Preview: EXODUS: Bohové a králové na útěku z Egypta

Vydáno: 28.11.2014 15:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Jednou z posledních premiér roku bude historický velkofilm Ridleyho Scotta EXODUS: Bohové a králové s Christianem Balem v roli Mojžíše. Po snímku Noe jde o letošní druhý biblický projekt.
Po svém předchozím neúspěšném Konzultantovi se žijící britská i světová legenda Ridley Scott vrací k historické látce. Po veleúspěšném Gladiátorovi a již ne tak úspěšném Království nebeském je aktuální EXODUS: Bohové a králové třetím historickým kouskem, kterým se tentokrát Scott snaží podat svou verzi legendárního hollywoodského velkofilmu z padesátých let Desatero přikázání. Zároveň je EXODUS: Bohové a králové vedle Noema letos už druhým biblickým velkofilmem inspirovaným Starým zákonem.

Fotografie z filmu EXODUS: Bohové a králové / Exodus: Gods and KingsSnímek vypráví příběh vzdorovitého starozákonního proroka Mojžíše (Christian Bale), který se postaví svému "bratrovi", egyptskému faraonovi Ramsesovi (Joel Edgerton), aby vyvedl svůj lid a šest set tisíc otroků z Egypta a přes všechny možné útrapy a pronásledování je zavedl do "Země zaslíbené". 

Biblické velkofilmy jsou vždy nejistou sázkou do loterie diváckého zájmu. Na jednu stranu tyto příběhy diváky lákají svou monumentalitou, na druhé straně je může odrazovat jejich "náboženský" podtext. EXODUS: Bohové a králové by měl sázet především na velkolepost a monumentalitu a to by měl být prvek, kde by mohl Scott diváky zaujmout více než již zmíněný, přehnaný a křečovitý Noe. Právě s ním nese několik podobností. Vedle inspirace Starým zákonem je to i více jak stamilionový rozpočet a přítomnost velkých hvězd v hlavních rolích. 

Fotografie z filmu EXODUS: Bohové a králové / Exodus: Gods and KingsV prospěch Scottova biblického eposu by mohla mluvit právě jeho zkušenost a především jeho oscarový a divácky velmi oblíbený Gladiátor. A i když Mojžíš není gladiátor ani Spartacus, jde o postavu velmi zajímavou a ovšem také patřičně kontroverzní, na což poukázal i sám představitel hlavní role Christian Bale. Tím hlavním důvodem, proč by se ale mohli na EXODUS diváci těšit, jsou především CGI trikové scény, které předvedou na plátně to, co si Charlton Heston jako Baleův předchůdce v roli Mojžíše v Deseti přikázáních mohl jen zbožně přát. Vrcholem by pak měla být kromě katastrofických a bitevních výjevů scéna, kdy se před Mojžíšem otevře Rudé moře, kterým provede svůj lid.

Vedle hlavní herecké megastar, kterou tu je "batmanovský" Christian Bale, se tu objeví i několik dalších zajímavých hereckých jmen. Již v traileru si můžete všimnout, že zde uvidíme také Bena Kingsleyho a Sigourney Weaver, s kterou naposled režisér spolupracoval při svém kolumbovském hledání ráje v 1492: Dobytí ráje. Třetím hereckým veteránem, který se tu objeví, je pak John Turturro. Najdeme tu ale i několik neokoukaných či méně okoukaných tváří, jako jsou například americký herec Aaron Paul, španělská herečka María Valverde nebo anglická herečka Indira Varma. V druhé hlavní roli se pak objeví australský herec Joel Edgerton. Jak je z hereckého obsazení vidět, Scott vsadil na kombinaci zkušeností a mládí v mezinárodním složení. 

Fotografie z filmu EXODUS: Bohové a králové / Exodus: Gods and KingsCo dodat? Nezbývá než doufat a těšit se na to, že na závěr roku uvidíme opravdu zdařilý a velkolepý historický epos, který sice nakonec nebude nejdelším Scottovým kouskem, ale minimálně od Gladiátora slibuje jeho nejspektakulárnější filmový zážitek, který by měl navíc ještě umocnit 3D rozměr. Film ale bude dostupný i v klasické 2D podobě a u nás navíc jak v původním znění s titulky, tak i v dabované verzi.

EXODUS: Bohové a králové mají premiéru 25. prosince 2014.

Originální český trailer filmu EXODUS: Bohové a králové


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Díky, ale ne, díky... (Jump, 30.11.2014 14:03) Reagovat

    Pár Ridleyho filmů mám hodně rád, Batmana a Ripleyovou taky, vizuální stránka vypadá skvěle, a ani prvotní recenze nejsou nejhorší, ale za tenhle film už jenom z principu peníze vyhazovat prostě nebudu…

  • - (thornhill, 02.12.2014 12:27) Reagovat

    Scott ešte natočil 3 historické filmy: Duellists, 1492 a Robin Hood

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY