Box Office: Chraň nás od Dne nezávislosti

Vydáno: 07.07.2014 08:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Na americký státní svátek Dne nezávislosti, který připadá na 4. července, se do kina příliš nechodilo. Transformers: Zánik si s přehledem uhájil první místo z minulého víkendu před trojicí novinek.
Fotografie z filmu Transformers: Zánik / Transformers: Age of ExtinctionTržby právě uplynulého víkendu paradoxně nepříznivě ovlivnil americký státní svátek, kvůli kterému se dokonce posunuly premiéry všech tří novinek z klasického pátku na středu. Na pátek totiž připadlo datum 4. července, kdy se logicky za mořem více slaví než chodí do kina. První pozici si tedy s přehledem uhájili Transformers: Zánik, kteří přidali dalších 36,4 milionu. Za víkend je to dost slušný výdělek a Bayův snímek má za týden od premiéry na svém kontě už téměř 175 milionů z domácích kin.

Zároveň jde o dosud jediný film letošního léta, který se umístil na prvním místě dvakrát po sobě. Momentálně jsou v domácím žebříčku nejúspěšnějších filmů roku na sedmém místě společně s Godzillou. Vypadá to, že Transformers: Zánik brzy bez problému překonají i dvousetmilionovou hranici a tím i Godzillu.

Fotografie z filmu  / TammyNa druhém místě skončila první z novinek, komedie Tammy s Melissou McCarthy a Susan Sarandon. Tammy jako jediná novinka měla teoretickou šanci překonat Transformers: Zánik, ale nakonec se tak nestalo. McCarthy na sebe poprvé výrazně upozornila před třemi lety v romantické komedii Ženy sobě. Její status komediální superstar upevnila minulý rok dvojice hitů Z cizího krev neteče a Drsňačky, oba komerčně velmi úspěšné. Tammy úspěch obou předchozích snímků ale nezopakuje a musí se prozatím spokojit s víkendovými tržbami něco málo přes 21 milionů.

Na třetím místě se umístila druhá z novinek uplynulého týdne, atmosferický horor Chraň nás od zlého, který tak zůstal daleko za očekáváním a nadějí do něj vkládaných a jen těsně předstihl na čtvrtém místě trůnící 22 Jump Street. Vypadá to, že letošní rok tajemným hororům s prvky nadpřirozena nebude přát tolik jako ten minulý, neboť ani jeden ze všech čtyř nadpřirozených hororů letošního roku nepřekročil hranici 33 milionů. Chraň nás od zlého se k nim nejspíše přidá. Na pátou pozici klesnul animovaný sequel Jak vycvičit draka 2, který má dosud na svém kontě zhruba 140 milionů.

Šesté místo si urvala třetí z novinek, dobrodružná sci-fi pro celou rodinu Earth to Echo. Bohužel éra filmů využívající stylu found-footage, s nímž tento rodinný snímek o trojici chlapců komunikujících s mimozemšťanem pracuje, měla svůj vrchol na přelomu let 2011/12, zhruba v době, kdy si velmi dobře vedly filmy jako Paranormal Activity 3Kronika nebo Projekt X. Slabé tržby poslední Paranormal Activity: Prokletí nebo hororu Zrození ďábla ale naznačují, že se publikum od podobného druhu filmů začíná odklánět. I tak to ale ve slabém víkendu na šestou pozici stačilo.

Fotografie z filmu  / Jersey BoysZbytek žebříčku pak obstarávají některé z úspěšných titulů minulých týdnů, mezi které se určitě počítá pohádková temná fantasy Zloba - Královna černé magie, která v domácích kinech překonala hranici 200 milionů dolarů. Eastwoodovi Jersey Boys se drží v top 10 na osmé pozici, těsně před černošskou komedií Think Like a Man Too. Topku pak uzavírá inteligentní, ale nepříliš výdělečná sci-fi Na hraně zítřka.

Příští víkend by měl být jednoznačně v režii opičí ságy a jejího druhého sequelu Úsvit Planety opic, který u nás uvidíme jen o týden později. Dá se čekat, že další z novinek, Linklaterovo drama Boyhood ani islandsko-americká dobrodružná komedie Land Ho! pořadím příliš nezamíchají.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 4.7.2014

1. Transformers: Zánik 36,4 mil.
2. Tammy 21,1 mil. (novinka)
3. Chraň nás od zlého 9,5 mil (novinka)
4. 22 Jump Street 9,4 mil.
5. Jak vycvičit draka 2 8,7 mil.
6. Earth to Echo 8,2 mil. (novinka)
7. Zloba - Královna černé magie 6,1 mil.
8. Jersey Boys 5,1 mil.
9. Think Like a Man Too 4,9 mil
10. Na hraně zítřka 3,6 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY