Preview: Drsný Liam Neeson Mezi náhrobními kameny

Vydáno: 28.09.2014 10:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Za měsíc má premiéru kriminální thriller Mezi náhrobními kameny s Liamem Neesonem, který si svou americkou premiéru odbyl minulý víkend. Bude se na drsnou kriminálku chodit i u nás?
Mezi náhrobními kameny je adaptací stejnojmenného románu amerického spisovatele krimi Lawrence Blocka, který tento autor napsal už v roce 1992. Čtenáři, kteří Blocka znají, jistě ví, ale těm ostatním můžeme prozradit, že v jeho románech vystupuje jako hlavní postava Matthew Scudder, a že se jedná o soukromé privátní očko, bývalého newyorského policistu a také vyléčeného alkoholika.

Liam Neeson ve filmu Mezi náhrobními kameny / A Walk Among the TombstonesScudder byl hrdinou zatím sedmnácti Blockových románů a v beletrii debutoval už v roce 1976 v knize nazvané The Sins of the Fathers. Mezi náhrobními kameny je desátým dílem v řadě, ve kterém Scudder figuruje. Pro filmovou adaptaci byl přizván americký scenárista a režisér Scott Frank. Ten má na svém kontě řadu scénářů (Minority Report, Tlumočnice, Wolverine) a jeden režijní pokus v podobě sedm let staré kriminálky Komplic. Co se týče pokusů o filmové adaptace Blockových románů s postavou Matta Scuddera, tak překvapivě byl zatím pouze jeden, a sice zapomenutý osmdesátkový krimi thriller 8 miliónů způsobů jak zemřít s Jeffem Bridgesem v hlavní roli.

Matt Scudder (Liam Neeson), bývalý newyorský policista a vyléčený alkoholik, pracuje jako soukromý detektiv bez licence pro ty, kteří potřebují obejít zákon. Jedním z nich je i drogový dealer Kenny (Dan Stevens), který si ho najme, aby našel vrahy jeho ženy. Brzy tak přijde na stopu sériovým vrahům, kteří se chystají opět zaútočit a pro Scuddera, stojícího mimo zákon, začíná nelítostný souboj se zločinci i s časem.

Liam Neeson ve filmu Mezi náhrobními kameny / A Walk Among the TombstonesMezi náhrobními kameny je další z řady "neesonovek", která se snaží vytěžit z hvězdného potenciálu původem irského herce, který se jako áčková akční hvězda etabloval v roce 2008 v akční krimi 96 hodin. Ta s velmi skromným rozpočtem 25 milionů vydělala v USA závratných 145 milionů. Od té doby se snaží z Neesona studia lidově řečeno "vytřískat, co se dá" a Neeson od té doby hrál v celé řadě méně (Mezi vlkyNeznámý) či více (96 hodin: OdplataNON-STOP) úspěšných kriminálkách. Podle tržeb z minulého víkendu se aktuální Mezi náhrobními kameny bude řadit spíše k těm méně úspěšným. Recenze na něj se ale pohybují zatím od smíšených ke kladným. Na serveru Rottentomatoes má momentálně slušných 67% a na serveru IMDb rovných 7,0 z 10.

Mezi náhrobními kameny je tedy další snímek šitý na míru jeho hlavní hvězdě Liamu Neesonovi, s jehož obsazením byl spokojený i autor předlohy Lawrence Block, který se s režisérem Frankem podílel i na scénáři. Je jasné, že Neeson je tu hlavní hvězda, a proto v castingu nenajdeme žádná další alespoň trochu slavnější jména, což ale nemusí být nutně negativum. Celý projekt tu zkrátka stojí na něm, a jak napovídají tržby z uplynulého víkendu, diváky tentokrát tato neesonovka netáhla tolik jako některé předchozí. Vinou může být i "eRkový" rating a oldschoolové ladění, které v moderní digitální a multiplexové éře už příliš netáhne. Těšit se tak mohou především skalní Neesonovi fanoušci a příznivci oldschoolových detektivek, jimž doba už zřejmě definitivně odzvonila.

Dan Stevens ve filmu Mezi náhrobními kameny / A Walk Among the TombstonesO tom, nakolik Mezi náhrobními kameny zaujme české fanoušky, se budeme moci přesvědčit v posledním říjnovém týdnu, kdy bude v konkurenci Map ke hvězdám nebo psychologického dramatu Mami! nasazen.

Mezi náhrobními kameny má premiéru 30. října 2014.

Oficiální trailer filmu Mezi náhrobními kameny



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY