Festivalové ozvěny: Oscaroví adepti na MFF Bratislava

Vydáno: 07.11.2014 17:30 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Nemůžete se dočkat žhavých oscarových adeptů, kteří do našich kin dorazí až po novém roce? Pak si udělejte výlet do Bratislavy, kde právě začal Mezinárodní filmový festival.
MFF BRATISLAVA
Dnešním dnem v Bratislavě startuje 16. ročník jednoho z nejdůležitějších filmových festivalů na Slovensku - Mezinárodní filmový festival Bratislava. Ve své bohaté programové nabídce láká na řadu žhavých titulů světové kinematografie, které se k divákům v běžné kinodistribuci jen tak nedostanou nebo si na ně budou muset ještě nějaký ten měsíc počkat.

Fotografie z filmu  / WhiplashDivácky populární sekce "Panorama" uvádějící festivalové hity či očekávané novinky etablovaných tvůrců letos například zahrnuje vítězný snímek z letošního festivalu Sundance, americké nezávislé drama Whiplash v režii Damiena Chazella, které zachycuje vztah talentovaného, tvrdě dřícího bubeníka (Miles Teller) a jeho autoritářského učitele (J. K. Simmons), který svou rázností a neurvalostí rozpláče nejednoho studenta prestižní hudební akademie. Do českých kin Whiplash dorazí na konci ledna příštího roku.

Michael Keaton ve filmu  / BirdmanVelmi očekávaným titulem je i Foxcatcher inspirovaný skutečným příběhem zápasníka Marka Schultze. Ve strhujícím snímku režiséra Bennetta Millera, který byl v Cannes oceněn za režii, se v hlavních rolích představili Channing Tatum, Mark Ruffalo a k nepoznání proměněný Steve Carell. Vidět snímek v předstihu na bratislavském festivalu se jistě vyplatí, neboť žhavý oscarový kandidát si českou premiéru odbude až na konci března. V programu se na poslední chvíli rovněž objevila novinka Alejandra Gonzáleze Iñárritua Birdman, černá komedie o vyhořelé filmové hvězdě v hlavní roli s Michaelem Keatonem, v níž úchvatnými dlouhými záběry kouzlí kameramanský mág Emmanuel Lubezki.

Německé drama Křížová cesta režiséra Dietricha Brüggemanna o čtrnáctileté dívce vychovávané v přísně katolickém režimu bylo pro změnu oceněno na únorovém Berlinale, odkud si odvezlo Stříbrného medvěda za scénář. V Berlíně o hlavní ceny usiloval i v programu bratislavského festivalu uváděný rakouský snímek Macondo, jenž obdobně jako The Search Michela Hazanaviciuse, který si premiéru odbyl v Cannes, vypráví příběhy dětských hrdinů z Čečenska.

Fotografie z filmu  / Belye nochi pochtalona Alekseya TryapitsynaZ toho nejlepšího z nejprestižnějších evropských festivalů nebude v bratislavském "Panoramatu" chybět ani jeden z nejdiskutovaněšjích filmů letošních Benátek, Bílé noci pošťáka Alexeje Trjapicyna, v nichž ruský režisér Andrej Končalovskij portrétuje obyvatele malé ruské vesnice, pro něž jediný kontakt s okolním světem ztělesňuje postava místního pošťáka.

Další z programových sekcí, „Fokus“, jež každoročně představuje vybranou národní kinematografii, se letos zaměří na Hong Kong. Ta pojme tři celovečerní a devět krátkometrážních filmů, které spojuje téma nostalgie po starém Hong Kongu jakožto městu, v němž se střetává čínská a evropská kultura. Ve výběru bude novinka Fruita Chana, žánrový hybrid na pomezí satiry, sci-fi thrileru, pokleslé komedie, béčkového hororu a romance Půlnoc druhého dne  reflektující společenské změny, kterými Hong Kong po roce 1997 prochází.

16. ročník bratislavského festivalu bude probíhat až do 14. listopadu v pěti městských kinech - v dvou sálech Kina Lumière, v Kině Mladosť, v Kině Nostalgia a v kinosále FK 35 mm na FTF VŠMU Promítat se letos bude i v Batelieru, kde bude též probíhat doprovodný program.

Více informací najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY