Fenomén The Walking Dead - pátá sezóna nemrtvých je v plném proudu (část 1.)

Vydáno: 11.11.2014 18:00 - Pavel Pinker | foto: facebook tvůrce

Když se před několika lety objevila první řada seriálu o stále populárnějších žijících mrtvolách, působila spíše jako příslib něčeho budoucího. Dnes jsme o desítky epizod dále a jedno je jisté - nevyzpytatelnost i ambice zůstávají.
„Ve světě, jemuž vládnou mrtví, teď musíme konečně začít žít.“

Shrňme si jednoduchá fakta: seriál The Walking Dead (u nás Živí mrtví) odstartoval 31. října roku 2010 na severoamerickém televizním kanálu AMC* a záhy se stal jeho vlajkovou lodí. Pod záštitu si ho vzal svého času velice úspěšný režisér Frank Darabont, který natočil úvodní epizodu a kolem seriálu se z pozice producenta točil po dobu prvních dvou sérií. Poté údajně došlo k neshodám s manažery AMC a byl odejit; na vznik a kvalitu dalších sérií to naštěstí nemělo zásadnější vliv. Chodící a kousající mrtvoly však nepřišly až s Darabontem. Svoje narození datují do roku 2003, kdy začala vycházet populární a do dnešního dne pokračující komiksová předloha téhož názvu.

* AMC od listopadu 2014 vysílá i v našich a slovenských končinách

Komiksové kořeny
Živí mrtví - obálka české verze komiksuČernobílý komiks o těžkosti bytí v postapokalyptickém světě nemrtvých vychází od října roku 2003 a proti seriálu je podstatně expresivnější, dynamičtější i odvážnější. Autorem je Robert Kirkman, jehož zkušenosti sahají k marvelovským X-Menům či "Bitevnímu papeži" (Battle Pope - vážně). Pozice ilustrátorů obsadili Tony Moore (sešity 1-6) a Charlie Adlard (vše ostatní, co dosud vyšlo). The Walking Dead je prozatímní Kirkmanův magnum opus, k němuž mimo jiné napsal doprovodnou knižní sérii o Guvernérovi (u nás k dostání od roku 2012). Krásná je nemožnost předvídat na základě komiksu dění seriálu - přestože v něm vystupuje celá řádka totožných postav, většinou je potkávají jiné zážitky. Televizní tvůrci prokázali v průběhu adaptace dostatek nápaditosti i drzosti: některé z původních postav chybí, jiné přibyly a jejich osudy jsou nezřídkakdy řádně proházeny, případně se dočkaly pokrácení/prodloužení životnosti. Většina zásadních událostí i míst zůstává a platí pro ně totéž - například Terminus se v komiksu vůbec nevyskytuje. Následkem jsou nečekaně horké chvilky a kopec podvratné zábavy - vždy, když čtenář komiksu uzří v seriálu povědomou situaci, může rozjet zábavnou tipovačku o následujícím vývoji, protože na rozdíl od předlohy neznalého diváka sice zná většinu proměnných, ale nemá tucha o způsobu ani pořadí jejich použití.

V Česku vyšlo zatím prvních dvanáct komiksových knih, pokrývajících 72 pokračování eskapád z postapokalyptického světa. Venku je jich k listopadu letošního roku celkem 133, inspirace pro seriál je tedy více než dost. Šestá řada již byla potvrzena a tvůrčí tým se vyjádřil, že má nápady na další čtyři. Ale to říkávají všichni...

Talking Dead
Poněkud střelená talk-show, jež se na AMC objevuje vždy po odvysílání nových epizod, se jmenuje příznačně Talking Dead. Moderátor Chris Hardwick v ní většinou debatuje na aktuální seriálová témata s herci a členy štábu, přičemž pořad byl časem rozšířen o nejrůznější bonusové vtípky a doplňky (jako třeba "zabití týdne" či "fanoušek týdne", kam posílají diváci své příspěvky z oblíbené mobilní aplikace Dead Yourself). Inu, tvůrci si svého černého koně i publikum hýčkají.

Ukázka z pořadu Talking Dead

Rekapitulace
Pravdou dnešní doby je, že televize nemají šanci stíhat internetovým komunitám - s pochopitelnou výjimkou mateřských TV společností, jež seriály vysílají. Zatímco pravověrní fandové díky rychlým uploaderům hltají nové epizody několik hodin po jejich zahraniční premiéře, tuzemští televizní diváci mají za sebou teprve tři série (slovenští sousedé jsou o něco napřed). Filmová produkce má v pirátských vodách tu výhodu, že se obvykle začne šířit až několik měsíců od uvedení (pokud pomineme škaredé kinoripy), kdežto plošné televizní vysílání, jehož výstupní zařízení se nachází v domácnostech obyvatel, je logicky neuhlídatelné a snadno kopírovatelné. Populace kvičí nadšením a distributoři naříkají, protože v době oficiálního uvedení už dotyčný produkt všichni viděli.

K příležitosti probíhající páté sezóny nebude na škodu si připomenout a trochu proprat dosavadní dění. Co si budeme povídat - jsme také nedočkavci, neboť Rick Grimes doing stuff and things (což je jedna z mnoha věcí, které se na seriálu hojně parodují).

První série - Atlanta kouše
Premiéra: 31. říjen 2010
Fotografie z filmu Živí mrtví / The Walking DeadÚvodní řada měla pouhých šest epizod a z dnešního pohledu působí spíše jako betaverze něčeho, co teprve mělo přijít. Otevřený konec, nedořešené vztahy, tuctové mainstreamové drama a v některých případech dosti laciný look - všechny tyto nedostatky však byly přebity atraktivními tématy postapokalyptiky a chodících mrtvol, jimž sekundovaly poněkud rozporuplně napsané postavy. Za jejich často pochybnými rozhodnutími totiž nestála imbecilita scenáristů, nýbrž silná schopnost vystihnout nedokonalou lidskou skupinu se všemi myslitelnými selháními, kterých se jedinec dopouští. Štvou nás, protože by nás štvali i ve skutečném životě; pořád jim ale po čas problémů fandíme a snadno nalézáme osoby oblíbené i neoblíbené, aniž by záleželo na poskvrněnosti jejich morálky.

Fotografie z filmu Živí mrtví / The Walking DeadPŘÍBĚH (pozor, následující odstavec obsahuje spoilery): Rick Grimes (Andrew Lincoln) je policajt. Koupil to v přestřelce a skončil v kómatu. Po probuzení nachází místo manželčina úsměvu pustou nemocnici a hromady mrtvol... z nichž leckteré místo poklidné hniloby courají kolem a okusují nebohé měšťany. Po krátké šarvátce s novou realitou se Rick dostává do rukou Morgana (Lennie James) a jeho synka, od nichž se dozvídá základní informace o situaci a vyráží do Atlanty hledat svou rodinu. Neúspěšně. V ulicích naráží na hordy hladových mrtvol a jen o fous uniká smrti díky Glennovi (Steven Yeun). Ten ho zavádí do komunity přeživších nedaleko Atlanty, kde se Rick konečně shledává se svou ženou Lori (Sarah Wayne Callies), synem Carlem (Chandler Riggs) a nejlepším kámošem Shanem (Jon Bernthal). Krátce před šťastným shledáním však Rick v Atlantě připoutal na střeše jedné budovy násilnického Merla (Michael Rooker), pro něhož se teď logicky chce vrátit jeho bratr Daryl (Norman Reedus). Při výpravě do města skupina zjistí, že si Merle uřízl ruku a uprchl. Navíc se odehraje menší konflikt se skupinou gangsterů v sanatoriu, což je sice roztomilé, nicméně zbytek tábora je mezitím napaden davem mrtvol a několik lidí zemře. Pozůstalí odjíždí směrem ke středisku C. D. C., kde chtějí nalézt pomoc a nové útočiště. Pomoc se nekoná, C. D. C. je vyhozeno do vzduchu posledním přeživším vědcem Jennerem (Noah Emmerich) a Rickova skupina odjíždí vstříc neznámým cílům. Mezi přeživšími nechybí Andrea (Laurie Holden), Dale (Jeffrey DeMunn), Carol (Melissa McBride) či T-Dog (IronE Singleton). Temnou předzvěst nese něco, co Jenner před smrtí pošeptal Rickovi do ucha, avšak s odhalením si počkáme až na konec druhé série.

Druhá série - mrtvolný klid na farmě
Premiéra: 16. říjen 2011
Fotografie z filmu Živí mrtví / The Walking DeadDruhá řada vytasila nejsilnější zbraně - dokázala totiž, že mainstreamové seriálové drama s jasnými konturami má v době překombinovaných naturalistických produktů plných intrik a téměř kinofilmových parametrů stále co říci. Stačí šikovně udržovat patovou situaci mezi ústředními postavami, jejichž kontrast krásně umocňují rozpory ve způsobu přežívání a nabízet napětí a zvraty tam, kde to čistokrevný mainstream tak úplně nedělá. Série navíc (především ve své druhé půli) nabízí nosná morální dilemata, jejichž řešení je opět "správné" jen tolik, kolik pochroumaná lidská morálka nabízí. Umocňuje tak dojem, že je The Walking Dead sice nikterak originální, avšak dostatečně nepředvídatelnou a brilantně zpracovanou pseudo-soap operou ze světa, kde se platí krví.

Fotografie z filmu Živí mrtví / The Walking DeadPŘÍBĚH (pozor, následující odstavec obsahuje spoilery): Skupina pokračuje ve své cestě do neznáma, dokud neuvízne na zablokované dálnici. Během následného střetu s davem nemrtvých se ztratí malá Sophie (Madison Lintz), dcera Carol. Zatímco ji ostatní hledají, je lidmi z nedaleké farmy nešťastně postřelen Carl. Na téže farmě starý farmář Hershel (Scott Wilson) chlapce zachrání a skupině poskytne dočasné útočiště. Lori zjišťuje, že je těhotná a neví, kdo ze dvou kohoutů na smetišti je otec (Shane totiž tak trochu "pomáhal" v domácnosti, když byl Rick v kómatu). Glenn se dává dohromady s Maggie (Lauren Cohan), dcerou Hershela a objevují se také první náznaky platonického vztahu Daryla s Carol, ovšem blahobyt všech přítomných narušuje Shane, který při výpravě pro zdravotnický materiál zabije Otise (střelec zodpovědný za Carlovo poranění). To ovšem zpočátku nikdo neví. Glenn také brzy zjistí, že Hershelova rodina považuje nemrtvé pouze za nemocné a shromažďuje je ve stodole. Agresivní Shane se zmocní zbraní, stodolu otevře a všechny nemrtvé zlikviduje. Skupina se dočká šoku, když mezi nimi objeví dlouho hledanou Sophii. Bývalý alkoholik Hershel po této kruté epizodě prchá za flaškou do nedalekého městečka, kam za ním vyráží Rick s Glennem. Fotografie z filmu Živí mrtví / The Walking DeadSetkávají se s několika ozbrojenými muži a Rick je po krátké konfrontaci zabíjí. Na farmu s sebou odváží raněného Randalla (Michael Zegen) a přichází těžké dilema: zabít ho (je tu hrozba, že přivede svou ozbrojenou skupinu), nebo nechat jít? Militantní Shane je samozřejmě pro popravu, čímž se dostává do čím dál ostřejšího rozporu se strážcem dobré morálky Dalem. Pokus o puštění na svobodu ztroskotá ve chvíli, kdy z Randalla vypadne, že zná Beth (Emily Kinney), další z Hershelových dcer. Skupina tedy odhlasuje popravu, avšak těsně před ní je Dale napaden nemrtvým a umírá. Rick se rozhodne Randalla ušetřit, čímž je dovršena Shaneova eskalace nenávisti. Zabije Randalla a nahraje divadlo s uprchlým vězněm, aby Ricka vylákal do lesa. Rick prokoukne jeho úmysly a ve finálním střetnutí zabíjí právě on Shanea (jehož zombifikovanou verzi dorazí Carl). Výstřel však přiláká obrovské stádo nemrtvých, farma je zdecimována a skupina se ocitá zpátky na dálnici, kde série začala. S vyjímkou Andrey - ta utekla do lesa a střetla se se zatím anonymní samurajkou. Rick oznamuje skupině zdrcující Jennerovu pravdu: všichni jsou nakažení a po smrti se promění bez ohledu na to, zda jsou pokousáni.

Další série si brzy připomeneme ve druhé části článku.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY