Box Office: Bývalé akční hvězdy jsou pro diváky Postradatelné

Vydáno: 18.08.2014 06:00 - Martin Bubrín | foto: Impawards

O Expendables 3, stejně jako další dvě novinky, vůbec není zájem - diváci totiž raději chodí na zavedené značky typu Želvy Ninja a Strážci Galaxie než na sraz akčních hvězd v důchodu.
Fotografie z filmu Želvy Ninja / Teenage Mutant Ninja TurtlesI druhý víkend po sobě stanuly na vrcholu žebříčku Želvy Ninja. Popkulturní fenomén se konečně dočkal ucházející a marketabilní adaptace, kterou zaštítilo jméno Michaela Baye a Megan Fox v hlavní roli, a z potenciálního letošního propadáku se stal počátek nové blockbusterové série (dvojka už za dva roky). Dalších 28 milionů za víkend a celkových 185 milionů je jen důkazem toho, že na čtveřici obojživelníků diváci stále slyší a dokáží ji protlačit v relativně slabé srpnové nabídce.

V té kromě želv v podstatě zaujala jen chválená marvelovka Strážci Galaxie, která nepolevuje ani po třech víkendech a na konto si připisuje dalších 24 milionů. Mluvícímu stromu a mývalovi se daří nejen celosvětově (418 milionů), ale i v rámci marvelovského vesmíru, kde si snímek vede lépe než oba díly Thora, první Captain America nebo Neuvěřitelný Hulk. A dost možná si v příštích týdnech podá i Návrat prvního Avengera. Kdo by tohle od potenciálně riskantního titulu čekal - není divu, že dvojka je už ve výrobě a studio plánuje další galaktické dobrodružství The Inhumans.

Fotografie z filmu  / Let's Be CopsHlavním příběhem týdne je však trojice novinek, která nedokázala zaujmout nad rámec již uvedených snímků. Velmi překvapivě se na třetím místě umístila eRková řachanda Falešní poldové, která z diváků vymámila skoro 18 milionů. Jiným buddy komediím z policejního prostředí jako 22 Jump Street (57 milionů) nebo Jízda švárů (41 milionů) se sice dařilo mnohem lépe, ale relativně levnému snímku (rozpočet 17 milionů) to k úspěchu bohatě stačí. Navíc jde vidět, že diváci dají raději přednost nezávazné letní zábavě než zavedené sérii s akčními hvězdami minulosti.

Z Expendables: Postradatelní 3 je totiž propadák. Filmu, který je již druhým pokračováním akční série, neprospěl ani nižší rating od dvanácti let ani zacílení na mladší diváky - výsledkem se stal slabý víkendový otvírák v podobě 16 milionů, což je ve srovnání s předešlými díly (34 a 28 milionů) jednoduše slabota. Vše má samozřejmě své "ale". V případě Postradatelných mohl mít dopad na výsledné tržby i kontroverzní únik filmu na internet několik dní před premiérou, který si stáhlo na 2,2 milionů lidí, což je už docela vysoké číslo na to, aby to zacloumalo s tržbami výsledného filmu.

Fotografie z filmu Expendables: Postradatelní 3 / The Expendables 3Díky úniku se samozřejmě rozšířily i nepříliš nadšené první ohlasy, které předpovídaly rovnou nejslabší příspěvek "postradatelné" série. Ten v podstatě kopíroval promo kampaň předchozích dílů jen s tím, že tentokrát lákal na přístupnější film, v němž chybí žánrovými fanoušky milované drsné násilí, krev a nadávky. Obsazení nových hvězd jako Harrison Ford, Mel Gibson nebo Wesley Snipes také nepomohlo, jména už zkrátka nemají takovou hodnotu jako v devadesátých letech... I když se čtvrtý díl již chystá, studio zřejmě bude muset přehodnotit, jakou novou strategii k této zkomírající sérii zvolit.

Nedařilo se ani teenagerskému sci-fi Dárce, další adaptaci YA novely, která chtěla navázat na úspěch letošní Divergence nebo série Hunger Games. Chabých 12 milionů však svědčí o tom, že ne každá úspěšná knižní předloha pro mladé musí být výhra. V žebříčku nejlepších otevíracích víkendů YA adaptací se navíc dystopická žánrovka s hvězdným posílením v podobě Jeffa Bridgese a Meryl Streep nachází až na 28. místě a před ní i nepříliš úspěšné filmy jako Jsem číslo čtyři, Eragon nebo oba díly Percyho Jacksona.

Jeff Bridges ve filmu Dárce / The GiverVe zbytku žebříčku se očekávaně nachází mix snímků z předchozích týdnů jako nevýrazný katastrofický film V oku tornáda, romantická Láska na kari, relativně úspěšná Lucy, propadák Let’s Dance All In nebo příjemné Linklaterovo Chlapectví. Příští týden se proti sobě opět postaví trojice novinek - kromě zřejmě nejočekávanějšího Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil, před nímž bude promítán i trailer na novou tarantinovku, také teenagerské drama s Chloe Moretz Zůstaň se mnou a sportovní snímek z prostředí amerického fotbalu When the Game Stands Tall.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 15.08.2014

1. Želvy Ninja 28,4 mil. 
2. Strážci Galaxie 24,7 mil. 
3. Falešní poldové 17,7 mil. (novinka)
4. Expendables: Postradatelní 3 16,2 mil. (novinka)
5. Dárce 12,8 mil. (novinka)
6. V oku tornáda 7,7 mil. 
7. Láska na kari 7,1 mil.
8. Lucy 5,3 mil.
9. Let’s Dance All In 2,7 mil.
10. Chlapectví 2,2 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY