Box Office: Na animovanou Velkou šestku nestačil ani Interstellar

Vydáno: 10.11.2014 07:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Druhý listopadový víkend spolu svedly souboj dvě novinky - ambiciózní sci-fi Interstellar a animovaná disneyovka Velká šestka. Vítězně nakonec skončil pro druhou jmenovanou.
Fotografie z filmu Velká šestka / Big Hero 6To, že američtí diváci raději preferují rodinný animovaný film před (rodinným) hard sci-fi, ukázal uplynulý víkend v kinech, kde se střetly dvě očekávané novinky. Boj nakonec o kousek lépe dopadl pro Velkou šestku, jež hravě přeskočila padesátimilionovou hranici a celkově si odnesla 56 milionů dolarů. Vlastně není divu, superhrdinský animák podle komiksové předlohy je první úspěšnou fůzí společností Walt Disney Animation a Marvel Studios, čili dvou vysokoprofilových firem, které za poslední roky sklízejí úspěchy na poli animovaných a komiksových produkcí.

Sloučení těchto dvou přístupů se pro Velkou šestku zdálo jako klíčové, protože jednak vypráví klasický příběh mladého chlapce a jeho robota (disneyovská zápletka), jednak je superhrdinskou týmovkou, kde musí skupina postav zachránit svět před superpadouchem (komiksový Marvel). V rámci disneyovských animáků jde vlastně o druhý nejlepší otvírák hned po předloňském Ledovém království (67 milionů), který za sebou nechal i filmy jako Na vlásku (48 milionů) nebo Raubíř Ralf (49 milionů).

Banner filmu Interstellar / InterstellarDíky nulové animované konkurenci je tedy možné, že se ze snímku stane během následujících týdnů trvalka s velkou životností - a to i z hlediska neamerických tržeb, protože film bude ve většině světa teprve uveden (u nás až na konci ledna příštího roku). Díky východnímu ladění Velké šestky (odehrává se v permutaci Tokya, hlavní postava se jmenuje Hiro) se posílení čeká hlavně v Číně nebo Japonsku. Po letošních Strážcích Galaxie a Zlobě jde pro studio Disney o další úspěšný zářez.

Na druhém místě žebříčku se umístila očekávaná sci-fi novinka Christophera Nolana Interstellar, která sklidila jen o šest milionů méně než první příčka. Utržených 50 milionů dolarů však jen zřídka můžeme brát jako neúspěch, protože se v rámci letošního roku jedná o jeden z mála skutečně originálních snímků (žádná franšíza), u nichž se masové publikum získává logicky mnohem hůře. Už kvůli tomu se Interstellar nemohl rovnat žádnému z dvou pokračování Temného rytíře (okolo 160 milionů oba).

Fotografie z filmu Interstellar / InterstellarPo Počátku (62 milionů) jde však o čtvrtý nejúspěšnější Nolanův film z hlediska otevíracího víkendu, který za sebou dokonce nechal i komiksový reboot Batman začíná (48 milionů). Pokud o něj zájem příští víkend neopadne, můžeme očekávat, že se Interstellar bude dařit trošku hůře než loňské Gravitaci. Z hlediska počáteční sumy sice oba filmy zahájily svou vesmírnou pouť kinosály podobně (snímek Alfonsa Cuaróna sice s 55 miliony, ale zde musíme přečíst příplatky za 3D a IMAX), Gravitace však v mnohem lepším říjnovém termínu. Interstellar bude totiž muset i nadále čelit nejen Velké šestce, ale i třetímu dílu Hunger Games, který dorazí za dva týdny.

Propagování sci-fi skrze filmovou událost (ojedinělý 70mm formát) a jméno režiséra stále dokázalo do kin přilákat dostatečné množství diváků, které by zřejmě bez zaručeného autorského jména nebylo možné. I tříhodinový, relativně nehollywoodský blockbuster se proto hodně navštěvoval na největším možném plátně (cca čtvrtina všech diváků šla do IMAXu) i přesto, že neměl tak jednoznačně nadšené ohlasy jako loňská, příběhově přímočařejší Gravitace.

Rosamund Pike ve filmu Zmizelá / Gone GirlZpátky na přední pozice žebříčku se vrátila i Zmizelá, která prokazuje neskutečnou výdrž na třetím místě. Od premiéry Fincherova thrilleru uběhlo již šest týdnů, i tak se ale na snímek stále chodí a zaznamenává jen minimální propady (28% oproti minulému týdnu) - aktuálně má film na kontě impozantních 295 milionů celosvětově. První pětku ještě uzavírá rychlokvašný horor Ouija na čtyřce a nezávislá komedie St. Vincent. Jednička z minula, temné drama Slídil, se propadlo až na šesté místo žebříčku.

Zbytek snímků najdete v kompletním žebříčku níže. Příští víkend bude jen dalším tichem před bouří, která za dva týdny přijde s Hunger Games. V amerických kinech se proti sobě postaví dvě novinky - romantické drama Beyond the Light a komediální Návrat blbýho a blbějšího s Jimem Carreym a Jeffem Danielsem. Budou ještě po dvaceti letech někoho zajímat?

BOX OFFICE: VÍKEND OD 07.11.2014

 1. Velká šestka 56,2 mil. (novinka)
 2. Interstellar 50 mil. (novinka)
 3. Zmizelá 6,1 mil. 
 4. Ouija 6 mil.
 5. St. Vincent 5,7 mil.
 6. Slídil 5,51 mil.
 7. Železná srdce 5,5 mil.
 8. John Wick 4,1 mil.
 9. Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day 3,5 mil.
10. Kniha života 2,8 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • What (Ručník, 10.11.2014 14:50) Reagovat

    "V amerických kinech se proti sobě postaví dvě novinky - romantické drama Beyond the Light a komediální Návrat blbýho a blbějšího s Jimem Carreym a Jeffem Danielsem. Budou ještě po devíti letech někoho zajímat?"
    Po jakých devíti letech? Od prvního dílu uběhlo let dvacet.

    • Re: What (martin.bubrin, 10.11.2014 15:15) Reagovat

      Ups. Díky za upozornění, ani nevím, kde jsem na devět let přišel ;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY