Preview: Labyrint: Útěk - zase další Hunger Games?

Vydáno: 30.08.2014 10:00 - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Za tři týdny nás v kinech čeká první díl nové teenagerské série podle knižního bestselleru. Parta kluků žije uvězněná v prostoru ohraničeném obřím tajemným bludištěm plným nebezpečných příšer. Budete u toho?
Labyrint: Útěk je první díl trilogie z pera amerického spisovatele Jamese Dashnera a byl jeho průlomovým dílem (do té doby psal knihy úspěšné pouze v regionálním měřítku). Odehrává se v dystopické budoucnosti a pojednává o partě chlapců, kteří žijí na místě ze všech stran obklopeném velkým labyrintem. Nikdo si nepamatuje svou minulost, všichni tam byli vysazeni speciálním výtahem, který každý měsíc přiváží jednoho nového obyvatele.
Fotografie z filmu Labyrint: Útěk / The Maze RunnerSpolečně tvoří funkční společenství, kde má každý svou pracovní úlohu zajišťující všeobecné přežití. K tomu se navíc snaží postupně zmapovat bludiště a zjistit, zda z něj nevede cesta ven. To jim ovšem komplikují nebezpeční slimákovití tvorové uvnitř, kteří jsou vybavení nebezpečnými žihadly. Do toho přichází hlavní hrdina Thomas. Stejně jako ostatní si nic nepamatuje, mívá ale zvláštní sny, v nichž se mu objevují útržky ztracených vzpomínek. Rozhodne se také objevovat útroby labyrintu. To nejpodivnější ale přichází, když výtah jednoho dne místo dalšího chlapce přiveze dívku, která Thomase pozná...

Tolik ve zkratce k úvodu děje. Děje, který by se dal metodou ctrl+c ctrl+v sestavit ze synopsí spousty dalších young adult knih a filmů. Maze Runner (originální název) se nikterak nevymaňuje ze škatule tradičního teen dobrodružného žánru hrajícího si na temnou podívanou. Jsou to v podstatě další Hunger Games, jen se tu místo po aréně pobíhá chodbami bludiště. Nehodlám tu samozřejmě dělat závěry nad kvalitou Dashnerových knih, nečetl jsem je (donedávna ani nebyly dostupné v češtině), ale ze synopse a plánu studia Fox rozjet novou filmovou trilogii už člověk ani nemůže vydedukovat nic jiného, než že tohle prostě bude další Divergence, která kromě fandů knížky vlastně nikoho nezajímá.

Fotografie z filmu Labyrint: Útěk / The Maze RunnerDělat předčasné závěry se nevyplácí, zdravá skepse je ale vždycky na místě. Abychom jen nehanili, musíme Labyrintu přiznat poměrně slušně vypadající trailery, kterým se daří vykouzlit příjemně ponurou atmosféru. Není to nic, co by nás nutilo zapomenout, že nás letos čekají i třetí Hunger Games, ale ostudu si režisér Wes Ball (prozatím) nedělá.

Jeho jméno, a stejně tak i obsazení ale nutí mírně nadzdvihnout obočí nad odvahou Foxů (už mají práva na další díl, točit by se mělo letos na podzim a studio vyhlíží celou trilogii). Ball totiž za sebou má toliko pár kraťasů a tohle je jeho úplně první velký projekt. Je fajn vidět nadějného mladého režiséra ve velkém sedle, čistě matematicky je to ale sakra riskantní krok.

Fotografie z filmu Labyrint: Útěk / The Maze RunnerA to samé platí o obsazení. Dylan O'Brien v hlavní rolí Thomase má do velké hvězdy stejně daleko jako autor tohoto článku a komerčním tahákem rozhodně není. Povědomá tak bude diváctvu v sále spíš jen trojka Thomas Brodie-Sangster (naposled třeba Hra o trůny), Will Poulter (Millerovi na tripu) a Kaya Scodelario (Effy ze Skins). Tihle mladí herci si svoji šanci utáhnout vlastní film rozhodně zaslouží, ovšem zárukou plných kas rozhodně nejsou, tudíž je na místě přát jim i slušnou dávku štěstí.

On je totiž bestseller a bestseller. Tahle nálepka je už klasický reklamní tahák, s jehož pomocí se všemožná současná young adult literatura hází do pytle s nedostižnými Harry Pottery nebo Stmíváním, realita aneb skutečný obecný pojem o nich je ale většinou někde jinde. Jako takový nám vychází Labyrint: Útěk v rovnici jako jedna hodně velká neznámá. Absence komerčně přitažlivých jmen a zkušenějších lidí za kamerou prostě znovu a znovu vyvolává otázku, jak že to Foxové chtějí skoulet s tou trilogií.

Fotografie z filmu Labyrint: Útěk / The Maze RunnerTo by totiž musel z Maze Runnera být sakra hit, což zaručí buď fanatická čtenářská obec, co vyplení kina, nebo překvapivý zvrat, kdy by Wes Ball předvedl artistický výkon a vykřesal z tohohle pochybného základu skutečnou atmosferickou pecku. Nebo obojí. Už jen pro jeho dobro a dobro jeho svěřenců bych mu to rozhodně přál, upřímně se ale obávám, že Labyrint skončí kdesi po boku Eragona a Nádherných bytostí. Za tři týdny se ukáže, jestli za to mám přijmout "ash bucket challenge"...

Labyrint: Útěk bude mít v českých kinech premiéru 19. září 2014.

Český trailer filmu Labyrint: Útěk 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY