Preview: Lucy aneb Všemocná Scarlett

Vydáno: 12.07.2014 16:00 - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Scarlett Johansson bude už za měsíc nakopávat pozadí v novém filmu Luca Bessona a aspiruje na guilty pleasure letošního léta. Především by ale mohla konečně zlomit prokletí filmových superhrdinek.
Catwoman, Elektra, Aeon Flux, Ultraviolet a další. Něžné pohlaví v kombinaci s nadlidskými schopnostmi v posledních letech končilo povětšinou bídně, popřípadě relativně stravitelně, určitě ale ne zábavně. Většinu superžen sice ke dnu stáhlo spíš filmařské diletantství, přesto ale je tenhle žánr ošemetný sám o sobě - svaly a drsoňské manýry jsou totiž atributy, které dokáží pohřbít sex-appeal i sebekrásnější divy, a pánské obecenstvo vzývající Sarah Connor nebo Ellen Ripley je přeci jen pořád v menšině. Přesto ale budoucnost superhrdinek v současné době vypadá růžověji a vděčí za to právě Scarlett aneb marvelácké Black Widow, která je tak trochu průkopnicí a příslibem toho, že zabijácké mrchy můžou a budou ve filmech zase cool. Závisí na tom koneckonců hodně – DC už má obsazenou Wonder Woman, což je obří želízko v ohni, a kromě toho nás čekají i třeba Expendabelles. Ale to už je přeci jen trošku jiná pohádka, pojďme se podívat na Lucy.

Morgan Freeman, Scarlett Johansson ve filmu  / LucyLucy je dívka žijící v Taipei, ve světě ovládaném mafií a drogovými gangy a na skývu je nucena si vydělat pašováním drog uvnitř svého těla. Všechno se ovšem zvrtne, když se v jisté kritické situaci uvolní pašované drogy do jejího oběhu – u Lucy dochází k navýšení kapacity mozku z pouhých 10% (oblíbený mýtus) na několikanásobek. Díky tomu získá unikátní schopnosti, jako například úplnou kontrolu nad svým tělem, zrychlené nasávání informací, nebo třeba telekinezi. Zapomeňte tedy na Bradleyho Coopera, který tím získal „jenom“ genialitu, tady jsme na vyšším levelu, takže z Black Widow je spíš něco jako x-menovská Phoenix. Scarlett Johansson bude prostě rozjíždět pomstu v trochu větším stylu...

Luc Besson má s ženskými hrdinkami bohaté zkušenosti a dokázal nás s nimi v minulosti spolehlivě dostat – kdo by němel rád třeba Millu Jovovich jako Leeloo v Pátém elementu? Besson ale právě v posledních letech zasvětil svou (nejen režisérskou) duši projektům, z nichž žádný zrovna nebodoval a nevyčníval, a Lucy má rozhodně potenciál tuhle šeď malinko nabourat, jelikož v rámci žánru by mohla rozhodně bodovat, přinejmenším jako guilty pleasure. Především má ale k dobru Scarlett Johansson, která pořád platí za jednu z nejpůvabnějších hereček současnosti a v černém obleku jako Black Widow dokázala, že rozdávání kopanců a direktů jí vůbec nečiní potíže.

Fotografie z filmu  / LucyDruhým hereckým lákadlem je tu Morgan Freeman v roli neurologa řešícího situaci kolem Lucy. Moc prostoru pro něj asi nečekejme, tady bude spíš do počtu, je ale určitě fajn ho vidět, i když už hraje pomalu v každém druhém filmu. Zbytek obsazení pak odpovídá lokacím filmu, tudíž je tu pár korejských tváří, jimž vévodí Min-sik "Old Boy" Choi coby jeden z padouchů jménem Kang. Pro našince už poměrně povědomá pak bude Analeigh Tipton hrající Lucyinu kamarádku.

Co ovšem může dost překvapit, je zasazení filmu, které se kromě pár scén v New Yorku v USA moc neohřeje a servíruje jak Bessonovu rodnou Francii, tak třeba asijský Taiwan, který je ústředním dějištěm. Filmová lokace může až nečekaně osvěžit celý prožitek z něj, aniž byste si to možná uvědomovali. Nedávno to byla Jonzeho Ona nebo Limanova pecka Na hraně zítřka, obojí zasazeno do neokoukaných destinací a obojí rázem o hodně přitažlivější.

Scarlett Johansson ve filmu  / LucyA přitažlivější by mohl být i na extra velkém plátně – některé scény z Lucy byly totiž natočeny IMAX kamerou a celý film digitálně upraven pro IMAX kina, tudíž pokud budeme mít štěstí (záleží na tuzemské distribuci), dočkáme se Scarlettiných nadlidských vylomenin i v té nejlepší kvalitě.

Redefinice žánru nás s Lucy s nejvyšší pravděpodobností nečeká, přesto je spousta důvodů se na ni těšit – Luc Besson je ve svém živlu, má skvělé herce i zábavnou premisu a z první ukázky to vypadá, že našlápnuto má slušně. Kdo má rád Scarlett, akci a trochu futuristickou atmosféru, má v srpnu rozhodně jasno, na co zajít.

Lucy má v českých kinech premiéru 7. srpna 2014.

Originální trailer filmu Lucy
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY