Festivalové ozvěny: Kdo se utká o Zlatého lva?

Vydáno: 07.08.2014 18:27 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Který z titulů letos vzejde jako vítěz benátské hlavní soutěže? Novinka Alejandra Gonzáleze Iñárritua, Abela Ferrary, Davida Gordona Greena, Fatiha Akına či Andreje Konchalovského?
MFF BENÁTKY
Už jen tři týdny zbývají do zahájení 71. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách. Jak už jsme dříve anoncovali, slavnostně jej otevře projekce nového filmu Alejandra Gonzáleze Iñárritua Birdman, který bude po boku dalších bojovat o nejvyšší ocenění, Zlatého lva.

Willem Dafoe ve filmu  / PasoliniZ dalších amerických novinek byl společně s ním do soutěže zařazen thriller Andrewa Niccola Good Kill v hlavní roli s Ethanem Hawkem a nový počin Davida Gordona Greena Manglehorn situovaný v texaském maloměstě v ústřední roli s Alem Pacinem. Ameriku bude rovněž reprezentovat titul režiséra Ramina Bahraniho 99 Homes, ve kterém se představí Andrew GarfieldLaura Dern či Michael Shannon. Američan Abel Ferrara bude o Zlatého lva usilovat s biografickým snímkem Pasolini o posledních dnech slavného italského režiséra, kterého ztvárnil Willem Dafoe.

V mezinárodní soutěži bude mít světovou premiéru i nový film Němce Fatiha Akına The Cut, ruského režiséra Andreje Konchalovského Belye nochi pochtalona Alekseya Tryapitsyna (The Postman's White Nights) o životě v zapomenuté ruské vesnici či Francouze Benoîta Jacquota 3 coeurs, ve kterém se kromě jiných představí herečky Charlotte Gainsbourg a Catherine Deneuve.

Asijským elementem v soutěži bude Japonec Shinya Tsukamoto se snímkem Nobi a Číňan Wang Xiaoshuai s titulem Chuang ru zhe. Domácí barvy budou hájit Mario Martone s historickým biografickým snímkem Il giovane favolosoFrancesco Munzi s dramatem Anime nere a nakonec i Saverio Costanzo s Hungry Hearts, v němž se objeví slavná herečka Alba Rohrwacher.

Kompletní seznam všech soutěžních titulů 71. ročníku najdete zde.

Fotografie z filmu Letec / The AviatorSpeciálními hosty letos v Benátkách budou dva Američané, střihačka Thelma Schoonmaker a dokumentarista Frederick Wiseman, kteří si zde převezmou Zlaté lvy za celoživotní přínos. Schoonmaker je spojovaná zejména s tvorbou Martina Scorseseho, právě za práci na jeho snímcích Zuřící býk, Letec a Skrytá identita získala své tři Oscary. Její spolupráce se Scorsesem začala už v roce 1967 u filmu Kdo to klepe na moje dveře?, přičemž od roku 1980 stříhala všechny jeho celovečerní filmy včetně posledního Vlka z Wall Street.

Wiseman je nezávislý filmař, který je dosud podepsán pod čtyřmi desítkami autorských dokumentů, jež zkoumají zkušenosti jednotlivců s nejrůznějšími sociálními institucemi. Právě v Benátkách loni prezentoval svůj předposlední snímek At Berkeley.

Více informací o 71. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY