Festivalové ozvěny: Praha ve víru mladého filmu, Ostrava v zajetí kamery

Vydáno: 19.09.2014 17:48 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Tři soutěžní sekce a řadu dalších v Praze aktuálně prezentuje Fresh Film Fest, který divákům přináší progresivní tvorbu (nejen) začínajících tvůrců. Pozoruhodné počiny z kameramanské tvorby budou od příštího pátku k vidění v Ostravě.
FRESH FILM FEST
V plném proudu je v těchto dnech v pražských kinech Bio Oko, Světozor a Kino 35 jedenáctý ročník Mezinárodního festivalu studentských filmů a debutů FRESH FILM FEST. Letošní hlavní téma KRÁSNÉ NOVÉ SVĚTY oslavuje moderní technologie a nová média a reflektuje, jak se skrze ně změnila filmová řeč. Dnes večer bude kupříkladu ve Světozoru k vidění nezávislý autorský snímek Tarnation, který je osobní, autobiografickou zpovědí režiséra Jonathana Caouetta o psychické nemoci jeho matky. Snímek už více než deset let fascinuje koláží různorodých stylů - od dokumentárních pasáží, přes inscenované sekvence, záběry z domácího videa až po vzkazy na záznamníku.

Fotografie z filmu Fízlové, hajzlové / Wrong CopsČeskou kinopremiéru si dnes na FRESH FILM FESTU odbude i pozoruhodný projekt francouzského elektronického hudebníka Quentina Dupieuxe aka Mr. Oizo, a to absurdní komedie Fízlové, hajzlové, v níž se coby emo teenager herecky angažoval Marilyn MansonFilm se odehrává v pomyslném Los Angeles a znázorňuje nejhorší možný fantaskní svět, v němž zkorumpovaní poldové zneužívají svou moc. 

Scarlett Johansson ve filmu Pod kůží / Under the SkinMezi největší víkendové hity bude jistě patřit česká novinka Radima Špačka Místa a za pozornost bude stát i minimalistické drama o ekologických teroristech Noc přichází, které s Dakotou FanningJessem Eisenbergem a Peterem Sarsgaardem v hlavních rolích režírovala talentovaná Američanka Kelly Reichardt. Sobotní večer vyvrcholí sci-fi Pod kůží v režii Jonathana Glazera s neodolatelně svůdnou Scarlett Johansson v roli mimozemské femme fatale. 

Fotografie z filmu Turínský kůň / A Torinói lóZ nedělního programu doporučujeme vynikající portrét prostitutek Sladký život kurev od letos tragicky zemřelého Michaela Glawoggera, dokumentární pouť Jamese Benninga Easy Rider po lokalitách, v nichž Dennis Hopper natáčel legendární Bezstarostnou jízdu a do třetice všeho dobrého dokument z natáčení Turínského koně s názvem Tarr Béla: Být filmařem.

Kompletní program a ceny vstupenek na 11. ročník festivalu najdete zde.

OSTRAVA KAMERA OKO
Fotografie z filmu Mapy k hvězdám / Maps to the StarsPřesně za týden odstartuje českou předpremiérou Cronenbergova hitu z Cannes šestý ročník ostravského filmového festivalu Kamera Oko. Akci zaměřenou primárně na kameramanskou tvorbu otevře projekce filmu ze zákulisí Hollywoodu Mapy k hvězdám, za který Julianne Moore získala v květnu na francouzské riviéře ocenění za nejlepší ženský herecký výkon.

 

Hlavní soutěžní sekce představí v české premiéře šest celovečerních filmů, vedle toho Cronenbergova půjde o další canneský hit oceněný v sekci Jiný pohled, maďarský existenciálně laděný multižánrový snímek Bílý Bůh, či loňského vítěze z Locarna, snímek Historka o mojí smrti o imaginárním setkání Casanovy a Drákuly.

Soutěžní výběr doplní černá komedie z vojenského prostředí Zero Motivation vzniklá ve francouzsko-izraelské koprodukci, německá komedie Über-Ich und Du režiséra Benjamina Heisenberga, jenž je spojován s hnutím Berlínská škola, a nakonec zatím poslední film francouzského režiséra Philippa Garrela Žárlivost.

Kompletní program festivalu Ostrava Kamera Oko, který proběhne od 26. 9. do 2. 10., najdete zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY