Kinopremiéry: Zůstaň se mnou a než půjdeš spát, najdi své místo v labyrintu

Vydáno: 17.09.2014 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hodně zajímavá je šestice aktuálních premiér. Jednoznačný hit mezi ní sice nenajdete, pozornost nicméně určitě vyvolají minimálně další adaptace young adults románu, sladkobolné drama a český počin Místa Radima Špačka.
Labyrint: Útěk (The Maze Runner) (CinemArt)

Český plakát filmu Labyrint: Útěk / The Maze RunnerUž po týdnu přichází do našich kin další adaptace tzv. young adults románu. Tento by na rozdíl od ostatních mohl nabídnout zajímavý příběh a možná slušnou atmosféru, protože je založen na příběhu komunity v uzavřeném prostředí. Velkou neznámou je také tvůrčí tým, který vedl režisér Wes Ball, jenž do hlavní role obsadil Dylana O'Briena. Pozitivem budiž to, že první ohlasy mluví o docela slušném dílku. Tak uvidíme, zda mají pravdu.

Synopse: Thomas (Dylan O'Brien) je jednoho dne výtahem vyvezen na louku obklopenou vysokými zdmi. Nic si nepamatuje, nevzpomíná si ani na vlastní jméno. Postupem času zjišťuje, že se ocitl ve zvláštní komunitě, která je uzavřena v obrovském labyrintu, z něhož hledá cestu ven. Šanci má každé ráno, kdy se jeho brány otevírají a je tak možnost prozkoumat všechny taje postaveného bludiště. Jakmile se ale setmí, musí všichni pryč, protože noc v děsivém prostředí ještě nikdo nepřežil. Jenže Thomas je jiný - jemu jedinému se zdají sny o minulosti a zvláštní organizaci se zkratkou WCKD. Jeho jméno navíc vykřikne nový pasažéř, který sedí ve výtahu. K překvapení všech to není chlapec, ale dívka (Kaya Scodelario). A zdá se, že právě ona by mohla být klíčem ke všemu.

Zajímavost: Před začátkem prací musela nechat produkce prohlédnout místa, kde se natáčelo kvůli obavě z přítomnosti hadů. Odborníci jich nakonec našli pětadvacet jedovatých.

Oficiální český trailer filmu Labyrint: Útěk / The Maze Runner

Zůstaň se mnou (If I Stay) (Forum Film CZ)

Plakát filmu Zůstaň se mnou / If I StayAmerické drama podle literární předlohy vypadá na první pohled dost prvoplánově. Synopse napovídá, že se tu zřejmě bude tahat hodně diváckých emocí a jednoznačně útočit na city. Režisérem je navíc celovečerně debutující R.J. Cutler, takže nelze absolutně odhadovat alespoň náznakem předpokládané kvality. V hlavní roli se objeví Chloë Moretz, takže z tohoto pohledu by mohlo jít o jednu z mála jistot. Ani v tomto případě ale nejsou zahraniční hodnocení úplně špatná. Tak snad se zadařilo.

Synopse: Sedmnáctiletá Mia (Chloë Moretz) má úžasnou rodinu, milujícího přítele a před sebou zářnou budoucnost, neboť byla přijata na prestižní hudební školu. Jenže právě to se zdá být problém, protože se musí rozhodnout, zda si bude plnit svůj sen o kariéře violoncellistky, nebo dá přednost lásce a zůstane s milovaným Adamem (Jamie Blackley). Jednoho zimního rána se ale vše změní. Při autonehodě ztratí své rodiče i bratra a sama zůstává v kómatu napojená na přístrojích. Dokáže přežít?

Zajímavost: Moretz se sice musela učit hrát na cello, jelikož se jí ale moc nedařilo, ve výsledku je její hlava pouze digitálně "nasazena" profesionální hudebnici.

Český trailer filmu Zůstaň se mnou / If I Stay

Dřív než půjdu spát (Before I Go to Sleep) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Dřív než půjdu spát / Before I Go to SleepNenápadný koprodukční thriller opět vycházející z knižní předlohy evidentně sází na nejasný příběh, který si musí divák společně s hlavní hrdinkou konstruovat. Režisérem a scenáristou celého projektu je Rowan Joffé (syn slavného Rolanda Joffého), takže nezbývá než doufat, že se potatil. Výtečně ovšem vypadá obsazení klíčových rolí, které ztvárnili Nicole Kidman, Colin Firth a Mark Strong. Jak to celé dopadlo, je zatím ve hvězdách.

Synopse: Christine (Nicole Kidman) utrpěla před několika lety vážnou nehodu, v jejímž důsledku se jí během každé noci vymaže paměť. Ráno tedy musí vždy zjišťovat, kdo vlastně je, co prožila a s kým žije. V rozpomínání jí pomáhají manžel Ben (Colin Firth), fotoalba a vyprávění. Druhým průvodcem je ženě psychiatr Nash (Mark Strong), jenž jí poradí, aby si vedla videodeníky. A v nich jednoho dne najde svůj vlastní vzkaz: "Nikomu nevěř!" Tento záznam pak spustí sérii událostí, které mají velmi vážné důsledky.

Český trailer filmu Dřív než půjdu spát / Before I Go to Sleep

Fízlové, hajzlové (Wrong Cops) (Artcam)

Český plakát filmu Fízlové, hajzlové / Wrong CopsAmerická komedie z loňského roku je autorským počinem svérázného francouzského umělce Quentina Dupieuxa, jehož možná znáte pod hudebním pseudonymem Mr. Oizo. Jak už to tak u podobných tvůrců bývá, ohlasy jsou dost rozdílné a zabírají opravdu celou hodnotící škálu, takže o nějakém přílišném doporučování asi nemůže být řeč (nadšená není ani naše recenze). Závěrem asi stačí poznamenat, že jednu z rolí tu hraje kontroverzní zpěvák Marilyn Manson a bude dost jasno o tom, v jakých sférách se pohybujeme.

Synopse: Duke (Mark Burnham) je nepoctivý policista a blázen do hudby. Naštěstí je ale hodně špatný policista, který distribuuje rekreační drogy a přímo miluje šikanování návštěvníků Los Angeles. Celé jeho oddělení je plné bizarních existencí, které dělají všechno možné, jen se nestarají o dodržování zákona. Jejich životy ale změní náhodná akce, v níž Duke zastřelí mladíka a uloží ho do kufru jeho auta. Jenže domnělý mrtvý celou situaci přežije.

Oficiální trailer filmu Fízlové, hajzlové / Wrong Cops

Slovensko 2.0 (Film Europe)

Plakát filmu  / Slovensko 2.0Unikátní slovenský projekt je souborem deseti povídek deseti režisérů, které by měly mapovat a glosovat dvacet let existence samostatného Slovenska. Jelikož každý tvůrce má jiný přístup, jsou příspěvky diametrálně odlišné jak příběhově, tak žánrově. Hodnocení ale zatím nejsou příliš příznivá, tudíž se připravte na značně nevyrovnanou záležitost, jejíž hodnota bude asi pouze v předvedené formě.

Synopse: Povídkový film je pohledem deseti režisérů na dvacetiletou historii Slovenska. Tvůrci jsou rozdílní generačně i stylově, takže záběr je opravdu široký a rozmanitý. Výsledkem by pak měla být unikátní reflexe moderních dějin země a zároveň celé zdejší kinematografie v jejích nejrůznějších podobách.

Zajímavost: Premiéra filmu proběhla 10. dubna letošního roku ve třiadvaceti slovenských kinech současně.

Oficiální trailer filmu Slovensko 2.0

Místa (CinemArt)

Plakát filmu  / MístaČesko-slovenské drama může v určitých kruzích vzbuzovat velká očekávání, protože jeho režisérem je Radim Špaček, který svým předchozím počinem Pouta dost rozvířil stojaté vody tuzemské kinematografie. Obklopil se navíc stejným tvůrčím týmem, takže se vlastně ani nemůže divit. V hlavních rolích se neobjeví žádná většinově známá tvář, což může být jedině dobře. Příběh se pokouší vracet do devadesátých let a zřejmě půjde opět o ponurou podívanou. Tak věřme, že tvůrce svou šanci nepromarní.

Synopse: Devatenáctiletým Adamovi (Vladimír Polívka) a Markovi (Jan Cina) je jejich rodiště sice těsné, jenže nevědí, co se svými životy. V tu chvíli do nich vstoupí dcera místního prominenta Anna (Johana Matoušková), která do nich vnáší tajemství, napětí a touhu. Zdánlivě klidné město tak před nimi ukáže i svou odvrácenou tvář, otec dívky k ní má navíc velmi ochranitelský vztah a usoudí, že přátelství s těmito hochy není přípustné.

Originální trailer filmu Místa
Již od pondělí 15. září si můžete ve vybraných kinech dopřát necenzurovanou a prodlouženou Nymfomanku.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY