Box Office: Hercules má svaly, ale přeprala ho holka

Vydáno: 28.07.2014 08:50 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Letní blockbuster Hercules s Dwaynem Johnsonem vypadal na hlavního favorita tohoto víkendu, nakonec ho však ve všech směrech předběhlo nové akční sci-fi Lucy se Scarlett Johansson.
Scarlett Johansson ve filmu  / LucyJen svaly nestačí, je potřeba mít i mozek. O tom se o víkendu přesvědčil ambiciózní letní blockbuster Hercules, jehož tupou sílu přebila Scarlett Johansson využívající sto procent své mozkové kapacity. Akční sci-fi thriller s originální premisou Lucy tak hravě strčil antického svalovce do kapsy a stal se jedničkou amerických pokladen - s utrženými 44 miliony se klidně může řadit k těm úspěšnějším filmům francouzského režiséra Luca Bessona.

Ten po nevýrazných Mafiánových přidává do svého portfolia další středněrozpočtový hit, který se sice nemůže rovnat jeho scenáristickým počinům jako 96 hodin, ale zato dost možná vyroste v žánrovou trvalku následujících týdnů. Aktualizovaná Brutální Nikita pro moderní publikum sice nebyla výrazně úspěšnější než třeba podobný eRkový akčňák Wanted (50 milionů), ale pokořila například jiný snímek s ženskou akční hrdinkou Salt (36 milionů).

Scarlett Johansson ve filmu  / LucyFilmu výrazně pomohly nejen slibné trailery lákající na "chytré" sci-fi (paradoxně je výsledek prý spíše hloupý), zajímavý vizuál, ale hlavně star-power Scarlett Johansson, kterou mají diváci zafixovanou z role Black Widow z posledních marvelovek. Rozhodujícím faktorem mohla být samozřejmě i nižší červencová konkurence - celý měsíc totiž zatím operuje pouze s jedním hitem, a to Úsvitem Planety opic, což je na jeden z nejsilnějších letních měsíců málo.

Ještě než přijdou prodejnější Strážci Galaxie nebo Želvy Ninja, chtěl určitě v amerických kinech prorazit Hercules, letošní již druhý pokus o vzkřísení polobožské legendy. A nutno říci, že šlo o velké zklamání - výživná kampaň a Rockova propagace na sociálních sítích bohužel vytoužené ovoce nepřinesly a sandálový blockbuster si odnáší pouhých 29 milionů dolarů., což je dokonce méně než Král Škorpion (36 milionů), tedy film, v němž bývalý wrestler Dwayne Johnson začínal před dvanácti lety.

Dwayne Johnson ve filmu Hercules / HerculesCo hůře, film Bretta Ratnera nedokázal dorovnat ani jiné antické spektákly poslední doby jako Souboj titánů (33 milionů) nebo Válku bohů (32 milionů). Udiví to hlavně u titulu, v němž hraje v současnosti jeden z nejpopulárnějších herců s mohutnou fanouškovskou základnou na sociálních sítích (37 milionů fanoušků na Facebooku) - Johnson sice postupně na svém profilu zveřejňoval nabušené fotky z posilovny, diváky ale zřejmě odradily nevýrazné trailery lákající spíše na zaprášenou oldschoolovou akci než moderní fantasy temnotu.

Ta nakonec v kině prý ani nečekala. Stomiliónová produkce si na sebe jen tak tak vydělá a v Americe zřejmě nedosáhne hranice ani sta milionů - podržet ho tedy bude muset zbytek světa, kde by mohl být o látku logicky větší zájem. Do dvojky, o kterou mají Ratner s Johnsonem velký zájem, se ale studio rozhodně nepožene. Stoprocentně ale vznikne pokračování Úsvitu Planety opic, který je se svými současnými 353 miliony celosvětově řadit nejúspěšnějším červencovým titulem.

Fotografie z filmu  / A Most Wanted ManNa čtvrtém místě se nachází levný horor Očista: Anarchie, který se zatím tržbami vyrovnává svému prvnímu dílu - film sice nedosáhne celosvětově ani sta milionů, ale to vůbec nevadí, protože studiu se to při rozpočtu 9 milionů vyplatí více než desetinásobně. Právem diváci neprojevují zájem o druhá Letadla, rychlokvašný animák studia Disney, ani o sprostou komedii Sex Tape, v níž Cameron Diaz a Jason Segel předvádějí sexuální skopičiny před kamerou. Stále se ale daří Transformers, kteří už hlásí 966 milionů celosvětově, a to za pouhý měsíc od premiéry. Miliarda na dohled v příštím týdnu.

Na konec žebříčku se ještě vměstnaly dvě novinky - důchodcovská romantická komedie s Michaelem Douglasem a Diane Keaton And So It Goes na osmičce a špionážní drama Nejhledanější muž na desítce. Zatímco o prvním titulu skoro nikdo nevěděl (4 miliony za víkend toho jsou jen důkazem), druhý jmenovaný mohl alespoň nalákat na na festivalech chválený snímek, navíc s poslední rolí zesnulého Philipa Seymoura Hoffmana. 2,7 milionu je pro snímek, uvedený jen v 361 kinech, slušný výdělek.

Příští víkend je o vítězi předem rozhodnuto: budou to Strážci Galaxie. Prý nejlepší marvelovce se postaví jen životopisný snímek o soulovém zpěvákovi Jamesi Brownovi Get on Up.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 25.7.2014

1. Lucy 44 mil. (novinka)
2. Hercules 29 mil. (novinka)
3. Úsvit planety opic 16,4 mil. 
4. Očista 2 9,9 mil. 
5. Letadla 2: Hasiči a záchranáři 9,3 mil.
6. Sex Tape 6 mil.
7. Transformers: Zánik 4,6 mil.
8. And So It Goes 4,5 mil. (novinka)
9. Tammy 3,4 mil.
10. Nejhledanější muž 2,7 mil. (novinka)

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY