Festivalové ozvěny: Bessonův film zahájí Locarno

Vydáno: 17.07.2014 14:06 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Krásná Scarlett Johansson ve francouzské sci-fi Lucy režiséra a producenta Luca Bessona ovládne zahajovací večer blížícího se filmového festivalu ve švýcarském Locarnu. Prestižní benátský festival zahájí novinka Alejandra Gonzáleze Iñárritua Birdman.
LOCARNO
Sci-fi thriller Lucy v režii Luca Bessona a se Scarlett Johansson v hlavní roli 6. srpna oficiálně zahájí 67. ročník filmového festivalu ve švýcarském Locarnu. Herečka v něm ztvárnila ženu, která následkem traumatické události získá nadlidské schopnosti. Ve vedlejší roli se objeví Morgan Freeman coby profesor, odborník na lidský mozek, který se protagonistce snaží pomoci. Do našich kin Lucy zamíří o den později, 7. srpna, díky distribuční společnosti CinemArt.

Pedro Costa na LFŠ 2013O nejvyšší ocenění locarnského festivalu, sošku Zlatého leoparda, se letos utká celkem sedmnáct filmů, které dle dramaturgického záměru festivalu boří žánrové konvence a běžné filmové kategorie. V soutěžním výběru bude například novinka Portugalce Pedra Costy, který byl loni jedním z hostů Letní filmové školy v Uherském Hradišti. V Locarnu se bude promítat jeho snímek s názvem Cavalo Dinheiro (Horse Money). 

O Zlatého Leoparda bude rovněž usilovat řecký režisér Syllas Tzoumerkas, jehož celovečerní debut Domovina byl před lety k vidění i na karlovarském festivalu. V Locarnu Tzoumerkas představí svůj druhý film A Blast, v němž si mj. zahrála herečka Aggeliki Papoulia, známá z filmů Yorgose LanthimosŠpičák a Alpy. Kompletní seznam všech soutěžních snímků najdete zde.

O vítězi bude tentokrát rozhodovat porota, do jejíhož čela usedne loňský držitel Zlatého lva z Benátek Gianfranco Rosi za dokument o okružní římské dálnici Sacro GRA. Jeho kolegy letos budou německý filmař Thomas Arslan, naposled podepsaný pod westernem Zlato, brazilská herečka Alice Braga, jež si například zahrála ve Slepotě Fernanda Meirellese a naposledy například i v hollywoodské sci-fi Elysium v režii Neilla Blomkampe, dále dánská herečka Connie Nielsen, která se objevila v Trierově Nymfomance, a nakonec čínský režisér Diao Yi'nan.

V čele poroty, jež rozhodne o vítězi soutěžní sekce krátko- a středometrážních snímků, bude letos herec Rutger Hauer, zatímco syrský režisér Ossama Mohammed bude velet porotě posuzující debutové a druhé filmy začínajících režisérů.

Více informací o 67. ročníku filmového festivalu v Locarnu najdete zde.

BENÁTKY
Fotografie z natáčení filmu  / BirdmanSvětová premiéra nového filmu Alejandra Gonzáleze Iñárritua s názvem Birdman slavnostně otevře letošní filmový festival v Benátkách. Ten se od 27. srpna do 6. září odehraje v italském městě již po 71. v řadě. Původem mexický režisér natočil černou komedii o herci středního věku (Michael Keaton) ocitnuvšího se ve své kariéře na důležité křižovatce. Vedle Keatona si ve filmu zahráli i Zach Galifianakis, Edward Norton, Emma Stone či Naomi Watts.

Snímek bude zařazen v letošní benátské soutěži, o jejímž vítězi bude tentokrát rozhodovat porota v čele s francouzským skladatelem filmové hudby Alexandrem Desplatem.

Více informací o festivalu najdete zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY