Preview: Návrat blbýho a blbějšího aneb 20 let poté

Vydáno: 08.11.2014 10:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Fanoušci dvojice Harryho a Lloyda alias Blbýho a blbějšího se po dvaceti letech konečně dočkali. V Návratu blbýho a blbějšího uvidíme opět Jima Carreyho a Jeffa Danielse. Těšíte se na ně?
Ano, všichni, kterým se líbil film Blbý a blbější o dvojici hloupých Honzů s dobrým srdcem jménem Harry a Lloyd, můžou skákat dva metry vysoko, protože jejich oblíbenci se už za měsíc opět (po dvaceti letech) ukážou na plátně a z traileru je patrné, že se vrací ve své staré formě. Blbý a blbější si za dvacet let stačil vybudovat pověst kultovního díla a v podstatě tento snímek bratří Farrellyů, kteří s ním zároveň debutovali, odstartoval celou sérii filmů, kde dominoval hrubozrnný humor zaměřený především na všechny druhy tělních tekutin (a plynů) a "srandičky" s tím spojené. Pro některé je to možná humor pokleslý, ale spoustě lidí naopak tento druh humoru sedí a jak známo, každé zboží má svého kupce.

Jim Carrey ve filmu Návrat blbýho a blbějšího / Dumb and Dumber ToA komedii Blbý a blbější se dařilo přímo neuvěřitelně. S rozpočtem 17 milionů dolarů utržila v USA k dnešnímu dni milionů 127 a k tomu dalších 120 ze světa. Jinými slovy diváků ochotných za "blbce" zaplatit je v USA i ve světě více než dost. Zároveň jde po filmu Něco na té Mary je o druhý nejúspěšnější snímek bratrského dua. A jelikož tržby jejich posledních filmů ani zdaleka nejsou tak uspokojivé a minimálně od filmu Těžce zamilován nepřišli s žádným skutečným hitem, který by se Blbýmu nebo Mary alespoň přiblížil, rozhodli se všechno vsadit na jednu kartu a natočili ke svému druhému nejúspěšnějšímu snímku sequel.

Harry (Jeff Daniels) nutně potřebuje novou ledvinu, ale než se ji rozhodne získat, musí probudit z kómatu svého přítele Lloyda (Jim Carrey), který neunesl fakt, že jeho vyvolená Mary (z prvního dílu) byla vdaná. Samozřejmě nebyl by to Lloyd, aby nepřipravil svému kamarádovi nějaké překvapení. Tak vychází najevo, že dvacetileté kóma bylo jen dalším Lloydovým podařeným kouskem. Harry Lloydovi sdělí, že má dceru a tak začne jejich další "road trip", při kterém se Lloyd opět zamiluje a hádejte do koho? Ano, do Harryho dcery. 

Jeff Daniels, Jim Carrey ve filmu Návrat blbýho a blbějšího / Dumb and Dumber ToNejdůležitějším faktem Návratu blbýho a blbějšího je fakt, že se tu sešli hlavní tvůrci, tedy bratři Farrellyové a hlavní herci z prvního dílu – Jim Carrey a Jeff Daniels. Diváci chtějí vidět především je, protože pokus nahradit je a natočit jim prequel Blbý a ještě blbější: Jak Harry potkal Lloyda kromě toho, že dopadl otřesně, neměl ani valný komerční ohlas. Diváci prostě chtěli (a chtějí) vidět dvojici Carrey a Daniels. Bez nich by pokračování nemělo smysl. Naštěstí pro všechny, nebo alespoň pro ty, kteří se na sequel těšili, oba herci souhlasili, i když se to neobešlo bez problémů. Nyní už je ale vše v pořádku. V hlavní ženské roli tu původní Lauren Holly nahradila Laurie Holden, která tu hraje zlou nevlastní matku Penny v podání Rachel Melvin. Jejího otce si zahrál Steve Tom. Dále se tu objeví Kathleen Turner jako Fraida Felcher, která Harryho upozorní na existenci jeho dcery a v cameu i Jennifer Lawrence (velká fanynka originálu) jako její "mladá verze". 

Podle ukázky z traileru je patrné, že Farrellyové vsadili na stejný druh humoru jako v jedničce a dodržují i vizáž obou hlavních hrdinů, včetně "hrncového" sestřihu a nalomeného Lloydova zubu. A nesmí chybět ani jejich originální "autopes" ve vylepšené verzi. Dvacet let je dlouhá doba a filmové preference během nich prošly dynamickou proměnou, nikoliv však zde. Farrellyové podobně jako u nás například Zdeněk Troška sází na "své" publikum, které jim zůstává věrné a za odměnu mu nabízí přesně to, co chce vidět. Pokud bude celý film tak vtipný a podařený a bude mít švih jako elegantně sestříhaný trailer, pak by mohl být návrat Harryho s Lloydem podařený. Půjdete si to do kina ověřit na vlastní oči?

Návrat blbýho a blbějšího startuje v kinech 4. prosince 2014.


Český trailer filmu Návrat blbýho a blbějšího


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY