TV tipy: Koupili jsme zoo a kmotra, kteří nikdy nespí

Vydáno: 19.09.2014 11:18 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Léto už je definitivně pryč a české televize se konečně začínají probírat k životu. V tomto týdnu nabídnou hned několik atraktivních premiér, mezi kterými nechybí pokračování slavného Wall Street nebo dramedie Koupili jsme zoo.
Wall Street: Peníze nikdy nespí (Wall Street: Money Never Sleeps) (pátek 19. 9., Prima, 22.20 - 01.15)

Plakát filmu Wall Street: Peníze nikdy nespí / Wall Street: Money Never SleepsPokračování slavného filmu opět natočil Oliver Stone, který si naštěstí ostudu neuřízl, podobný úspěch se nicméně nekonal. Režisér volil podobný přístup, těšit se tedy můžete na zběsilé tempo, rozdělení obrazovky na několik částí a šílený svět slavné burzy, který uchvátí i ty, kteří mu jinak absolutně nerozumí. Výtečné je i obsazení, jemuž samozřejmě dominuje lehce upozaděný Michael Douglas, vedle kterého se objeví spolehlivý Shia LaBeouf, výtečný Josh Brolin nebo fantastický Frank Langella. Škoda, že to celé ve druhé polovině zvolní a promění se ve sladkobolné rodinné drama. Jako sequel ale poměrně slušné.

Synopse: Gordon Gekko (Michael Douglas) se skoro po čtvrt století vrací z vězení a jeho vyhlídky rozhodně nejsou růžové, protože s ním nechtějí mít nic moc společného ani jeho bývalí kolegové, ani jeho vlastní dcera (Carey Mulligan), která s ním přetrhala všechny vazby. Jediným pojítkem mezi nimi by se mohl stát její snoubenec Jake (Shia LaBeouf), který vydělává velké peníze u zavedené firmy. Jenže netuší, že ta je obviněna ze série podvodů a řítí se do propasti. 

Zajímavost: Brolin musel kvůli roli během měsíce shodit čtrnáct kilogramů.

Český trailer filmu Wall Street: Peníze nikdy nespí / Wall Street: Money Never Sleeps
Neřízená střela (Wild Target) (pátek 19. 9., ČT2, 22.55 - 00.30)

Plakát filmu Neřízená střela / Wild TargetBritská černá komedie splňuje přesně to, co byste od ní čekali. To tedy znamená, že ačkoli je příběh předvídatelný a nabízí jen další variaci na otřepané téma, nenudí ani chvilku. Režírující Jonathan Lynn ho totiž obsadil natolik svéráznými postavičkami a nadávkoval tak suchý a mnohdy drsný humor, že nad všemi nedostatky vlastně nemáte čas přemýšlet. Hlavním trumfem je takřka geniální Bill Nighy v ústřední roli, jenž zastiňuje i jinak velmi dobré Emily Blunt, Ruperta Grinta, Ruperta Everetta nebo Martina Freemana. Výtečná žánrovka na konec pracovního týdne.

Synopse: Victor (Bill Nighy) patří k nejobávanějším a nejdražším nájemným vrahům své země. Jakožto nejstarší zabiják také pokračuje v rodinné tradici založené jeho dědečkem. Problémem je, že při takové profesi nemá moc šancí potkat dívku svých snů. To se ale změní, když se jeho další zakázkou stane nezávislá a škodolibá zlodějka Rose (Emily Blunt), která objevila dokonalý podfuk. Victor je její osobností naprosto šokován a zjistí, že není schopen ji zastřelit. Naopak se velmi brzy stává jejím samozvaným ochráncem a rozhodne se zlikvidovat všechny, kteří by jí chtěli ublížit. 

Zajímavost: Snímek je remakem francouzské komedie Cible émouvante z roku 1993.

Oficiální trailer filmu Neřízená střela / Wild Target
Krvavá svatba (Bodas de sangre) (sobota 20. 9., ČT art, 00.45 - 01.55)

Plakát filmu Krvavá svatba / Bodas de sangreNepříliš známý a divácky také dost náročný je španělsko-francouzský hudební snímek, který je zároveň prvním dílem volné baletní trilogie režiséra a scenáristy Carlose Saury. Ten celý film inscenuje jako zkoušku souboru nacvičujícího představení a vystačil si opravdu s minimem - k úspěchu mu stačily pouze nádherná choreografie, krásná hudební složka a dokonalé provedení v podání těch nejlepších umělců. Pokud navíc patříte mezi milovníky flamenca, nějaké chybičky budete ve výsledku hledat jen velmi těžko. Tip pouze pro fanoušky.

Synopse: Snímek je uměleckým dokumentem, který zachycuje vznik baletního představení založeného na stejnojmenné lyrické tragédii. Je rozdělen do dvou částí, kdy v té první jsou představeni všichni aktéři a v té druhé už se připravují na důležité vystoupení.

Zajímavost: Film je také začátkem spolupráce mezi Saurou a choreografem a tanečníkem Antoniem Gadesem.

Originální trailer filmu Krvavá svatba / Bodas de sangre
Koupili jsme zoo (We Bought a Zoo) (sobota 20. 9., Prima, 20.15 - 22.50 / neděle 21. 9., Prima Cool, 10.30 - 13.05)

Plakát filmu Koupili jsme zoo / We Bought a ZooAbsolutně pohodová a příjemná dramedie sice celou dobu jede na tzv. první signální a je děsivě předvídatelná, v tomto případě to ale vůbec nevadí. Režírující Cameron Crowe vše natočil s takovou jistotou a lehkostí, že by si měl většinu diváků bez problémů získat. V tom mu pomáhá i výborné obsazení, které mimo roztomilých a neotravných dětských herců tvoří zejména vynikající Matt Damon a charismatická Scarlett Johansson. Za zmínku stojí i pro žánr netypická hypnotická hudba Jona Thora Birgissona aka Jónsiho, která výsledek posouvá na vyšší úroveň. Jediné, co snad lze vytknout, je přetažená délka. Více se dočtete v naší recenzi. Ideální víkendová pohodovka pro celou rodinu.

Synopse: Novinář a příležitostný spisovatel Benjamin Mee (Matt Damon) čelí jako svobodný otec několika problémům s výchovou svých dvou dětí. Ve víře, že změna prostředí by mohla vše usnadnit a rodinu stmelit, kupuje starý venkovský dům s ohromnými pozemky a rozsáhlou zoologickou zahradou. V té žijí desítky zvířat, o něž se stará chovatelka Kelly Foster (Scarlett Johansson) se svým týmem. Benjamin se proto rozhodne k bláznivému kroku a bez jakýchkoliv znalostí a s minimem financí se pokusí ZOO znovu otevřít.

Zajímavost: Vytvoření filmové ZOO trvalo devět měsíců.

Český trailer filmu Koupili jsme zoo / We Bought a Zoo
Cartouche (Cartouche) (sobota 20. 9., ČT1, 21.05 - 22.55)

Plakát filmu Cartouche / CartoucheU nás svého času oblíbené francouzsko-italské dobrodružné komediální drama sice z dnešního pohledu dost zastaralo, kouzlo nostalgie mu ale odepřít nelze. Režírující Philippe de Broca zkrátka natočil žánrovku, jichž bylo v době jejího vzniku plno. Nechybí tu tak jednoduchý, ale atraktivní příběh, strhující tempo, solidní akce, velkolepá výprava, jasné rozdělení charakterů a charismatičtí představitelé hlavních rolí. Těmi jsou v tomto případě spolehliví Jean-Paul Belmondo a Claudia Cardinale. Pomalejší tempo, občasná nuda a vlastně i zaměnitelnost ale přejít tak úplně nejdou. Tip spíše pro pamětníky.

Synopse: Cartouche (Jean-Paul Belmondo) byl legendární král pařížského podsvětí, jenž zbožňoval bohatství a krásné ženy, kradl bohatým a rozdával chudým, kteří ho za to milovali. Šlechta ho pochopitelně nenáviděla a dělala všechno možné proto, aby skončil na šibenici. To se jí sice povedlo, jeho život byl ale do té doby hodně rozmanitý a dobrodružný. 

Zajímavost: Fyzicky náročné scény i souboje točili oba hlavní představitelé bez dublérů.

Originální trailer filmu Cartouche / Cartouche
Disturbia (Disturbia) (sobota 20. 9., Nova Cinema, 22.25 - 00.30)

Plakát filmu Disturbia / DisturbiaNepřiznaný teenagerovský remake Hitchcockovy klasiky v rámci možností překvapivě funguje. Jeho devízami jsou svižná a občas i nápaditá režie D.J. Carusa, zajímavá atmosféra, výtečná práce s gradací a napětím a zejména famózní obsazení, jemuž dominuje Shia LaBeouf, ale neztratí se v něm ani potřebně sexy Sarah Roemer a značně děsivý David Morse. Jediné, co nesmíte dělat, je příliš přemýšlet nad příběhem, který je neobjevný a zoufale předvídatelný. Jako lepší žánrová jednohubka ale film funguje báječně.

Synopse: Teenager Kale (Shia LaBeouf) se dosud nevyrovnal se smrtí otce, v důsledku čehož napadl svého učitele španělštiny, který se o něj nevědomky "otřel". Výsledkem jsou tři měsíce domácího vězení, což je pro chlapce v jeho věku učiněným utrpením. Čas si tak krátí špehováním nové sousedky Ashley (Sarah Roemer) a postupně i dalších lidí. Nezvyklé chování ovšem zaznamená u pana Turnera (David Morse), u něhož brzy nabývá dojmu, že jde o sériového vraha. Uvěří mu ale někdo?

Zajímavost: Název je spojením slov disturb (vyrušení) a suburbia (předměstí).

Originální trailer filmu Disturbia / Disturbia
Manželství po italsku (Matrimonio all´italiana) (neděle 21. 9., ČT2, 21.40 - 23.20)

Plakát filmu Manželství po italsku / Matrimonio all'italianaItalsko-francouzské komediální drama přesně odpovídá svému názvu. Uvidíte v něm tedy hodně emocí, hádek, ale i vtipných situací. Režírující Vittorio de Sica vše zaštítil svou zkušeností a dodal svěží tempo, smysl pro gradaci a vypointování některých situací a perfektně vyvážil humorné a vážné momenty. Do hlavních rolí obsadil na Oscara nominovanou Sophii Loren a neméně výborného Marcella Mastroianniho, kteří se mu odvědčili perfektními výkony. Vysloveně zamrzí jen protahovaný závěr. Méně známá klasika.

Synopse: Úspěšný obchodník Domenico (Marcello Mastroianni) pracuje na své kariéře, tudíž nemá čas na vážnou známost. Patří ale k pravidelným návštěvníkům veřejného domu, kde zkouší každou novou dívku. Jednoho dne ho zaujme teprve sedmnáctiletá Filumena (Sophia Loren), která ho poblázní natolik, že se rozhodne ji zaměstnat jako svou služebnou. V průběhu času mu žena nakonec porodí tři děti a tajně doufá, že si ji Domenico jednou vezme. Tomu se ale do ženění moc nechce a navíc už má nový objev.

Zajímavost: Jedná se o remake argentinského muzikálu Filomena Marturano z roku 1950.

Originální trailer filmu Manželství po italsku / Matrimonio all´italiana
Kmotr II (The Godfather: Part II) (pondělí 22. 9., Nova Cinema, 20.00 - 00.00 / úterý 23. 9.,02.30 - 05.45)

Plakát filmu Kmotr II / The Godfather: Part IIAčkoli pokračování geniálního dramatu přesahuje délku tří hodin, nudit byste se u něj neměli ani chvilku. Oscarem oceněný Francis Ford Coppola totiž natočil své opus magnum a precizně vystavěl a doplnil strhující příběh rodiny Corleonů a znovu spíše než na akci kladl důraz na vývoj postav. V hvězdném obsazení znovu nechybí Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton nebo Talia Shire, nově se přidal oscarový Robert De Niro. K takové legendě asi víc netřeba psát.

Synopse: Nový kmotr Michael (Al Pacino) ovládá své impérium a musí čelit nejen svým konkurentům z podsvětí, ale také orgánům spravedlnosti, které zintenzivnily svou kampaň proti organizovanému zločinu. Ve flashbacích se zároveň dozvídáme, jak celou organizaci budoval jeho otec Vito (Robert De Niro). 

Zajímavost: Jde o vůbec první pokračování, které vyhrálo Oscara za nejlepší film a zároveň první film, za nějž bylo na stejnou cenu nominováno hned pět herců.

Oficiální trailer filmu Kmotr II / The Godfather: Part II
Nebezpečné hry (Wild Things) (středa 24. 9., Nova, 22.35 - 00.45 / čtvrtek 25. 9., Nova Cinema, 02.40 - 05.30)

Plakát filmu Nebezpečné hry / Wild ThingsLehce nadprůměrný krimithriller doplácí na to, že scenárista chtěl diváka zmátnout a do vlastních konstrukcí se tak trochu zamotal. Sice mu nelze upřít určitá míra překvapivých zvratů, ve většině případů jsou ale samoúčelné a zbytečné. Hodně toho zachraňuje režisér John McNaughton, který si byl zřejmě vědom výše zmiňovaného faktu a vše vsadil na žhavou erotickou atmosféru a několik opravdu vzrušujících scén. V těch mu měrou vrchovatou pomohly sexy Neve Campbell a Denise Richards, u nichž v tomto případě nejde o kvalitu herectví. Tu naopak zajišťují Bill Murray, Matt Dillon a Kevin Bacon. Klasická večerní jednohubka.

Synopse: Pohodlný život středoškolského učitele Sama (Matt Dillon) se zhroutí ve chvíli, kdy ho přitažlivá studentka Kelly (Denise Richards) obviní ze znásilnění. Samův výstřední právník (Bill Murray) však obvinění s pomocí bývalé studentky Suzie (Neve Campbell) vyvrátí a vysoudí bohaté odškodné. Zdá se tedy, že celá kauza končí. Jenže detektivu Rayovi (Kevin Bacon) se na ní něco nezdá.  

Zajímavost: Richards přiznala, že při třech žhavých scénách využila dublérku.

Originální trailer filmu Nebezpečné hry / Wild Things
Bitva o ostrov Saipan (Taiheiyou no kiseki: Fokkusu to yobareta otoko) (čtvrtek 25. 9., Fanda, 20.20 - 22.45 / pátek 26. 9., 02.15 - 08.00)

Plakát filmu Bitva o ostrov Saipan / Taiheiyou no kiseki: Fokkusu to yobareta otokoZajímavý a trochu jiný pohled na druhou světovou válku přináší japonské drama. Režírující Hideyuki Hirayama v něm sice naservíroval parádní bojové scény, skvělou akci, kameru i zvuk, neopomněl ale ani silný příběh několika vojáků, který leccos odhalí o japonské mentalitě. Zcela se vyhnul i v podobných filmech oblíbenému patosu a pokusil se o objektivní pohled na zachycenou událost. Z obsazení budou našinci povědomí jen slušně hrající Daniel Baldwin a Treat Williams. Zápory budiž nevyrovnané tempo, zbytečně dlouhá "americká" linie a přepálená stopáž.

Synopse: 15. června 1944 obsazovali Američané japonský ostrov Saipan. Japonská císařská armáda se ale nechce vzdát bez boje a ačkoli jí docházejí zásoby a přicházejí nepříjemné zprávy o kapitulaci a svržení atomových bomb, pokouší se o nemožné a věří, že vývoj událostí dokáže zvrátit.

Zajímavost: Jedná se o zatím poslední režisérův počin.

Originální trailer filmu Bitva o ostrov Saipan / Taiheiyou no kiseki: Fokkusu to yobareta otoko


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY