Za horizontem: Smrt v labyrintu aneb talentovaný pan MacFarland

Vydáno: 06.10.2014 19:17 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V americkém thrilleru Smrt v labyrintu natočeném podle knižní předlohy Patricie Highsmith hrají Viggo Mortensen, Kirsten Dunst a Oscar Isaac. Vydejte se s nimi do slunného Řecka na neobvyklou dovolenou.

Smrt v labyrintuRecenzoval/a Václav Limberk dne 06.10.2014 19:17. V americkém thrilleru Smrt v labyrintu natočeném podle knižní předlohy Patricie Highsmith hrají Viggo Mortensen, Kirsten Dunst a Oscar Isaac. Vydejte se s nimi do slunného Řecka na neobvyklou dovolenou. Hodnocení: 4
Pamatujete si na devadesátkový thriller Talentovaný pan Ripley zesnulého oscarového režiséra Anthonyho Minghelly? Viděli jste klasické Cizince ve vlaku či francouzský thriller s Alainem Delonem V plném slunci?

Fotografie z filmu Smrt v labyrintu / The Two Faces of JanuaryJestli ano, pak víte, co mají všechny tyto snímky společného. Je jím jméno autorky předlohy, americké spisovatelky Patricie Highsmith. Mezi její nejslavnější romány patří bezesporu právě ty s postavou "Talentovaného pana Ripleyho", které nejvíce zviditelnil zmíněný Minghellův film z roku 1999, kde mladíka vraždícího pro novou identitu ztvárnil Matt Damon. Aktuální novinka Smrt v labyrintu je další z řady zfilmovaných děl uvedené spisovatelky, která nese jisté podobné znaky s Talentovaným panem Ripleyem, i když v ní tato postava nevystupuje.

Děj je situován do roku 1962 a hlavní postavou je Chester MacFarland (Viggo Mortensen), podvodník a "obchodní cestující", který za sebou nechal Spojené státy a celou řadu podvedených klientů a spolu se svou ženou Colette (Kirsten Dunst) se vydal na dovolenou do slunného Řecka. Bohužel, v jeho stopách se vydal i soukromý detektiv hájící práva podvedených klientů, což se mu stane i osudným. Ke zločinu se náhodou připlete mladý turistický průvodce Rydal (Oscar Isaac), který se tak stane Chesterovým komplicem a zároveň průvodcem manželského páru při útěku před policií. Nesourodá trojice se vydává na cestu, kterou ještě navíc komplikuje Rydalova náklonnost ke Colette. 

Fotografie z filmu Smrt v labyrintu / The Two Faces of JanuarySmrt v labyrintu je režijním debutem původem íránského scenáristy Hosseina Aminiho, který má na svém kontě scénáře k filmům jako například Křídla vášně (nominace na ceny BAFTA a Oscara), Drive nebo 47 Róninů. Po zhlédnutí jeho prvního režijního pokusu lze s klidem konstatovat, že se Amini s přehledem a bez obvyklých začátečnických chyb popasoval i s režií. Snímek se vyznačuje poklidným a soustředěným stylem vyprávění balancujícího na hraně dusného thrilleru a idylického turistického průvodce ze sluncem zalitých a oku lahodících lokací (natáčelo se v autentických exteriérech v Řecku a Turecku).

Vedle pevné režijní ruky Aminiho, který si pochopitelně sám napsal i scénář, příjemně nasnímaných exotických koutů Řecka a Turecka a nepřeslechnutelného hudebního podkresu Alberto Iglesiase se Smrt v labyrintu může opřít o trojici výborných hereckých výkonů a dostatečně zvučných jmen. Viggo Mortensen tu opět dokazuje, že minimálně od Cronenbergových Dějin násilí je skutečně zajímavým hercem a zároveň disponuje přirozeným charismatem. Jeho antihrdina Chester je dostatečně rozporuplnou postavou, s kterou budete přesto sympatizovat (podobně jako s panem Ripleyem). 

Fotografie z filmu Smrt v labyrintu / The Two Faces of JanuaryJeho protihráčem je zde Oscar Isaac, který s Mortensenem snaživě drží krok a nepochybně ho čeká hvězdná kariéra, čemuž jistě napomůžou i právě vznikající nové Star Wars. Trochu upozaděná tu je jen Kirsten Dunst. Nikoliv však její vinou, ale je to způsobeno prostě tím, že v románech Patricie Highsmith dominují muži. Podobně tomu bylo i ve zmíněném Panu Ripleym, kde se v podobné roli "té na vedlejší koleji" ocitla Gwyneth Paltrow

Smrt v labyrintu je příjemnou stylovou retro záležitostí a další zdařilou filmovou adaptací známé autorky. Smrt v labyrintu je snímek zároveň napínavý i oddechový, dívá se na něj velmi pěkně a lze jej proto jen doporučit.

Originální trailer filmu Smrt v labyrintu


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY