Box Office: Drsný Denzel se prostřílel na zářijovou jedničku

Vydáno: 29.09.2014 08:36 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Denzel Washington jako Equalizer kráčí ve šlépějích Liama Neesona a úspěšně svým akčním snímkem zakončuje měsíc září. Až na třetím místě startovala nová animovaná komedie Škatuláci.
Denzel Washington ve filmu Equalizer / The EqualizerDejte Denzelu Washingtonovi bouchačku a on už se ten hit nějak udělá. Přibližně od Muže v ohni, který přišel před deseti lety, se tomuhle hitmakerovi nepodařilo přijít do kin s jediným filmem (jedna výjimka by se však našla), který by otevřel za první víkend pod dvacet milionů dolarů. Jinak nedopadl ani aktuální Equalizer, v němž spojil oscarový herec podruhé síly s režisérem Antoinem Fuqou, a který si v amerických kinech přišel na 35 milionů dolarů.

Což z něj dělá historicky čtvrtý nejúspěšnější film měsíce září a třetí nejlepší otvírák v hercově kariéře, hned po Nepříteli pod ochranou (40 milionů) a Americkém gangsterovi (43 milionů). Důvodů je samozřejmě mnoho - kromě úderné kampaně doplněné spoustou trailerů a klipů nebo titulní písní, kterou nazpíval populární Eminem, je hlavním důvodem úspěchu jméno a obličej na plakátě. Jde vidět, že Denzel stále platí za hereckou jistotu, která dokáže přitáhnout diváky do kin i v případě, když je snímek označen ratingem R. Stává se tak vlastně "nejpřístupnějším hercem nepřístupných filmů", protože deset z jeho dosavadních dvanácti filmů, které přesáhly tržby dvaceti milionů, se mohlo tímto označením pyšnit.

Fotografie z filmu Labyrint: Útěk / The Maze RunnerUrčitě pomohla také pozitivní kritická odezva a šeptanda hovořící o poctivém oldschoolovém bijáku, který se nebere nikterak vážně. V plánu už je samozřejmě dvojka, jíž bychom se měli dočkat nejdříve za dva roky - stojíme na počátku další akční série s hercem okolo šedesáti let? Na počátku série stojí také teen sci-fi Labyrint: Útěk, jež se po minulém víkendu posunulo na druhé místo. Sedmnáctimilionové tržby značí propad o celých 46%, což je lepší výsledek než u jiných teenagerovských snímků.

Třetí místo obsadila druhá novinka týdne, a to animák Škatuláci. Na to, že jde o dnes stále méně populárnější stop-motion, se snímku podařilo se svými 17 miliony skoro vyrovnat obdobně laděné Mrtvé nevěstě Tima Burtona (19 milionů), která hranici pro "tak trochu loutkové" filmy stanovila před devíti lety. Oba snímky pochází z dílny věhlasného animátorského studia Laika, které již do kin uvedlo snímky jako Koralína a svět za tajnými dveřmi (17 milionů) a Norman a duchové (14 milionů).

Fotografie z filmu Škatuláci / The BoxtrollsNa další příčky se propadlo hned několik titulů předchozích týdnů. Top 5 ještě uzavírá komedie Co by kdyby se 7 miliony, což je jen minimální propad od minula, a hřejivý Dolphin Tale 2, který zůstal na nezměněném pátém místě. Dále se v žebříčku nachází také nenáročné diváky nezklamávající žánrovka s Idrisem Elbou No Good Deed nebo temné krimi s Liamem Neesonem Mezi náhrobními kameny, jež se z druhého místa propadlo až ne sedmé. Zprávou týdne však je, že Strážci Galaxie překonali v amerických tržbách už i prvního Iron Mana - 319 milionů značí, že vesmírná týmovka je aktuálně třetím nejúspěšnějším filmem marvelovského univerza, hned za Iron Manem 3 (409 milionů) a Avengers (623). Tohle ještě před půl rokem čekal málokdo.

Příští víkend se do kin podívá hned trojice novinek. Patrně největším tahákem bude Zmizelá Davida Finchera, která je adaptací jednoho z největších knižních bestsellerů posledních let. Benu Affleckovi pátrajícím po své ženě se pokusí postavit horor Annabelle, který je spin-offem filmu V zajetí démonů, nebo béčkový thriller s Nicolasem Cagem Left Behind.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 26.09.2014

 1. Equalizer 35 mil. (novinka)
 2. Labyrint: Útěk 17,5 mil.
 3. Škatuláci 17,3 mil. (novinka)
 4. Co by kdyby 7 mil.
 5. Dolphin Tale 2 4,8 mil.
 6. No Good Deed 4,6 mil.
 7. Mezi náhrobními kameny 4,2 mil.
 8. Strážci Galaxie 3,8 mil.
 9. Falešní poldové 1,5 mil.
10. Želvy Ninja 1,4 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY