TV tipy: Legendární Kmotr bdí nad zajímavými evropskými dramaty

Vydáno: 12.09.2014 07:00 - Vratislav Šálek | foto: Paramount Pictures

Ani v polovině září nemůžete v televizích čekat nic zásadního. Mimo několika zajímavých a náročnějších evropských dramat je událostí týdne tentokráte zařazení legendárního Kmotra, který bude po dlouhých letech odvysílán v kuse.
Koncert (Le concert) (sobota 13. 9., ČT2, 00.50 - 02.50)

Plakát filmu Koncert / Le concertNe až tak známé evropské koprodukční komediální drama nejvíce doplácí na svou nevyrovnanost. Režírující Radu Mihăileanu totiž zpočátku vzbuzuje dojem, že divák sleduje ztřeštěnou komedii v sovětském stylu, aby později úplně přepl na tíživé drama o komunistické perzekuci. Je sice pravda, že se pokouší z totalitního režimu trochu dělat legraci, moc se mu to ale nedaří. Jinak film poměrně funguje a spoléhá na atraktivní příběh, sympatické obsazení, jemuž vévodí Aleksei Guskov a Mélanie Laurent a hlavně famózní hudbu Petra Iljiče Čajkovského. Veskrze pozitivní dojem ještě umocní strhující závěr. Zajímavá záležitost.

Synopse: Andrej Filipov (Aleksei Guskov) býval před třiceti lety známým dirigentem orchestru Bolšoj, jenže pak se postavil na stranu židovských hudebníků a byl bez milosti vyhozen. Nyní zastává pozici uklízeče. Při úklidu v ředitelově kanceláři se náhodou dozví, že pařížský orchestr si přeje, aby současný moskevský ansámbl zahrál v Paříži. Náhle se mu v hlavě zrodí myšlenka, že by mohl všechny předběhnout, dát dohromady starý tým a ujmout se této cti sám. Dokáže ale přesvědčit bývalé kolegy?

Zajímavost: Laurent studovala šest měsíců před natáčením hru na housle, aby její pohyby vypadaly realisticky.

Originální trailer filmu Koncert / Le concert

Balada o bratrech Daltonových (La ballade des Dalton) (sobota 13. 9., ČT :D, 09.20 - 10.40)

Plakát filmu Balada o bratrech Daltonových / La ballade des DaltonVynikající westernová parodie vycházející ze slavných komiksů sice není tak povedená jako díl předchozí, to ale vůbec nevadí. Režírující čtveřice René Goscinny, Henri Gruel, Morris a Pierre Watrin se pokusila o vystavení jakéhosi příběhu, který tedy není nijak náročný, přesto působí místy nuceně a křečovitě. Oproti předlohám také chybí větší údernost a frekvence hlášek. Dál už ale není co kritizovat, protože tempo je strhující, humor brilantní a celé je to zábavné a hlavně nápadité. Opět tedy platí, že se skvěle pobaví jak děti, tak dospělí.

Synopse: Bratři Daltonové se ve vězení dozvídají, že zdědili veškerý majetek po nedávno oběšeném strýci. Má to ale jeden háček - sourozenci musí zabít všechny, kteří se podíleli na jeho zatčení. A na to všechno má dohlížet Lucky Luke. Datonové tedy jedné noci uprchnou, vyhledají Luka a pouští se do plnění strýcovy poslední vůle.  

Zajímavost: Goscinny zemřel krátce před dokončením filmu.

Ukázka z filmu Balada o bratrech Daltonových / La ballade des Dalton

Slunečnice (I girasoli) (sobota 13. 9., ČT2, 14.05 - 15.45)

Plakát filmu Slunečnice / I girasoliMéně známé italsko-francouzsko-sovětské drama nabízí především silný a nadčasový příběh, který neomrzí. Režírující Vittorio de Sica prokázal svou zručnost a celé dílo zabalil do melancholické až smutné atmosféry a pozvolného tempa, které je zaměřeno právě na vykreslení klíčového vztahu hlavních postav. Ty brilantně ztvárnili Sophia Loren a Marcello Mastroianni. Nechybí tu ani několik opravdu emocionálních a mrazivých scén. Nebýt některých přeslazených momentů a občasné nerealističnosti, byl by výsledek ještě lepší.

Synopse: Giovanna (Sophia Loren) a Antonio (Marcello Mastroianni) prožívají velkou lásku a rozhodnou se vzít. Jenže je druhá světová válka a muž je brzy odveden na ruskou frontu. Odtud ale nepřicházejí žádné zprávy a ženu postihne panika. Věří ale, že je naživu a vyráží jej hledat. 

Zajímavost: Podle několika zdrojů jde o vůbec první "západní" film, který se převážně natáčel v Sovětském Svazu.

Originální trailer filmu Slunečnice / I girasoli

Život plný malérů (Les malheurs d´Alfred) (neděle 14. 9., Smíchov, 20.00 - 21.45 / pondělí 15. 9., 14.00 - 15.40)

Plakát filmu Život plný malérů / Les malheurs d'AlfredMnozí fandové považují francouzskou komedii za jednu z nejlepších, v níž se objevil klasik Pierre Richard. Ten tady navíc seděl i za kamerou a dokázal, že má slušný talent. Celistvý příběh tedy nečekejte, protože ten je opět jen sledem různých skečů, vtípků a gagů, nicméně to stále funguje a hlavně nenudí. A to i proto, že to celé má svěží tempo, nápad a přiměřenou stopáž. Tvůrce tu hraje pro sebe typickou postavu, takže nemůže zklamat. Ryze oddechový kousek.

Synopse: Smolař Alfred (Pierre Richard) se stává členem týmu, který hájí pařížské barvy v poněkud pokleslé televizní soutěži Paříž versus venkov. Podle domluveného scénáře má francouzská metropole vždy prohrát, jenže ztřeštěný Alfred kolem sebe rozpoutává tak bizarní situace, že vede družstvo od vítězství k vítězství. Televizní moderátor tak musí začít osnovat jeho vyloučení ze hry. 

Zajímavost: Jedná se o druhý Richardův režijní počin.

Originální trailer filmu Život plný malérů / Les malheurs d´Alfred

Kmotr (The Godfather) (pondělí 15. 9., Nova Cinema, 20.00 - 23.40 / úterý 16. 9., 02.35 - 05.45)

Plakát filmu Kmotr / The GodfatherTěžko k jednomu z nejgeniálnějších a nejlepších filmů všech dob napsat něco, co už by nebylo napsáno jinde. Režisér Francis Ford Coppola bravurně zadaptoval román Maria Puza a stvořil nesmrtelné dílo, které i přes závratnou délku nikdy nenudí a drží u sebe. Místo akce dostává prostor důvěryhodný vývoj postav a strhující příběh jedné velké mafiánské rodiny. V hlavní roli září Oscarem oceněný Marlon Brando, vedle kterého se ale neztratil ani tehdy začínající Al Pacino a oba doplňují ještě například James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton nebo Talia Shire. Více se dočtete v našem Stroji času.

Synopse: Rodině Corleonů tvrdou rukou vládne starý don Vito (Marlon Brando). Ten své obchody založil na vydírání, hazardu, prostituci a zastrašování. Jelikož cítí, že jeho čas se pomalu nachyluje, potřebuje se rozhodnout, kterému ze synů předá svou moc. Každý z nich je úplně jiný, proto tahle volba nebude vůbec lehká. Jeho protivníci navíc na něco podobného neberou ohledy.

Zajímavost: Film se natáčel šedesát dva dní.

Originální trailer filmu Kmotr / The Godfather

Cesta (Il viaggio) (pondělí 15. 9., ČT2, 21.50 - 23.30)

Plakát filmu Cesta / Il viaggioPoslední film slavného Vittoria de Sicy už ocení spíše jeho fandové. Postrádá totiž pro jeho tvorbu typický sociální přesah a kritiku. V tomto případě je vše hodně smířlivé a režie je překvapivě spíše průměrná. Začátek je tedy skvělý a vyzývá k dalšímu sledování, protože rozehrává zajímavý příběh nenaplněné lásky. Posléze je ale snímek dost předvídatelný a zoufale trpí rozvláčným tempem. V hlavních rolích se ovšem objeví spolehliví a jako vždy vynikající Richard BurtonSophia Loren. Tip opravdu jen pro velké zájemce o díla velikánů.  

Synopse: Cesare Braggi (Richard Burton) miluje Adrianu de Mauro (Sophia Loren) a ona miluje jeho. Na tom by nebylo nic divného, kdyby v poslední vůli jeho otce nestálo to, že s dívkou se musí oženit jeho mladší bratr (Ian Bannen). Dlouhá léta tak kolem sebe chodí a skrývají své city. Vše se změní až s manželovou nehodou a její těžkou nemocí.

Zajímavost: Film je adaptací románu Luigiho Pirandella.

Originální trailer filmu Cesta / Il viaggio

Noc nevěsty (pondělí 15. 9., ČT2, 23.30 - 01.00)

Plakát filmu  / Noc nevěstyNe tak často uváděné československé trezorové drama je další ukázkou plodné spolupráce režiséra Karla Kachyni a scenáristy Jana Procházky, který tu zadaptoval vlastní knihu. Důraz je kladen na tísnivou a neutěšenou atmosféru padesátých let a všudypřítomného strachu, tvůrci se tu také umně pokouší zobrazit střet mezi ideologickým a náboženským fanatismem. V hlavní roli vyniká Jana Brejchová, která prakticky zastiňuje zbytek jinak skvostného obsazení. Je jasné, že divácky atraktivní tenhle film není, o to větší zážitek ale nabízí.

Synopse: Do Týnce se na konci podzimu 1950 vrací po sebevraždě statkáře Konvalinky jeho dcera (Jana Brejchová), bývalá jeptiška. Rozdmýchaná nenávist vůči náboženství a odpor proti násilné kolektivizaci vedou k tragickým událostem, jejichž vrchol přijde v průběhu štědrovečerní noci. 

Zajímavost: Než byl film uložen do trezoru, stačilo ho v kině navštívit dvě stě dvacet jedna tisíc diváků. 

Televizní spot filmu Noc nevěsty

Galaktický expres 999 (Ginga tetsudô 999) (úterý 16. 9., ČT art, 22.40 - 00.50)

Plakát filmu Galaktický expres 999 / Ginga tetsudô 999Jediným negativem u nás zcela neznámého japonského anime je paradoxně to, že režírující Rintaro má spousty nápadů a všechny je realizuje. Opulentně barevný snímek nabízí zajímavý a promyšlený příběh, který nenudí a po celou dobu baví. Postav je tu ovšem opravdu hodně a jejich jednotlivé osudy jsou tím pádem jen stroze naznačené, což je dáno tím, že tvůrce tu vychází z několika sérií stejnojmenných komiksů a také seriálu, který čítal přes sto dílů. Dočkáte se tu i nezbytného přesahu, který donutí k zamyšlení. Hodně raritní záležitost.

Synopse: Dvanáctiletý Tetsuro se chce vypravit na planetu Andromeda. Tam totiž může zadarmo získat mechatělo, s jehož pomocí se může pomstít hraběti Stroji, který mu zabil matku. Jediný způsob, jak se na planetu dostat, je galaktický expres 999. Ačkoli to vypadá zpočátku beznadějně, chlapec sežene lístek a na vysněnou pouť se opravdu vydává.

Zajímavost: Délka ústředního expresu je neurčitelná, protože v každém záběru se mění počet jednotlivých vozů.

Originální trailer filmu Galaktický expres 999 / Ginga tetsudô 999

Vyrobeno v Dagenhamu (Made in Dagenham) (čtvrtek 18. 9., ČT2, 09.00 - 10.50)

Plakát filmu Vyrobeno v Dagenhamu / Made in DagenhamBritská komedie potěší všechny milovníky typicky suchého anglického humoru, kterého tu je až až. Režírující Nigel Cole tedy nedostal k dispozici nijak oslňující příběh, který jen těžko zakryje svou předvídatelnost, ačkoli vychází ze skutečných událostí, to ale dokázal vykompenzovat již zmíněným humorem, odlehčenou atmosférou a zajímavým pohledem na feministické hnutí. Podařilo se mu také obsazení, v němž excelují Sally Hawkins, Rosamund Pike, Andrea Riseborough, Geraldine James a další. Škoda jen zbytečného patosu v samotném závěru a také toho, že snímek je v programu zařazen do neatraktivní doby.

Synopse: V roce 1968 se v továrně společnosti Ford v britském Dagenhamu vzbouřilo skoro dvě stě šiček proti pracovním podmínkám. Požadovaly rovnost platů a konec diskriminace žen. Jejich akce a demonstrace zapůsobily na celé Spojené království.

Zajímavost: V průběhu televizní premiéry v květnu 2013 experimentovala BBC s twitterovým komentářem, který spočíval v tom, že v průběhu filmu režisér a skladatel hudby tweetovali s diváky.

Oficiální trailer filmu Vyrobeno v Dagenhamu / Made in Dagenham

Paní Brownová (Mrs. Brown) (čtvrtek 18. 9., ČT art, 20.20 - 22.00)

Plakát filmu Paní Brownová / Mrs BrownNejslabším článkem britsko-irského historického dramatu je pro někoho možná překvapivě režisér John Madden. Ten totiž po celou dobu nedokáže přijít s jediným originálním a ozvláštňujícím momentem a jede spíše na jistotu. To tedy znamená, že klade důraz na věrné kulisy, atraktivní událost vycházející z reálných podkladů, odpovídající hudbu Stephena Warbecka a herecké výkony. Těm jednoznačně dominují na Oscara nominovaná Judi Dench a Billy Connolly, přehlédnout byste ale neměli ani tehdy debutujícího a neznámého Gerarda Butlera. Výsledku ovšem chybí víc emocí a škodí naopak přehnaný sentiment. Za vidění ale rozhodně stojí. 

Synopse: Roku 1896 odmítá královna Victorie (Judi Dench) již druhým rokem odložit smutek za milovaného muže a vrátit se k panovnickým povinnostem. Ačkoli je monarchie neklidná, nikdo se královniným přáním neodváží vzepřít. Jedinou výjimkou je ovšem svérázný podkoní jejího muže, pan Brown (Billy Connolly). 

Zajímavost: Butler v průběhu natáčení zachránil z řeky Tay tonoucího chlapce.

Originální trailer filmu Paní Brownová / Mrs. Brown


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY