Preview: Želvy Ninja po bayovsku

Vydáno: 27.07.2014 19:00 - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Leonardo, Michelangelo, Raphael a Donatello. Čtyřka přerostlých želvích bojovníků s asijskou výzbrojí a italskými jmény to po sedmi letech zkouší opět na plátnech kin, tentokrát pod dohledem Michaela Baye.
Trnitou cestou museli Mladiství želví ninja bojovníci (celý originální název) projít, než se jim dostalo, jak se aspoň zatím zdá, decentní filmové podoby. Spousta z nás v útlém věku hltala devadesátkovou trilogii s příšernými kostýmy (a upřímně místy i dost příšerným provedením všeho ostatního). Z dnešního pohledu už je tahle podoba zahrávající si místy spíš se Strážci vesmíru k smíchu a má spíš nostalgickou hodnotu. Ze sedadel ale ani fanoušky, ani kritiky nenadzvedl ani nový pokus v zahraničí jednoduše pojmenovaný TMNT, kterého jsme se dočkali před sedmi lety. Želvy tehdy dostaly animákový CGI kabát, nižší rozpočet se na něm ale neblaze projevil. V následujících letech přišla změna majitele filmových práv a začínal se rýsovat projekt, jehož výsledek nás za měsíc čeká v kinech.

Fotografie z filmu Želvy Ninja / Teenage Mutant Ninja TurtlesNový film s prostým názvem Želvy Ninja je čistokrevným restartem a tím pádem i novým originem. Pokud filmové dění sledujete trošku pravidelněji, možná vám někdy před dvěma lety neuniklo prohlášení Michaela Baye, který film produkuje, že ve filmu nevzejdou Želvy z kontaktu s růžovou chemikálií, nýbrž k nám přijdou z vesmíru. Tehdy se proti téhle změně zvedla obrovská vlna kritiky nejen od fanoušků, ale například i od Robbieho Rista, který namluvil v devadesátkové trilogii Michelangela.

Bay nakonec později ohlásil, že Želvy budou klasickými mutanty a ne mimozemšťany a že na fandovské názory je brán největší zřetel, čímž situaci uklidnil. Vody potom znovu rozčeřil scénář uniklý na internet, v němž Želvy i s Třískou pocházeli z paralelní želví dimenze a Michelangelo tam mimo jiné měl zálusk na jednu z domácích želv něžného pohlaví. Pro fandy to byl solidní kopanec pod pás, ale Bay naštěstí uvedl, že se jedná o starý scénář ještě z doby, kdy projektu nevelel.

Oficiální synopse nejnovějšího filmu mluví o tom, že želví čtyřka pochází klasicky z kanálů, tak jak to známe. Vydávají se na povrch v době, kdy je celé město pod nadvládou Trhačovy zločinecké organizace, seznamují se s novinářkou April O’Neill a společně se vydávají čelit Trhačovi. Jasné jako facka. Jonathan Liebesman, režisér filmu, se ale nechal slyšet, že úplně jednoduchý tenhle film nebude. Prý půjde hodně i o vztahy a o morálku, brát extra vážně to ale asi vzhledem k filmografii jeho a Bayově nelze. A kdo by ostatně chtěl vážné Želvy ninja. V době módních temných podtónů by právě tenhle film mohl být jedním z těch, co se téhle vlně nepodřídí, už jen protože prostě Michael Bay (obrázky ostatně mluví za vše, Bayovy oblíbené sytě žluté odstíny nechybí).

Fotografie z filmu Želvy Ninja / Teenage Mutant Ninja TurtlesCo do herců se Bayův vliv projevil v angažmá Megan Fox jako April O’Neill, na což si asi nikdo stěžovat nebude. V kostýmech Želváků, jež údajně byly spíš motion capture kombinézami s přidělanými krunýři, se pak vyřádila parta málo známých chlapců. Noel Fisher (znáte ze Stmívání) jako Michelangelo, Jeremy Howard (znáte ze seriálů) jako Donatello, Alan Ritchson (znáte jako šmejda z Hunger Games) jako Raphael a Peter Plsek (znáte opět ze seriálů) jako Leonardo – tomu ovšem hlas poskytne excentrik Johnny Knoxville. Mistr Tříska pak bude kombinaci motoriky Dannyho Woodburna a Tonyho „Monka“ Shalhouba. Erica Sachse alias Trhače si pak střihne William Fichtner, kterého znáte z nespočtu vedlejších rolí v nespočtu filmů. Z dalších tváří jmenujme Whoopi Goldberg jako Bernadette Thompson a Willa Arnetta coby Vernona Fenwicka.

Z ukázek jsme už dostali poměrně jasnou představu o tom, jak budou Želvy vypadat. Hodně lidí asi rozladila zvětšená plocha nosu, která se poměrně hodně odchyluje od klasického vzhledu, stejně tak poměrně ušmudlané CGI, které je sice nutno v trailerech brát s rezervou, tak či tak ale nepůsobí v rámci reálného světa zrovna hodnověrně. Na druhou stranu se především poslední ukázky blýskají velmi svižnou a energickou akcí a solidním tahem na branku, jakož i poměrně sympatickým představováním charakterů.

Fotografie z filmu Želvy Ninja / Teenage Mutant Ninja TurtlesU režiséra, jako je Jonathan Liebesman, je vždycky na místě ale brát trailery s rezervou. Bombasticky vypadající Světová invaze i Hněv Titánů se ve výsledku ukázaly být hodně bezduchou nudou, která si veškerou ostrou munici vyplácala právě trailerech. Co se Bayova dohledu týče, kvartet transformeřích filmů stačil dost na to, abychom příliš nesázeli ani na něj. Želvy Ninja tudíž s nejvyšší pravděpodobností budou především fanouškovským filmem, jelikož zatvrzelí želvo-milovníci se na něj pohrnou za jakýchkoli okolností. Hlavní otázka je tedy, zda ti budou z kinosálů odcházet pobouření, nebo nadšení a až druhotná ta, jak film přijmou obyčejní smrtelníci. V každém případě přejeme úspěch a modlíme se, aby aspoň ta akce fungovala tak solidně jako v ukázkách.

Želvy Ninja mají v českých kinech premiéru 21. srpna 2014.
 

Hudební trailer filmu Želvy ninja


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY