BD a DVD tipy: Režisérská kolekce Stevena Spielberga

Vydáno: 23.10.2014 07:00 - | foto: facebook tvůrce

Spielbergova kolekce není ultimativní, protože neobsahuje vše na blu-ray dosud vydaného i nevydaného, co Spielberg režíroval. Jedná se o cenově přístupný mix osmi žánrových snímků, z nichž čtyři vychází vůbec poprvé.
BD obal filmu Spielbergova kolekce u nás vychází v povedeném digibooku s graficky sjednocenými disky (u nichž nevadí, že na nich absentuje název snímku, protože to díky ikonickým výjevům na nich rozpoznáte). Pokud někomu na blu-ray chybí textové bonusy, nedostatek napravuje cca třicetistránková kniha, ve které je shrnuto vše podstatné o vzniku a tvůrcích osmi snímků. A jaké že to jsou? Sugarlandský expres, Duel, Čelisti, 1941, E.T. - Mimozemšťan, Navždy, Jurský park a Ztracený svět: Jurský park. Osm filmů, devět disků, protože poprvé na nosičích pro digitální kina u nás bude dostupná i kinoverze válečné satiry 1941. Vedle čtyř již u nás vydaných (blockbusterových) snímků jsou v kolekci i čtyři, které vychází poprvé a které zatím mimo kolekci k sehnání nejsou. 

Duel (Bonton)
BD obal filmu Steven Spielberg začínál v televizi, na což se zapomíná. Je zodpovědný za podobu Columba, která zůstala neměnná i v následujících dekádách. Seriály jako Name of the Game či Night Gallery mu zase umožnily experimentovat s filmovou formou a stylem, například si zkoušet různé typy návazností mezi záběry-scénami a výrazně subjektivizovat vyprávění a omezit informace. Škoda, že se později v případě seriálů přesunul do pozice (výkonného) producenta, ale třeba se věc ještě obrátí vzhledem k čím dál tím větší oblíbenosti amerických tvůrců realizovat své ambicióznější projekty na televizních obrazovkách.

Spielbergův celovečerní debut Duel je původně televizním filmem, který byl ale ve vybraných evropských zemích uváděn v kinech. A poznat to na něm není, i když zamrzí, že původní plán natočit snímek nemluvný nakonec neuspěl a byly "přidány" promluvy hrdiny. Stále ale platí, že pokud se Čelisti dají považovat za stále nejlepší eco-horor, Duel je nejlepší biják se zabijáckým náklaďákem.

Bonus (BD): A Convesation with Steven Spielberg (35 min.); Steven Spielberg and the Small Screen (9,5 min.); Richard Matheson: Writing Of Duel (9,5 min.); Upoutávka (1 min.); Galerie fotografií a plakátů.
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 2.35:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky; DTS 5.1 česky, maďarsky, portugalsky, španělsky, thajsky, turecky; DTS 5.1 (voice-over) polsky, rusky.
Titulky (BD): české, anglické, bulharské, čínské, estonské, hebrejské, chorvatské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovinské, španělské, thajské, turecké, ukrajinské.

Pozn.: bonusový materiál neobsahuje české titulky.

Doporučená cena:  2299 Kč (Spielbergova kolekce).

V prodeji od 15. 10. 2014.

Featurette Duel: tehdy a nyní z BD bonusů filmu Duel

Sugarlandský expres (Bonton)
BD obal filmu Za Spielbergův celovečerní debut je považován až Sugarlandský expres, a to z toho důvodu, že dříve natočený Duel měl kinodistribuci pouze v Evropě. Road-movie o ženě, která osvobodí svého muže z vězení, aby společně získali zpět své dítě, jež je u pěstounů v Sugarlandu, vykresluje celou událost komplexně. Nejsme omezeni pouze na pár, který shodou okolností "unese" policistu, ale je nám zprostředkován i pohled kapitána, pěstounů a v neposlední řadě veřejnosti. Dospělý film o nedospělých postavách, které se během svého putování dospělými stávají, nemá tradiční spielbergovský happy end a podvrací i převažující americké hodnoty. 

Bonus (BD): Upoutávka (cca 3,5 min.).
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 2.40:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 2.0 anglicky; DTS 2.0 česky, maďarsky, portugalsky, španělsky, thajsky, turecky; DTS 2.0 (voice-over) polsky, rusky.
Titulky (BD): české, anglické, bulharské, čínské tradiční, čínské, čínské zjedno., estonské, hebrejské, chorvatské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovinské, španělské, thajské, turecké, ukrajinské.

Pozn.: bonusový materiál obsahuje české titulky.

Doporučená cena:  2299 Kč (Spielbergova kolekce).

V prodeji od 15. 10. 2014.

Upoutávka k filmu Sugarlandský expres (1974)

1941 (Bonton)
BD obal filmu Filmy Stevena Spielberga obvykle nejsou spojovány s označením "propadák", ale pro 1941 to bohužel platí. Mezi úspěšnými tituly (na jedné straně Čelisti a Blízká setkání třetího druhu, na druhé Dobyvatelé ztracené archy a E. T. - Mimozemšťan) Spielberg realizoval tuto válečnou frašku, která dodnes patří k jeho nejbláznivějším satirám. Kinoverze nedrží příliš pohromadě, ale na disku by měl být i o necelou půlhodinu delší režisérský sestřih, ve kterém je velká spousta narativních linií zdárně dovedena do konce. Ovšem k tomu, abyste si Spielberga utrženého ze řetězu užili, musíte mít rádi screwballové a slapstickové komedie a vyznat se ve válečné produkci, z které si tvůrci dělají legraci.

Bonus (BD): The Making Of 1941 (104 min.); Vystřižené scény (cca 8,5 min.); Upoutávka č. 1 (cca 2,5 min.); Upoutávka č. 2 (cca 1,5 min.; Upoutávka č. 3 (cca 2 min.); Fotografie z natáčení.
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 2.35:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky (prodloužená verze i kinoverze); DTS 5.1 maďarsky (pouze kinoverze), portugalsky (pouze kinoverze), rusky (pouze kinoverze); DTS 5.1 polsky (voice-over - pouze kinoverze); DTS 2.0 česky (pouze kinoverze), španělsky (pouze kinoverze), turecky (pouze kinoverze).
Titulky (BD): české, anglické, bulharské, čínské zjedno., čínské tradiční, čínské, estonské, hebrejské, chorvatské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovinské, španělské, thajské, turecké, ukrajinské.

Pozn.: bonusový materiál obsahuje české titulky.

Doporučená cena:  2299 Kč (Spielbergova kolekce).

V prodeji od 15. 10. 2014.

Čelisti (Bonton)
BD obal filmu Čelisti / JawsPoučka, že diváci se nejvíc bojí toho, co neví, zde funguje na výbornou. Ani nevadí, že nešlo o záměr, nýbrž o výsledek potíží během produkce. Problémy (nejenom) se žralokem mapuje nový dokument Shark is Still Working, vztahující se k "čelistnímu" fenoménu. Vlastníci DVD vydání se jich ale zbavovat nemusí, protože na blu-rayi budou marně hledat několik textových materiálů (biografie a filmografie tvůrců a herců, produkční notes, interaktivní žraločí encyklopedie), znalostní hru či srovnání čtyř scén s jejich obrázkovými scénáři apod. Sběratelé budou muset oželet i digibook balení (v podobě knihy se 4 stranami doplňujících informací). U kultovního počinu neúplnost zamrzí, ale i tak po bonusové stránce Čelisti patří k nejlépe vybavenému filmu/disku spielbergovské kolekce. A ve vysokém rozlišení vynikne o to spíš, jak nápaditě jsou propojovány záběry či scény mezi sebou (dokončením pohybu v jiném záběru).

Bonus (BD): Vystřižené a nepovedené scény (cca 13,5 min.); Celovečerní film o filmu Čelisti (cca 123 min.); Celovečerní film o filmu Shark Is Still Working (102 min.); Čelisti: restaurování (cca 8,5 min.); Z natáčení (cca 8,5 min.); Obrázkový scénář; Galerie: Produkce, Marketing, Fenomén; Upoutávka (cca 3 min.).
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 2.35:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 7.1 anglicky; DTS 5.1 česky, maďarsky; Dolby TrueHD 7.1 německy; DTS 2.0 německy, anglicky; Dolby Digital 5.1 turecky.
Titulky (BD): české, anglické, maďarské, německé, rumunské, řecké, turecké.

Pozn.: bonusový materiál neobsahuje české titulky.

Doporučená cena:  2299 Kč (Spielbergova kolekce).

V prodeji od 15. 10. 2014.

Úryvek z dokumentu Shark is Still Working z BD bonusů Čelistí

E.T. - Mimozemšťan (Bonton)
BD obal filmu E.T. - Mimozemšťan / E.T.: The Extra-TerrestrialE. T. - Mimozemšťan existuje v různých verzích. Zatímco na DVD alespoň v zahraničí vyšly obě, na blu-rayi je pouze původní kinoverze. Výroční, připravenou k dvaceti letům od uvedení v kinech, budete na modrém disku hledat marně. Znamená to, že titulní stvoření není předčasně odhaleno, nechybí sprostější výrazy ani zbraně v rukou protivníků  Schází ale do výroční verze přidaná a digitálně upravená sekvence E. T. - Mimozemšťana v koupelně. Je ale k nalezení mezi vystřiženými scénami, které jsou součástí bohaté bonusové výbavy, k níž na blu-ray exkluzivně přibyl dvoudílný dokument Deníky mapující prostřednictvím archivních záběrů natáčení. Vlastníkům/cím u nás vydaného dvoudisku na starším typu nosičů ale budou chybět volitelná zvuková stopa z premiéry, na které byl slyšet živý hudební doprovod včetně reakcí publika, edukační poznávání planet a materiály pro počítače s připojením k netu, jako byla legendární scéna s ředitelem školy (Harrison Ford).

Bonus (BD): Vystřižené a nepovedené scény (cca 3,5 min.); Filmy o filmu: Steven Spielberg a E. T. (12,5 min.), E. T. Deníky - část I. (cca 25 min.) a část II. (cca 29 min.), Ohlédnutí (cca 38 min.), Vývoj a tvorba E. T. (50 min.), Znovushledání (cca 18 min.), Hudba E. T. a diskuze s Johnem Williamsem (10 min.), Premiéra k 20. výročí (cca 18 min.); Galerie: Ilustrace výtvarníka Eda Verreauxe, Návrhy Carla Rambaldiho, Návrhy lodí Ralpha McQuarrieho, Návrhy Eda Verreauxe, Fotografie z natáčení, Marketing; Upoutávka (cca 2 min.); TV Spot (cca 1 min.).
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 1.78:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 7.1 anglicky; DTS 5.1 česky, maďarsky, portugalsky, španělsky; Dolby Digital 5.1 hebrejsky, thajsky.
Titulky (BD): české, anglické, hebrejské, maďarské, portugalské, španělské, thajské.

Pozn.: bonusový materiál neobsahuje české titulky.

Doporučená cena:  Kč (DVD),  Kč (BD), 2299 Kč (Spielbergova kolekce).

V prodeji od 15. 10. 2014.

Vystřižená scéna z filmu E. T. - Mimozemšťan

Navždy (Bonton)
BD obal filmu Dle některých vůbec nejslabší film Stevena Spielberga, pro jiné jeden z nejzdařilejších romantických snímků. A pak se rozhodněte, každopádně Navždy je důvodem, proč méně známé a divácky nepříliš atraktivní Spielbergovy počiny vyšly nejprve v jedné kolekci spolu s oblíbenými blockbustery a nikoliv samostatně (ačkoliv na to druhé možná časem taktéž dojde). Přitom netradiční romance, ve které svou roli sehraje na zem se navrátivši tragicky zesnulý hrdina, není o moc víc sentimentální než jiná tvůrcova ceněná díla a znalce klasického Hollywoodu potěší (a nebo naštve, záleží na úhlu pohledu) okázalou poctou Franku Caprovi.

Bonus (BD): Upoutávka (cca 2,5 min.).
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 1.85:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky; DTS 2.0 česky, maďarsky, portugalsky, rusky, španělsky, thajsky, turecky; DTS 2.0 polsky (voice-over).
Titulky (BD): české, anglické, bulharské, čínské, estonské, hebrejské, chorvatské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovinské, španělské, thajské, turecké, ukrajinské.

Pozn.: bonusový materiál obsahuje české titulky.

Doporučená cena:  2299 Kč (Spielbergova kolekce).

V prodeji od 15. 10. 2014.

Upoutávka k filmu Navždy

Jurský park (Bonton)
BD obal filmu Jurský park / Jurassic ParkJurský park je první a nejlepší částí dinosauří franšízy, která se brzy rozroste o další post-historický příspěvek. Jedni film kritizují, že je jenom přehlídkou atrakcí, které představují digitální a animatroničtí dinosauři určení pro pohled. Druzí sci-fi dobrodružství obhajují jako precizně odvyprávěnou podívanou, ve které je vše dříve či později zužitkováno a ve které i dinosauři jsou nějak motivováni. A najdou se i interpretátoři poukazující na nestereotypizovaný obraz ženy a významový přesah kladoucí důraz na důležitost rodiny a na nezahrávání si se zákony přídody. Jinými slovy, i když jste Jurský park viděli nesčetněkrát, pokaždé je možné se na něj dívat jinak.

Bonus (BD):
BD exkluzivní bonusy:
Návrat do Jurského parku: Úsvit nové éry (cca 25,5 min.), Tvorba prehistorie (20 min.), Další krok v evoluci (15 min.).
Bonusy z předchozích (DVD) vydání:
Film o filmu (49,5 min.); Původní film o filmu (cca 5 min.); Steven Spielberg režíruje Jurský park (9 min.); Hurikán v Kauai (2 min.); Před-produkční setkání (cca 6,5 min.); Výběr lokací (2 min.); Animace: Raptoři v kuchyni (3 min.), Útok T-Rexe (cca 7,5 min.); ILM před a po (cca 6,5 min.); Za scénou: "Foley Artists" (cca 1,5 min.).

Za scénou - obrázkové scénáře: Útok T-Rexe, Útěk v Jeepu, Raptoři v kuchyni, Nepoužitá scéna, Původní konec; Za scénou - fotogalerie: Náčrtky, Kresby; Film o hře (cca 5 min.).

Upoutávka (cca 2 min.); TV Spot (cca 1 min.) .

Obraz (BD):
16:9 / FullHD / 1.85:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 7.1 anglicky; DTS 5.1 česky, maďarsky, portugalsky, španělsky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over), rusky (voice-over), DTS 2.0 thajsky, turecky.
Titulky (BD): české, anglické, chorvatské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, řecké, slovinské, španělské, thajské, turecké.

Pozn.: bonusový materiál neobsahuje české titulky.

Doporučená cena:  Kč (DVD),  Kč (BD), 2299 Kč (Spielbergova kolekce).

V prodeji od 15. 10. 2014.

Původní film o filmu Jurský park

Ztracený svět: Jurský park (Bonton)
BD obal filmu Jurský park / Jurassic ParkPokračování Jurského parku s podtitulem Ztracený svět je s každým (znovu)vydáním na nosičích pro domácí kina přehodnocováno a doceňováno. Z Crichtonovy předlohy k prvnímu dílu nebylo použito několik výborných scén, které si tvůrci nejspíš nechávali pro pokračování (jedna na vodě patří k tomu nejlepšímu z třetího dílu). Dvojka sice nedosahuje soudržnosti jedničky a významově je o poznání doslovnější a banálnější, ale nápadité spojování záběrů a scén prostřednictvím různých typů návazností a ze žánrových konvencí si utahující sebeuvědomělé finále v San Diegu řadí Ztracený svět k výborným pokračováním. Snad se čtvrtému dílu/rebootu vrátí hravost, která chyběla trojce a kterou naopak disponovaly první dvě části. 

Bonus (BD):
BD exkluzivní bonusy:
Návrat do Jurského parku: Hledání Ztraceného světa (cca 28 min.), Něco přežilo (16,5 min.).
Bonusy z předchozích (DVD) vydání:
Film o filmu Ztracený svět (cca 54 min.); Původní film o filmu (13 min.), Fenomén Jurský park: diskuze z autorem předlohy Michaelem Crichtonem (15,5 min.); Poděkování Stevenu Spielbergovi od ILM (cca 1,5 min.); ILM a Ztracený svět: před a po (cca 21 min.).

Za scénou/produkční archivy: Produkční fotografie, Ilustrace a kresby, Modely, Svět Jurského parku, Kouzlo ILM, Plakáty a hračky, Útok Stegosaurů - obrázkový scénář, Eddieho smrt - obrázkový scénář, Smrt ve vodopádech - obrázkový scénář, Malcolm vs Raptor - obrázkový scénář, Sarah Hardingová vs Raptoři - obrázkový scénář, Převážení T-Rexe z ostrova - obrázkový scénář, Nákladní loď - obrázkový scénář, T-Rex navštěvuje San Diego - obrázkový scénář, Pomsta T-Rexe - obrázkový scénář, Nepoužitý Vzdušný útok - obrázkový scénář, Původní konec - obrázkový scénář.

Vystřižené scény (7 min.); Upoutávka (cca 2 min.).

Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 1.85:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 7.1 anglicky; DTS 5.1 česky, maďarsky, portugalsky, španělsky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over), rusky (voice-over).
Titulky (BD): české, chorvatské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, řecké, slovinské, španělské, thajské, turecké.

Pozn.: bonusový materiál neobsahuje české titulky.

Doporučená cena:  Kč (DVD),  Kč (BD), 2299 Kč (Spielbergova kolekce).

V prodeji od 15. 10. 2014.

Část vystřižených scén z filmu Jurský park: Ztracený svět


Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY