Preview: Ouija aneb Ať žijí hororoví duchové

Vydáno: 01.11.2014 10:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Americký horor Ouija, ve kterém skupinka teenagerů komunikuje s duchy prostřednictvím deskové hry stejného názvu, sází na osvědčená hororová schémata. Bude to na dobrý film pro pobavení stačit?
Abych hned odpověděl na vznesenou otázku. Na dobrý film to nejspíše stačit nebude, což naznačují i velmi negativní kritiky (na serverech Rottentomatoes má Ouija aktuálně mizerných 10%, na Metacriticu 38/100), ale očekává někdo od hororového snímku a konkrétně od Ouiji, že půjde o umění? Nakonec, kdo tvrdí, že ani špatný nebo nepovedený film diváka nepobaví? Samozřejmě, na druhou stranu, nikdy není dobré, když se u hororu nebojíte anebo se dokonce nudíte či nechtěně smějete.

Fotografie z filmu  / OuijaNázev filmu Ouija je odvozen od populární deskové hry, kterou je většinou dřevěné prkno s číslicemi, písmeny, slovy "ano", "ne", "sbohem" a malým posuvným ukazatelem ve tvaru srdce, kterým se dá po desce pohybovat. Tato hra je nesmírně populární především při spiritistických hrách a seancích a ve filmu se objevuje velmi často. Stačí připomenout několik památných titulů, ve kterých Ouija "hrála": například legendární Vymítač ďábla, turecký "vymítač" Seytan, a potom celá řada béčkových hororů, které pravděpodobně ani neznáte (Amityville 3-D, The Devil´s Gift, Witchoboard aj.)

Jak je z uvedených titulů vidět a je to logické, "mluvící prkno" je nejčastěji spojeno s hororovým žánrem a i z uvedených názvů vyplývá, s kým že si to nejčastěji ve filmu hrdinové prostřednictvím této hry zahrávají – s duchy a démony nebo samotným ďáblem, či chcete-li satanem. Existuje dokonce celá řada filmů s identickým názvem. Ouija je například filipínská, španělská, korejská, nemluvě o celé řadě jejich odvozenin (Seance, Paranormal Activity ad.)

Fotografie z filmu  / OuijaPo malé "přednášce" konečně k aktuálnímu zpracování. Skupinka teenagerů se shromáždí v domě, kde před nějakým časem zemřela jejich kamarádka Debbie (Shelley Hennig). V její pozůstalosti najdou dřevěnou Ouiju a s její pomocí chtějí přijít na kloub kamarádčině smrti. Jenže Debiin duch není jediný, kdo chce s partou mladých lidí komunikovat. A nejen komunikovat.

Jak patrno, obsah Ouiji není ani originální, ani překvapivý, ba naopak velmi předvídatelný. A jak je patrné z traileru, který nabízí jen osvědčená hororová klišé (zašitá ústa, hlava rozbíjející zrcadlo, překvapení hrdinů, že "s nimi něco hýbe" atd.), čeká nás zřejmě standardní duchařská lekačka s pozvolna se snižujícím stavem (postradatelných) teen hrdinů, které ztvárňují "postradatelné" herecké tváře. Ouija je totiž low-budget projekt vzniklý z koprodukce Bayovy společnosti Platinum Dunes a Blumhouse Jasona Bluma.

Fotografie z filmu  / OuijaOba pánové, ať už jednotlivě, nebo ve spojení, mají na svém producentském kontě na svědomí takové tituly jako Texaský masakr motorovou pilou (i jeho Počátek), franšízu Paranormal Activity, Insidious a naposledy také obě Očisty. A na tuto značku, ať se to kritikům sebevíc zajídá, diváci dobře slyší. Ouija je zároveň prvním hororem hračkářského giganta Hasbro a režijním debutem Stilese Whitea, který prozatím pracoval ve dvojici s Juliet Snowden jako scenárista.

Ouija
 již svou americkou premiéru měla a jak vidno ze slušných tržeb, těch směšných pět milionů, kterých do Ouiji Bay s Blumem investovali, se jim bez problémů mnohonásobně vrátí. Je tak dost pravděpodobné, že se brzy dočkáme i dalších filmových adaptací podle populárních deskových her. Hasbro už oznámila, že chystá i hranou verzi Monopolů.

Každému co jeho jest. Pokud vám nebude vadit, že Ouija nepřichází s ničím novým a pokud se chcete jen bezproblémově pobavit a sem tam i leknout, jedná se o film právě pro vás.

Spiritistická seance s Ouijou začíná 27. listopadu 2014.

Oficiální trailer filmu Ouija


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY