lost Souls nebo electro tracky Dead Aid a Scream My Name od CHVRCHES a Tove Lo. Scream My Name je jednoznačně jednou z nejzajímavějších skladeb na albu, s jejím progresivním hlasem Tove Lo snadno vyrovná dokonce i Lorde.

Jennifer Lawrence, Julianne Moore ve filmu Hunger Games: Síla vzdoru 1. část / The Hunger Games: Mockingjay - Part 1Bat For Lashes si pro album střihli píseň Escape Plan, která je oproti zbytku tracklistu značně klidnější a hraje víc do alternativy. Oproti tomu britská elektro formace The Chemical Brothers přispěla trackem This Is Not a Game, který se svou kvalitou přibližuje otvíráku Meltdown. Na soundtracku nechybí ani vycházející popová hvězdička Ariana Grande, která se svým andělským hlasem jde tak trochu mimo zbytek tracklistu a moc do něj nepasuje.

Soundtrack se od rustikálního prvního dílu posouvá přes elektropop dílu druhého k elektro alternativní kompilaci, která až neuvěřitelně dobře funguje. Ať už k filmu, nebo jen samostatně je na poslech Hunger Games: Mockingjay - Part 1 OST perfektní od začátku od konce.

Celkový čas: 48:24
Skladby: Meltdown – Stromae ft. Lorde, Pusha T, Q-Tip & Haim // Dead Air – CHVRCHES // Scream My Name – Tove Lo // Kingdom – Charli XCX ft. Simon Le Bon // Lost Souls – Raury // Yellow Flicker Beat – Lorde // The Leap – Tinashe // Plan The Escape (Son Lux Cover) – Bat For Lashes // Original Beast – Grace Jones // Flicker (Kanye West Rework) – Lorde // Animal – XOV // This Is Not A Game – The Chemical Brothers ft. Miguel // Ladder Song – Lorde.

Tove Lo - Scream My Name

James Newton Howard – Hunger Games: Mockingjay - Part 1
Original Motion Picture ScoreJames Newton Howard se k sérii Hunger Games dostal vlastně jen náhodou, když na poslední chvíli vypadl z projektu Danny Elfman. Nakonec však u ní už zůstal. Po vynikající jedničce přišlo zklamání v podobě hudebně nevyvážené dvojky, ale v Síle vzdoru jakoby Newton Howard znovu objevil ztracenou genialitu, která se u Vražedné pomsty kamsi poděla.

Album otevírá osamělá flétna ve skladbě s příznačným názvem Mockingjay. Jednoduchý motiv vzápetí přebírá smyčcová sekce, která ho rozvíjí do prvního z návykových témat. Následující Remind Het Whot The Enemy Is pomalu upouští od snové melodie a rozehrává první dramatičtější sekvenci, která je jen slabým odvarem toho, co chystá District 12. Burácení žěsťů, mohutný hlas sborů a naléhavá smyčcová linka, která vzápětí zůstane docela osamělá.

Katniss' Nightmare funguje jako spojovací most se zbytkem série, protože Newton Howard se v ní vrací k romantickému tématu, které známe z předchozích filmů. Snad ještě líbivější je bezprostředně navazující The Arsenal, v níž jsou poprvé znatelně slyšet syntetizátory, které však vzápětí nahrazuje flétna. District 12 Ruins je pak snad jediný čistě zasněný track, v nemž nenajdete ani špetku akce.

Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman ve filmu Hunger Games: Síla vzdoru 1. část / The Hunger Games: Mockingjay - Part 1Středobodem celého soundtracku a filmu po hudební stránce je skladba Hanging Tree, kterou nazpívala samotná představitelka hlavní postavy Jennifer Lawrence. Paradoxně skladba nepochází z pera Jamese Newtona Howarda, ale jedná se o cover kapely The Lumineers, která spolupracovala na soundtracku k druhému dílu. The Hanging Tree se rychle dostala do první dvacítky žebříčku Billboard hot 100 chart, který každý týden uvěřejňuje stovku nejoblíbenějších songů v USA.

Poté soundtrack obrací na dramatičtější notu. Newton Howard neplýtvá nástroji a krom momentů, kdy zabírá celý ochestr, si vystačí jen s několika. Ve skladbě Jamming The Capitol si ještě užijeme elektroniky, která tentokrát nehraje jen druhé housle, ale je jí věnovaná veškerá pozornost. Závěr soundtracku v tracích They're Back nebo Victory už pak víceméně jen spojuje střípky toho, co zaznělo a přidává k nim finálové nadějeplné téma.

Největší problém alba je jeho délka, která pak dovolí nastrkat mezi vynikající tracky neforemnou výplň, která sice neurazí, ale ani nenadchne. Score má ale přesto celou řadu vynikajících momentů, za které si určitě zaslouží pozitivní ohlas.

Album: James Newton Howard - The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
Celkový čas: 69:32
Skladby: Mockingjay // Remind Her Who The Enemy Is // District 12 // Snow’s Speech // Please Welcome Peeta // Katniss Nightmare // The Arsenal // Incoming Bombers // Don’t Be A Fool Katniss // District 12 Ruins // The Hanging Tree // Peeta’s Broadcast // Air Raid Drill //  It’s Gonna Be A Long Night //  Taunting The Cat // White Rose // District 8 Hospital // The Broadcast // Jamming The Capitol // Inside The Tribute Center // Put Me On The Air // They’re Back // Victory.

Jennifer Lawrence - The Hanging Tree


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY