BD a DVD tipy: Vzestup říše během Věku nevinnosti

Vydáno: 10.07.2014 08:00 - | foto: facebook tvůrce

Sběratelé budou mít radost, milovníci historických filmů obzvlášť. V různých edicích vychází Statečné srdce i 300: Vzestup říše. Pozornosti by neměly uniknout Věk nevinnosti a jeden z filmů roku Grandhotel Budapešť.
300: Vzestup říše (300: Rise of an Empire) (Magic Box)
BD obal filmu 300: Vzestup říše /
V letech 2005 a 2006 byly adaptovány dva grafické romány Franka Millera, které dopomohly uznání komiksu jako svébytné umělecké formy a jejich filmových verzí jako pozoruhodného, byť problematického (sub)žánru. Sin City - Město hříchu a 300: Bitva u Thermopyl, o nichž byla v předchozí větě řeč, se ale ukázaly být neživotným produkčním cyklem. Rkové hrané komiksy sice byly komerčně úspěšné a kritiky relativně dobře příjimané, ale aplikování jednoho média (komiksu) na jiné (film) bylo pro druhé uvedené ochuzující. Tržby ale mluví za vše, a tak jsme se skoro po desíti letech dočkali sidequelu/sequelu (část Vzestupu říse se odehrává před, část během a část po 300: Bitva u Thermopyl). Namísto nespolehlivě odvyprávěné a ideologicky kontroverzní "jedničky" je "dvojka" pouhým vršením poněkud ubíjejících atrakcí, které se zprvu zdají ozvláštňující zapojením jakoby dokumentární kamery, než se od tohoto postupu upustí a zpomalovačky a cákance krve se navzdory změnám prostředí boje a počasí stanou zautomatizované.

Bonus (BD): Tři dny v pekle (7:04 min.); Umění brutality (9:04 min.); Nový typ hrdiny (4:45 min.); Bitva se přesouvá na moře (8:48 min.); Opravdoví vojevůdci a legendy (22:06 min.); Královny bojovnice (12:18 min.); Zrod válečníka (4:38 min.); Barbarské válčení (10:32 min.).
Bonus (DVD): Bitva se přesouvá na moře (8:48 min.).

Pozn.: bonusový materiál obsahuje české titulky.
Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.40:1.
Obraz (DVD): 16:9 / 2.40:1.


Zvuk (BD): DTS-HD Master 7.1 anglicky; Dolby Digital 5.1 česky, maďarsky,  rusky, thajsky, turecky, ukrajinsky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, rusky, ukrajinsky. 

Titulky (BD): české, anglické pro neslyšící, bulharské, čínské, estonské, hebrejské, chorvatské, indonéské, kantonské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, rumunské, ruské, řecké, slovinské, srbské, thajské, turecké.
Titulky (DVD):  české, anglické pro neslyšící, arabské, estonské, hebrejské, litevské, lotyšské, ruské.

Doporučená cena: 399 Kč (DVD), 599 Kč (2D BD), 699 Kč (2D a 3D BD).

V obchodech od 9. července 2014. Koupit na Bontonland.cz

Featurette k filmu 300: Vzestup říše


Philomena
 (Philomena) (Magic Box)

DVD obal filmu Philomena / PhilomenaPhilomena vychází pro náš trh pouze na DVD, ale jde o převážně dialogovou dramedii, které by HD prezentace nijak nepřidala (ani neubrala). Dostupnost pouze na jednom typu nosičů - navíc na tom technicky méně vyspělejším a starším - je překvapující z toho důvodu, že snímek britského režiséra Stephena Frearse s Judi Dench a Stevem Cooganem v hlavních rolích byl nominován na čtyři Oscary včetně toho za film, herečku (Dench), scénář (Coogan) a hudbu. Příběh novináře Sixsmithe, který chce napsat "human interest story", a důchodkyně Philomeny, která chce jakožto padlá žena najít svého syna, naštěstí nekončí v kategorii feel good filmů a není jednoduchou obžalobou. Přesto ale společensko-kritické prvky zvládl Frears obratněji v dramatech Moje nádherná prádelnička či Špína Londýna

Bonus (DVD): -.
Obraz (DVD): 16:9 / 2.40:1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky. 
Titulky (DVD): české.

Doporučená cena: 299 Kč (DVD).

V obchodech od 9. července 2014. Koupit na Bontonland.cz
 
DVD Spot k filmu Philomena (2014).

Statečné srdce (Braveheart) (Bonton)

BD obal filmu Statečné srdce / BraveheartMel Gibson je poslední dobou v médiích probírán, jelikož si má na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech převzít cenu, což se ale nelíbí některým publicistům a lidem, kteří australského tvůrce a herce soudí na základě jeho mediální image spojené s bulvárními aférami. Ředitel festivalu Jiří Bartoška se ale nechal slyšet, že ocenění se dává za přínos kinematografii, který je nezpochybnitelný. A na deset Oscarů nominované (proměněné - film, režie, kamera, masky, střih zvukových efektů; neproměněné - kostýmy, střih, hudba, zvuk, scénář) Statečné srdce je toho příkladem. Historický film o pomstě podle skutečného příběhu Williama Wallace, který se ve 13. století postavil proti anglickému králi Eduardovi I., je maximálně efektivní, v čemž Gibson jakožto režisér vyniká: dovede žánr ohlodat na kost, díky čemuž schémata a klišé působí věrohodně a jsou působivá.

Bonusy (1X BD - amaray a dárková sada): Komentář režiséra Mela Gibsona; Obraz v obraze.
Bonusy (2X BD steelbook):
1. BD:
Komentář režiséra Mela Gibsona; Obraz v obraze.
2. BD:
Svět Williama Wallace (30 min.); Spisovatelova cesta (21:31 min.); Znovuoživování žánru (18:20 min.); Horko boje (16:58 min.); Stojí za to bojovat (14:38 min.); Archivní rozhovory - James Robinson (46 s.), Catherine McCormack (1:36 min.), Bregan Gleeson a James Cosmo (2:30 min.), David O´Hara (1:39 min.), Angus McFayden (2:17 min.), Patric McGoohan a Peter Hanly (3:23 min.), Sophie Marceau (2:14 min.); Fotogalerie.

Pozn.: bonusový materiál NEobsahuje české titulky.

Obraz (BD):
 16:9 / FullHD / 2.35:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky; Dolby Digital 5.1 maďarsky, rusky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).
Titulky (BD): anglické, české, arabské, bulharské, estonské, hebrejské, chorvatské, islandské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovinské, turecké. 

Doporučená cena: 399 Kč (1x BD amaray), 599 Kč (2x BD steelbook), 1 199 Kč (1x BD amaray + dárková sada - mince, pohledy, odznak). 

V obchodech od 9. červenec 2014. Koupit na Bontonland.cz

Dokumentární bonus Tales of the William Wallace z BD Statečné srdce.
 
Grandhotel Budapešť (Grand Budapest Hotel) (Bonton)

BD obal filmu Grandhotel Budapešť / Dobrodružná retrodramedie Grandhotel Budapešť získala na Berlinale Velkou cenu, ale po svém uvedení v rámci oficiální kinodistribuce někteří recenzenti a kritici vyčítali, že nová andersonovka je pouhou manýrou bez patrného přesahu. V novém filmu Wese Andersona se objevují stejní herci, stejné situace i stejný styl jako v jeho předešlých počinech. O manýru ovšem nejde, protože film vychází z poetiky šestákových literárních dobrodružství, vztahových lubitschovských komedií a hitchcockovských thrillerů, s nimiž Anderson hravě pracuje poprvé. Hra (se skutečnou historií, která je přepisována, s historií kinematografie, která je postmoderně míchána...) má ovšem své opodstatnění. Ve čtyrúrovňovém matrjoškovém vyprávění se reflektuje nejenom vztah fikce a skutečnosti, ale i vznik fikčního vyprávění a jeho recepce, čímž se Anderson dostává mnohem dál než k pouhému dekonstruování určitých formálních postupů, jako tak činil v podobně sebeuvědomělém Až vyjde měsíc. Grandhotel Budapešť je nejenom jedna z nejlepších andersonovek, ale i jedním z nejlepších filmů tohoto roku. Na DVD/BD můžete objevovat zprvu nepostřehnuté vtipy v dalších plánech.

Bonus (BD): Film o filmu: Příběh (4:37 min.), Společnost skřížených klíčů (4:03 min.), Vytváření Hotelu (4:29 min.), Vytváření světa (4:58 min.); Medailonky: Kunstmuseum Zubrowka Lecture (2:52), Společnost skřížených klíčů (2:56), Mendlův tajný recept (3:23); Bill Murray - Prohlídka města (4:14 min.); Herecké obsazení (3:24 min.); Wes Anderson (3:46 min.); Upoutávka (2:26 min.); Fotogalerie.
Bonus (DVD): Mendlův tajný recept (3:23 min.); Herecké obsazení (3:24 min.); Wes Anderson (3:46 min.); Fotogalerie.
Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.40:1.
Obraz (DVD): 16:9 / 2.40:1.


Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky; Dolby Digital 5.1 česky.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky. 

Titulky (BD): české, anglické.
Titulky (DVD): české.

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD).

V obchodech od 16. červenec 2014. Koupit na Bontonland.cz

Bonus Creating a Hotel na BD Grandhotel Budapešť (2014).
 
Věk nevinnosti (The Age of Innocence) (Bonton)

BD obal filmu Věk nevinnosti / The Age of InnocenceVěk nevinnosti patří mezi méně známá díla Martina Scorseseho. Přestože v historické romanci, situované do režisérova New Yorku, hrají Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer a Winona Ryder. A přestože byl snímek nominován na pět Oscarů (Winona Ryder, výprava, hudba, scénář, kostýmy), z toho jednoho získal (kostýmy). Možná je důvodem opomíjení žánr historické romance, odvíjející se od milostného trojúhelníku, ale při bližším pohledu je Věk nevinnosti další brilantní scorseseovskou studií skupiny s vlastními pravidly a překračování dobových konvencí a morálky. Glosující hlas vypravěčky a některé sebeuvědomělé postupy navíc umožňují mít od této podívané odstup - a třeba si všímat, jak precizně - v duchu dobových melodramat - pracuje s barvami apod. 

Bonus (BD): Disk neobsahuje bonusové materiály.
Obraz (BD): 16:9 / 1080p Full HD / 2.40:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky; Dolby Digital 2.0 francouzsky, italsky, japonsky, německy, španělsky.Titulky (BD): české, anglické, arabské, čínské, dánské, finské, francouzské, hebrejské, hindské, holandské, italské, japonské, korejské, maďarské, německé, norské, polské, portugalské, řecké, španělské, švédské, thajské, turecké.

Doporučená cena: 399 Kč (BD).

V obchodech od 16. červenec 2014. Koupit na Bontonland.cz

První část dokumentu Innocence & Experience:The Making Of The Age of Innocence (není na BD ani DVD Věku nevinnosti).

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY