Soundtrack: Precizní Soudce Thomase Newmana

Vydáno: 28.10.2014 16:00 - Alžběta Fridrichová | foto: facebook tvůrce

Americké drama Soudce láká krom líbivého hereckého obsazení také na nestárnoucí skladatelskou legendu Thomase Newmana. Ten pravidelně komponuje jen pro jeden, dva snímky ročně. Jak se soundtrack povedl?
Thomas Newman působí na skladatelské scéně už třicet let, během nichž napsal hudbu k takovým snímkům jako Vykoupení z věznice Shawshank, Americká krása, Skyfall nebo Seznamte se, Joe Black. Za svou kariéru nasbíral jedenáct nominací na Oscara, z nichž ovšem zatím žádnou nedokázal proměnit. Je soundtrack ke snímku Soudce ten, který mu konečně přinese prestižní sošku?

Robert Downey Jr., Robert Duvall ve filmu Soudce / The JudgeSoundtrack sestává ze sedmadvaceti kratších tracků, které dohromady tvoří stopáž, která se vměstnala pod padesát minut. Hned v úvodních skladbách Phantom Witness a Mercury Glass se projeví Newmanův rukopis – uvolněné drnkání na kytaru, energické perkuse, okouzlující klavírní melodie. Zpravidla se nepouští do zbytečné dramatizace a nechává všechny motivy doznít, přičemž některá témata vykresluje spíše v náznacích.

Newman si výborně rozumí se symfonickým orchestrem, jehož žesťová sekce se plně rozezní ve skladbě St. Francis. Track Indiana naopak rozezvučí smyčce, jejichž kombinace s klavírem v následující skladbě Samantha vytvoří pro Newmana naprosto typickou melodii. Na trochu elektroniky přijde ve skladbě Wooden Nickel, v níž žestě ve spolupráci se syntetizátory zformují první dramatický motiv. Ten se však vzápětí ztrácí v záplavě klidných klavírních skladeb The Judge, Reward for a Dog, Shelby Rd. nebo Carla’s Father.

Thomas Newman - The Judge

Fotografie z filmu Soudce / The JudgeCelkově se dá říct, že dramata Newmanovi sluší víc než akční snímky typu Skyfall (soundtrack byl nicméně také neobyčejný), protože jeho rádoby akční sekvence nejsou nikdy tak přesvědčivé, jako je dokáže vyburcovat třeba Hans Zimmer. Čeho je ovšem na Thomasi Newmanovi potřeba si cenit, je jeho cit. Jeho melodie jsou líbivé, ale ne tak, aby vyzněly jako klišé. Broukáte si spolu se soundtrackem a klavírní a zejména kytarové motivy se vám naprosto dostanou pod kůži.

The Judge OST se na seznamu letošních nominací na cenu Akademie pravděpodobně neobjeví, protože navzdory jeho preciznosti na něm není nic nového. Je vynikající, přesně takový, jaký byste od Newmana čekali, nad ostatními OSTčky z jeho dílny ovšem výrazněji nevyniká. Přesto stojí za poslech a nepochybuji o tom, že si ho vychutnáte.

 
Album: Thomas Newman - The Judge OST
Celkový čas: 47:32
Skladby: Phantom Witness // Mercury Glass// Bag of Tricks // St. Francis // Indiana //  Samantha // Wooden Nickel // The Judge // Reward for Dog // Blood Evidence // Shelby Rd. // Never on Pavement // Light a Match // Hope Stevens // Diamond Collapsible // Carla’s Father // Ten Speed // Old Room // Night Fit (Velvet Box) // Twenty Degree Bend // Watch and Learn // Tire and Rim //Aye of Knute // Missing Time // Trophies // I Choose You // Wabash River Float.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY